DRAMA U SRBIJI

KRAJ POTRAGE ZA MLADOM MONIKOM KARIMANOVIĆ Oteta curica pronađena je živa, ali od otmičara još nema ni traga!

 Željko Hajdinjak / Cropix / Facebook/MUP RS/nestalisrbija.rs

NOVO 18:02 - Monika Karimanović odmah nakon što je pronađena javila s esvojoj majci, javljaju Večernje novosti.

'Monika je dobro. Potresena je, čula sam joj glas. Bila je uplakana i rekla mi je da je gladna', rekla je njezina majka.

Djevojčica je trenutno u bolnici u Nišu, a liječnici ju pregledaju kako bi utvrdili u kakvom je fizičkom i psihičkom stanju.

Inače, Pink je objavio prvu fotografiju djevojčice u vozilu Hitne pomoći.

-------------------------

17:46 - Blic javlja da je selo Pasjača, u kojem se navodno skriva Ninoslav Jovanović, opkoljeno. Jovanović je navodno naoružan nožem. Policijske snage su okružile selo te iz njega automobili ne mogu izaći, niti u njega mogu ući.

-------------------------

16.40 - Monika Karimanović spašena je u selu Pasjača, doznao je Blic. Međutim, potraga za Ninoslavom Jovanovićem i dalje traje. Međutim, prema informacijama Večernjih novosti, policija Malčanskog frizera drži u obruču, točno znaju gdje se nalazi i ubrzo se očekuje uhićenje.

U jednom trenutku isplivala je informacija da je notorni pedofil uhićen, ali izgleda da je u posljednji trenutak pobjegao.

Kako doznaje Blic, djevojčica je pronađena u napuštenoj vikendici.

- Predana je službi Hitne pomoći - rekao je srpski ministar Nebojša Stefanović.

Inače, u selu Pasjača nalazi se imanje majke Ninoslava Jovanovića.

Djevojčica je prebačena u bolnicu u Niš i u dobrom je stanju, pišu srpski mediji. Naravno, ta vijest najviše je razveselila Monikinu majku koja se rasplakala kada je čula da je njezina kći živa i zdrava.

- Čula sam se s njom, tražila je da vidi mamu. Moje malo dijete... Tražila je da me zagrli i rekla da je gladna. Skupila sam hrabrosti da ne plačem. Sada čekam da mi policija javi kad mogu otići po nju - rekla je Monikina mama za Večernje novosti.

-------------------------

Pronađeni su novi tragovi na području Knjaževca u Srbiji, iznad mjesta Orešac, gdje je u tijeku potraga za 12-godišnjom Monikom Karimanović i njezinim otmičarom, 'Malčanskim brijačem' Ninoslavom Jovanovićem.

- BIA je otkrila jastuk i poplun, kao i tragove cipela, pa policija pretpostavlja da je otmičar u blizini - navodi izvor blizak potrazi za Srbiju Danas. BIA je srbijanske obavještajna agencija, čiji su djelatnici od subote uključeni u masovnu potjeru, jednu od najvećih u povijesti Balkana, za višestruko osuđivanim pedofilom i silovateljem, koji je nadimak dobio zbog rituala da prije napastovanja žrtve ošiša.

Ravnatelj srbijanske policije Vladimir Rebić izjavio je u nedjelju da je policija 95 posto sigurna da otmičar s Monikom nije prešao državnu granicu s Bugarskom, ali i dodao da je za njim ipak raspisana plava međunarodna tjeralica koja se raspisuje za osobe o kojima je potrebno pribaviti više informacija.

Kako neslužbeno doznaju Večernje novosti, ne postoji mogućnost da je otmičar prešao granicu s Bugarskom jer bi to značilo da je pješačio dva dana bez prestanka.

Potraga je nastavljena na području Knjaževca, a ondje je u pomoć policiji stigla i vojska.

Kronologija događaja

Deveti je dan potrage za nestalom Monikom i Jovanovićem. Više od 800 policajaca, pripadnika BIA-e, lovaca i dobrovoljaca traga za dvojcem, a koriste se i psi tragači, dronovi, termovizijske kamere i helikopteri, piše Blic. Priključilo se i 20 taksista iz tri udruženja koji će besplatno prevoziti građane koji tragaju za djevojčicom i monstrumom.

Rebić je objasnio da je potraga otežana zbog teškog terena, ali i zato što se Jovanović očito dobro pripremio za bijeg i osigurao skloništa u kojima će boraviti sa žrtvom. Osim toga, temperature su danas iznimno niske, nekoliko stupnjeva ispod nule.

U subotu su otkriveni novi tragovi - ženske gaćice, majica i hrana. To su policiji bili znakovi da se osuđeni silovatelj nalazi u blizini. Zahvaljujući sad već brojnim tragovima na području ove istočne srpske općine, policija je zaključila da monstrum neprestano mijenja lokacije i sa sobom vodi djevojčicu. Skrivaju se po šumama ili napuštenim kućama po selima oko Knjaževca i Zaječara.

Podsjetimo, Monika je nestala 20. prosinca na putu u školu u mjestu Brzi Brod. Otmičar je, čini se, dobro poznavao njezinu rutinu jer je nestala na dijelu koji nema nadzornih kamera. Četvrti dan potrage u grmlju nedaleko od sela Malča pronađen je njezin ruksak, a nalazio se u skrovištu sa šatorom i vrećom za spavanje.

