JAČAJU PRED IZBORE

Krajnja desnica masovno iskorištava prosvjede poljoprivrednika u EU, a ljevica se bavi - zelenim politikama

Predviđa se da će skupina Identitet i demokracija postati treća najveća politička skupina u Europskom parlamentu

Provjed protiv AfD-a ispred zgrade Reichstaga u Berlinu

 Christian Mang/Afp

Uoči izbora u cijeloj EU u lipnju, krajnje desne stranke, poput francuskog Nacionalnog okupljanja i njemačke Alternative za Njemačku, iskorištavaju nezadovoljstvo poljoprivrednika diljem Europe postavljajući njihove probleme na vrh svoje političke agende. Nedavno izvješće Politica propitalo je savez između krajnje desničarskih skupina i ogorčenih farmera, koji se često demonstrira kroz glasne prosvjede na kojima su prikazani traktori i parade stoke.

Diljem Europe, od Nizozemske do Njemačke i Francuske, krajnja desnica iskorištava pokrete poljoprivrednika kako bi pojačala svoju retoriku protiv EU i dobila politički zamah, prema pisanju Politica. Ovu dinamiku karakteriziraju desničarski čelnici koji optužuju Bruxelles za potkopavanje europske poljoprivrede.

U Nizozemskoj su prosvjedi protiv odluke kojom se smanjuju emisije dušika vjerojatno dodatno pridonijele pobjedi desničarskog populista Geerta Wildersa. U Francuskoj je predsjednik stranke Nacionalno okupljanje (bivši Front National) Jordan Bardella optužio predsjednika Emmanuela Macrona da želi "ubiti našu poljoprivredu". Marion Maréchal, francuska desničarska političarka koja je nećakinja bivše predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen, rekla je da su Europski zeleni dogovor i njegova "tsunami" pravila ono što je izazvalo bijes poljoprivrednika. "Ovo je također krivnja Europe", rekla je. U Njemačkoj je AfD koristio isti diskurs protiv kancelara Olafa Scholza.

Ova strateška suradnja zadire u duboko ukorijenjenu europsku zabrinutost oko kontrole opskrbe hranom, pri čemu pitanja poput govedine hranjene hormonima i genetski modificiranih proizvoda simboliziraju širenje zabrinutosti.

Krajnja desnica uspješno usmjerava ogorčenost poljoprivrednika i time jača svoju bazu glasača. Nedavne ankete Politica i Europskog vijeća za vanjske odnose pokazuju da savez populista i poljoprivrednika pojačava privlačnost krajnje desnih stranaka, pri čemu se predviđa da će skupina Identitet i demokracija postati treća najveća politička skupina u Europskom parlamentu. Nezadovoljstvo među poljoprivrednicima potiču različiti čimbenici, uključujući protivljenje vladama koje daju prednost jeftinijem uvozu u odnosu na domaću proizvodnju i povećanje poreza na dizel, zajedno s inflacijom.

Povijesno gledajući bijes poljoprivrednika se povezivao s političkom ljevicom. No trenutnim valom dominiraju desničarske frakcije koje izazivaju Europsku uniju i njezine ekološke inicijative kao što je Zeleni sporazum.

Ova promjena vrši pritisak na glavne konzervativne skupine u Europskom parlamentu da se pridruže krajnjoj desnici u suprotstavljenim politikama poput zabrane motora s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine.

Zeleni sporazum bio je među vodećim politikama Ursule von der Leyen, predsjednica Europske komisije. Dok mnogi izražavaju ljutnju na tehnokrate u Bruxellesu, čini se da odlazeći čelnici nemaju konkretne odgovore da umire ovaj jaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:29