LUC MONTAGNIER

'KORONAVIRUS RAZVIJEN JE U KINESKOM LABORATORIJU!' Francuski nobelovac tvrdi da korona nije nastala u prirodi: 'Jasno je da je to djelo čovjeka'

 
Luc Montagnier
 STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Francuski virolog Luc Montagnier, koji je osvojio Nobelovu nagradu za otkriće HIV-a 2008. godine, smatra da novi koronavirus nije prirodnog podrijetla te je razvijen u laboratoriju u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije.

- To je (virus) umjetnog podrijetla, to je djelo molekularnih biologa - rekao je Montagnier u intervjuu za francuski zdravstveni časopis Pourquoi Docteur.

Prema znanstveniku, laboratorij Wuhan specijalizirao se za koronaviruse od ranih 2000-ih, a njegovi zaposlenici imali su stručnost u ovom području. Izvješća da je virus nastao na takozvanoj mokroj tržnici u Kini su "lijepa legenda", budući da je COVID-19 razvijen u laboratoriju, izjavio je.

Prema njemu, prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije u genomu novog virusa, izazivaju sumnju o laboratorijskom podrijetlu.

Montagnier je također izjavio da francuski znanstvenici nisu prvi koji su otkrili čestice HIV-a u koronavirusu, jer je skupina indijskih istraživača ranije pokušala objaviti istraživanje prema kojoj je čitav genom koronavirusa imao slične sekvence kao virus AIDS-a.

Montagnier je i za televiziju CNews kazao da je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi.

Montagnier je rekao da je s koronavirusom učinjena manipulacija, no ne zna zašto je to učinjeno te nikoga ne optužuje. Smatra da su kineski znanstvenici možda pokušali pronaći cjepivo protiv HIV-a.

- Moj posao je iznošenje činjenica. Ne krivim nikoga, ne znam tko je to učinio i zašto - rekao je znanstvenik.

Na pitanje novinara jesu li tragovi virusa HIV-a koji se nalaze u koronavirusu jednostavno prirodne mutacije virusa u tijelu pacijenta Luc Montagnier je odgovorio negativno i izjavio:

- Za umetanje sekvence virusa HIV-a u genom potrebna su vam molekularna oruđa i nije pacijent koji to radi već čovjek u laboratoriju – rekao je.

Ovaj nobelovac svojim tvrdnjama izaziva brojne polemike u znanstvenim krugovima, a u prošlosti su ga neke kolege i ismijavali zbog nekih njegovih teorija.

Luc Montagnier i njegova kolegica Francoise Barre-Sinoussi nagrađeni su 2008. godine Nobelovom nagradom za otkriće HIV-a +, uzročnika AIDS-a, no mnogi smatraju da se nakon toga počeo ''gubiti'' u svojim teorijama.

Već je iznio vrlo kontroverzne ideje o podrijetlu i prenošenju AIDS-a, a 2017. godine 100 akademika zatražilo je da ga se sankcionira nakon što se usprotivio obveznom cijepljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:29