Istovremeno, policija je otkrila da danima već nema ni višestrukog silovatelja iz Malče, Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao Malčanski berberin (Malčanski brijač). Osumnjičen je za otmicu i odonda traje potraga za njima. Građani su dojavili policiji da su ih vidjeli na putu od Malče prema Knjaževcu pa je policija odmah počela češljati to područje. Ondje su otkrili da je provaljeno u tri kuće, da je ukradena hrana, a u štali jedne kuće pronašli su ošišanu kosu za koju se sumnja da je Monikina. Mještanin je prijavio da je u nedjelju Malčanski brijač bio kod njega i tražio vodu te da je djevojčica bila s njim. Kasnije su još pronađeni dvostruki tragovi stopala.

Kako je monstrum mamio žrtve

- Prelijepe ruke imate. Još ljepše su u kosi i sa škarama. Javite se na moj profil. Čekam vas, prijateljice - samo je jedna od jezivih poruka kojima je Ninoslav Jovanović mamio ženske osobe da ga kontaktiraju preko Facebooka i ostavljao grozomorne komentare na stranicama za otkup kose, piše Blic.

Nakon izlaska iz zatvora, gdje je 12 godina služio kaznu zbog silovanja djevojčice, u siječnju prošle godine, Jovanović se trudio ostaviti dojam osobe koja se uklopila u društvo. Zaposlio se u Javnom komunalnom poduzeću Mediana u Nišu i oženio se. Međutim, u virtualnom je svijetu nastavio s jezivim porukama.

Odvjetnica žrtve: ‘Znala sam da će ponoviti zločin’

- Znala sam da će ponoviti zločin i to sam naglasila u svojoj završnoj riječi 2005. godine kada sam zastupala maloljetnicu koju je Jovanović silovao i ošišao. Još tada sam zahtijevala da se za takve prestupnike uvede ‘lex specialis’ kao što je uspjela da se sada izbori Fondacija Jurić - rekla je niška odvjetnica Tanja Minčić Marković kojoj se ovaj slučaj duboko urezao u pamćenje.

- Još uvijek pamtim njegov spokojan izraz lica dok žrtva priča što joj je radio. Svega sam se nagledala kao odvjetnica, ali mi nije bilo jasno kako netko može pokazivati takvu smirenost i distancu, a tiče se osobno njega - rekla je za Večernje novosti.

Oslobođen iz bizarnog razloga?

Srbija Danas prenosi status Igora Jurića, pokretača Fondacije Jurić koja je inicirala uvođenje doživotnih zatvorskih kazni za monstrume, ujedno i oca petnaestogodišnje Tijane Jurić koja je nestala krajem lipnja 2014., a 12 dana kasnije pronađena je mrtva na smetlištu, a koji je na svom profilu na Facebooku objavio kopiju presude Vrhovnog suda od 6. lipnja 2006. godine kad je Jovanoviću kazna zatvora za silovanje djevojčice smanjena sa 15 na 12 i pol.

- Dobili smo presudu Vrhovnog Suda Srbije od 6. 6. 2006. god. kojom je kazna 'Malčanskom brijaču' (poslije 2 silovanja koja je već izvršio u prethodnom periodu) za 2 silovanja djeteta smanjena sa 15 na 12,5. Razlozi za smanjenje normalnom čovjeku bizarni: 'Nije nikoga silovao 8 godina'. To je točno, nije jer je bio u zatvoru. Jedno silovanje ostalo je u pokušaju (jer su ga ljudi koji su čuli vriske djeteta spriječili).

Zaključak - silovatelji djece ne siluju samo kada su u zatvoru. Direktnu odgovornost za otmicu male Monike, zbog bezrazložnog smanjenja kazne i neprihvaćanja mišljenja sudskih vještaka, direktno snosi Vrhovni Sud Srbije - napisao je.

'Majka ga je tukla, šišala i vezala lancima'

Mještani Malče krive Jovanovićevu majku za njegove postupke i tvrde da je ona od njega napravila monstruma. Naime, kako pričaju po selu, majka ga je tukla i vezala lancima te zato on to sada radi ženama.

- Svi ovdje znaju da je njegova majka varala supruga s puno muškaraca, i to sve pred njegovim očima. On bi plakao zbog toga, pa ga je ona tukla i šišala za kaznu. Svaki put kada bi plakao, ona bi ga odvela dolje u jednu šupu, nalik na zemunicu, dolje u dvorištu njihove stare kuće, i tu bi ga vezala lancima. Zato se on sad krije po takvim zemunicama - tvrdi prvi susjed otmičara.

Osuđeni silovatelj

Ninoslav Jovanović prvi je put za silovanje djevojke i djevojčice 1996. godine osuđen na deset godina zatvora. U srpnju 2005. godine oteo je i silovao djevojčicu od 12 godina, zatim je oteo još jednu djevojčicu, koja je uspela pobjeći. Tada je osuđen na 15 godina, ali mu je sud smanjio kaznu na 12 godina. Svoje žrtve je silovao i šišao, zbog čega je prozvan Malčanskim brijačem.

Prilikom suđenja nakon zločina iz 2005. godine čak pet sudskih vještaka kazalo je da je Malčanski brijač izuzetno inteligentan, ali su svi nedvosmisleno tvrdili da će djelo, najvjerojatnije, ponoviti. Inteligenciju očito koristi kako ne bi bio uhvaćen, a zahvaljujući njoj dobro se snalazi u šumi i na nepristupačnim terenima.

Izašao je iz zatvora u siječnju prošle godine nakon čega je preko Facebooka uznemiravao žene, a pisao je i na stranici za otkup kose, zbog čega je u zatvoru proveo pet mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:02