RASTE BROJ SLUČAJEVA

KORONAVIRUS SE UKAZAO U MEĐUGORJU Časna se zarazila u Italiji, doktorima zatajila gdje je bila, prekršila samoizolaciju i obišla dobar dio Hercegovine

 
Međugorje
 GoneWithTheWind / Alamy / Alamy / Profimedia

Veliko žarište bolesti Covid-19 je u Međugorju. U izolaciji su svećenici iz župnog ureda Svetog Jakova u Međugorju, 23 starije časne sestre iz samostana u Miletini te 60 štićenika i zaposlenika ustanove Dječje selo, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, do sada su na virus Covid-19 pozitivna dva svećenika i tri časne sestre.

Epidemija je krenula iz samostana gdje je došla jedna časna sestra iz Italije, koja nije poštivala mjere samoizolacije. Stožer civilne zaštite HNŽ u Mostaru, očekuje i veći broj zaraženih jer su svećenici i časne sestre imali brojne kontakte.

Svi koji su zadnjih dvadeset dana bili u bilo kakvom kontaktu s časnim sestrama i fratrima u Međugorju hitno se moraju staviti u samoizolaciju - poručili su iz kriznog stožera na press konferenciji u Mostaru.

Prvozaražena časna sestra premda je došla iz Italije nije bila u samoizolaciji, što potvrđuje i fra Tomislav Pervan i sam zaražen virusom Covid-19 u obraćanju javnosti u kojem opisuje kronologiju događanja u samostanu, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je iz Rima došla u Hrvatsku te kasnije otišla u Hercegovinu, gdje je sudjelovala na duhovnoj obnovi u Bijelom polju kod Mostara, obilazila svoju rodbinu po Hercegovini da bi se na kraju skrasila u samostanu gdje joj se bolest razvila te su zaražene i ostale časne sestre.

Veliki "gaf", koji bi mnoge mogao koštati života dogodio se u Domu zdravlja u Ljubuškom gdje je časna sestra zatajila da je bila u Italiji. Medicinsko osoblje je primilo redovitim putem kao osoba s upalom pluća, dakle zatajila je da je došla iz Italije, pa je sada pola Doma zdravlja u Ljubuškom u samoizolaciji, liječničko osoblje s hitne pomoći i rentgena, gdje je snimana.

Dr. Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar, potvrdila je da zaražena časna sestra nije navela podatke da je bila van zemlje. Pretpostavlja se kako nije ni bila u samoizolaciji te da je riječ o rizičnoj situaciji jer je vjerojatno bilo višestrukih kontakata.

- Za nas je to područje pod povećanom odgovornošću. Situacija postaje složenija, i to nazivamo lokalnom transmisijom, rekla je dr. Ravalija.

- Mene je jako iznenadilo da časna sestra prilikom javljanja liječniku nije navela podatke gdje je bila i otkuda je došla. Vjerojatno nije bila ni u samoizolaciji. Tek nakon što je mene nazvala doktorica koja ju je primila u trijaži shvatili smo da imamo problem. Situacija je jako rizična i vrlo vjerojatno je da je spomenuta časna sestra imala višestruke kontakte - pojasnila je dr. Ravalija.

Časna sestra iz Međugorja koja je zaražena virusom Covid-19 na respiratoru je u mostarskoj bolnici u vrlo teškom stanju.

Svećenik i druga časna sestra se nalaze u srednje teškom stanju, doznaje se u mostarskoj bolnici, rekao je infektolog dr. Jurica Arapović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58