SUZBIJANJE ŠIRENJA VIRUSA

Kraj pandemije je na vidiku, a evo kako se može ubrzati: ‘Ključ je u ove tri stvari‘

Što možemo napraviti kako bismo bili sigurni da je virus iza nas, pita se Washington Post
Prizor iz San Francisca
 Anibal Martel/Anadolu Agency via AFP

Završetak pandemije koronavirusa možda je na vidiku. No, što možemo napraviti kako bismo bili sigurni da je virus iza nas?

Moramo prihvatiti da virus iz naših života neće nestati iste sekunde nego ćemo s njim morati živjeti još neko vrijeme, a moramo biti svjesni dviju činjenica, piše The Washington Post.

Kako tvrdi Anthony S. Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti i savjetnik predsjednika Bidena, malo je vjerojatno da virus odjednom postaje manje smrtonosan. Zapravo, nove mutacije mogle bi rezultirati zaraznijim i virulentnijim varijantama, a njihova otpornost na cjepiva samo bi otežala situaciju.

Drugo, i dalje trebamo pokušavati doseći što veću brojku cijepljenog stanovništva kako bismo stekli zajednički imunitet.

No, u komentaru Washington Posta navode se još tri stvari koje bi mogle doprinijeti bržem kraju pandemije. Riječ je o cijepljenju djece, novim lijekovima protiv koronavirusa za oralnu uporabu te širokom i besplatnom brzom testiranju populacije.

Cjepivo za djecu

Cijepljenje djece moglo bi pomoći u suzbijanju daljnjeg širenja virusa. Prvo, u SAD-u je prema nekim procjenama zaraženo svako četvrto dijete, a više stotina ih je, nažalost, preminulo.

Agencija za hranu i lijekove u Sjedinjenim Američkim Državama zakazala je sastanak svog savjetodavnog odbora za pregled Pfizerovog cjepiva za djecu od 5 do 11 godina za 26. listopada, a Pfizer je također rekao da bi podaci o učinkovitosti cjepiva za djecu od 6 mjeseci do 4 godine mogli biti spremni krajem 2021. godine, što bi značilo da u širu upotrebu može krenuti početkom iduće godine.

Lijekovi za oralnu uporabu

Farmaceutska tvrtka Merck je objavila izvanredne rezultate za antivirusnu pilulu zvanu Molnupiravir za koju kaže da može smanjiti hospitalizaciju ili smrt za oko 50 posto.

Molnupiravir se uzima oralnim putem dva puta dnevno tijekom pet dana, što je daleko prikladnije od postojećih tretmana za covid-19, koji zahtijevaju specijalizirani centar za liječenje intravenskih infuzija ili niza injekcija.

Tablete svakako ne bi bile lijek za covid-19, a cjepivo bi i dalje bilo daleko djelotvornije. No, ako uzimanje tableta znači 50% manje šanse da će zaraženim pacijentima trebati bolničko liječenje, to može pomoći u ublažavanju pritiska na zdravstveni sustav i spasiti mnoge živote.

Besplatni brzi testovi

Antivirusni tretmani djeluju samo na sprječavanje teške bolesti ako se uzimaju rano u tijeku bolesti. To znači da se infekcije moraju otkriti što je prije moguće. Štoviše, oko polovice prijenosa koronavirusa dolazi od asimptomatskih osoba. Obuzdavanje covida-19 zahtijeva identifikaciju ovih osoba prije nego što se dogodi daljnji prijenos, što također ovisi o testiranju.

Uvođenje besplatnog testiranja pomoglo bi u bržem detektiranju samog prijenosa virusa.

Kad se provede zajedno s cijepljenjem, redovito testiranje može zamijeniti potrebu za maskiranjem i distanciranjem u školama, uredima i društvenim okruženjima. Također, besplatni se testovi mogu davati kućanstvima na tjednoj bazi kako bi se članovi obitelji mogli testirati prije škole ili posla, no i prije odlaska na bilo kakvo obiteljsko okupljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:09