DUGI I BOLNI PAD

Kraj jedne ere: ‘Cosa Nostra više ne dominira globalnim kriminalom, dobro se zna tko su nove gazde‘

Cosa Nostra više nije zastrašujuća globalna sila kakva je nekad bila, ali bjegunci poput Denara i dalje imaju snažnu mrežu podrške

Matteo Messina Denaro

 AFP

Uhićenje šefa sicilijanske mafije Mattea Messine Denara označava kraj jedne ere za Cosa Nostru, nekoć dominantnu organizaciju u globalnom kriminalu, koja je posljednjih desetljeća uglavnom bila prisiljena povući se na otok na kojem je i nastala - na Siciliju. Uhićen ovog tjedna nakon 30 godina skrivanja od ruke zakona, Messina Denaro bio je posljednji vodeći mafijaš koji je predstavljao Cosa Nostru - naziv pod kojim je sicilijanska mafija poznata u Italiji - na njezinom vrhuncu i koji je i dalje živio na slobodi. Igrao je važnu ulogu u kriminalnoj organizaciji 80-ih i 90-ih, kada je kontrolirao transatlantsku trgovinu heroinom i vodio nemilosrdnu kampanju protiv bilo koga ili čega što mu je stajalo na putu, od suparničkih frakcija do talijanske države.

"Njegovo uhićenje je povijesna prekretnica za Cosa Nostru", kaže Teresa Principato, tužiteljica iz talijanske uprave za antimafijaške istrage. "Vrijeme pokolja sada je definitivno prošlo", kaže ona, misleći pritom na mafijaške bombaške napade u Italiji početkom 90-ih, za koje su sudovi osudili Messinu Denara u odsutnosti.

image

Matteo Messina Denaro

Handout/AFP

Mogućnost i činjenica da je mogao živjeti na slobodi tri desetljeća, održala je na životu uvjerenje mnogih Talijana da mafijaši uživaju zaštitu prijatelja na visokim položajima, piše The Wall Street Journal. Principato je ranije obnašala dužnost tužiteljice u Palermu i bila je zadužena upravo za pronalaženje Messine Denara. Njezine dugogodišnje pokušaje da ga uhvati opetovano su osujećivale osumnjičene ‘krtice‘ unutar ministarstva pravosuđa ili agencija za provođenje zakona, rekla je.

‘Mreža podrške učinila ga neuhvatljivim‘

"Uživao je mrežu podrške, koja ga je činila gotovo neuhvatljivim. Iza njega su stajali profesionalci, političari i policajci", navodi ona. "Zbog toga je bilo nevjerojatno teško pokrenuti nešto, a da on to prije ne dozna".

Tijekom godina koje je proveo kao bjegunac, mogao je također i putovati, a pojavili su se dokazi o putovanjima u Venezuelu, Španjolsku i Veliku Britaniju pod lažnim imenom, kaže Principato. Messinu Denara, koji sada ima 60 godina, konačno je uhitila u ponedjeljak karabinjerska vojna policija dok je bio u posjetu privatnoj bolnici u Palermu radi liječenja, gdje se predstavio pod imenom Andrea Bonafede.

Istražitelji su rekli da su mu ušli u trag nakon što su dobili dojavu o njegovom zdravstvenom stanju - raku debelog crijeva koji mu se proširio na jetru - postupno sužavajući popis muškaraca na Siciliji koji su odgovarali dobi i zdravstvenom profilu mafijaša. Tužitelji sada istražuju njegovu mrežu podrške.

image

Matteo Messina Denaro

Handout/AFP

Kao mladi mafijaš, Messina Denaro bio je štićenik najozloglašenijeg šefa sicilijanske mafije, Salvatorea Tota Riine, čija je frakcija, sa sjedištem u gradu Corleoneu u planinskoj unutrašnjosti Sicilije, vodila krvavi unutarnji rat kako bi postala ‘šef nad šefovima‘ u Cosa Nostri. Messina Denaro, koji je nadgledao aktivnosti organizacije u i oko grada Trapanija na zapadnoj Siciliji, bio je snažan pristaša Riinine strategije potvrđivanja autoriteta u skupini putem jezivih zločina i nasilja.

Proglašen je krivim za umiješanost u neke od najgnusnijih zločina mafije, uključujući ubojstva vodećih antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine te bombaške napade u kojima su ubijeni i ozlijeđeni brojni civili u Milanu, Firenci i Rimu godinu kasnije. Zbog umiješanosti u brojna ubojstva, više je puta osuđivan na doživotni zatvor. Taj val nasilja nije uspio spasiti Cosa Nostru od pravosudnog slamanja organizacije, koje je započelo kasnih 80-ih. Uhićene su stotine starijih mafijaša, uključujući i Salvatorea Riinu 1993. godine.

Cosa Nostru zasjenile ‘Ndrangheta i Camorra

Cosa Nostra izgubila je vodeću ulogu u međunarodnoj trgovini drogom kada su je u svoje ruke preuzele moćnije kriminalne organizacije kao što je ‘Ndrangheta, koja potječe iz talijanske južne regije Kalabrije. ‘Ndrangheta nastoji ostati neprimjetna jer kontrolira veći dio transatlantske trgovine kokainom. S godišnjim prihodom koji tužitelji procjenjuju na desetke milijardi dolara, smatra se najbogatijom kriminalnom organizacijom zapadnog svijeta.

image

Matteo Messina Denaro

Handout/AFP

Cosu Nostru su također zasjenile bande organizacije Camorra iz napuljske regije, koje su glavni igrači u ilegalnoj trgovini širokim spektrom roba, od droge preko oružja pa do krivotvorina. "Sicilijanska mafija nekada je bila u srcu organiziranog kriminala", navodi Federico Varese, profesor kriminologije na Sveučilištu u Oxfordu. Nakon akcija pravosuđa, "zapala je u krizu. Postala je mnogo više lokalni fenomen", dodaje.

Na Siciliji je mafija i dalje aktivna, iznuđuje novac u zamjenu za ‘zaštitu‘ od tvrtki - odnosno, bavi se reketarenjem - i prijeti onima koji se opiru. Mafijaške obitelji često namještaju javne natječaje i uključene su u širok spektar komercijalnih aktivnosti. Sam se Messina Denaro infiltrirao u legalne poslove od supermarketa do vjetroelektrana.

image

Matteo Messina Denaro

Handout/AFP

Talijanske vlasti vjeruju da je većinu od posljednja tri desetljeća proveo kao bjegunac živeći u svom rodnom kraju, oko Trapanija. U utorak su karabinjeri pretražili neuglednu kuću u kojoj vjeruju da je živio, blizu mjesta gdje je odrastao. "Mafijaši se skrivaju na teritoriju kojim pokušavaju vladati, gdje mogu računati na zaštitu snažne mreže pomagača", objašnjava Varese. "Uhićenje šefa ne zaustavlja ovu pojavu. On je možda u zatvoru, ali mafija je i dalje tamo", zaključuje Varese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:58