PROSVJEDI POLJOPRIVREDNIKA

Macron pokušava zaustaviti ‘opsadu Pariza‘, krivnju za poljoprivredu svalit će na EU

Na sastanku s Ursulom von der Leyen usredotočit će se na pritužbe u vezi s ukrajinskim izvozom žitarica koji se smatra nepoštenom konkurencijom

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/AFP

Vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebala bi objaviti ustupke kako bi odgovorila na prosvjede poljoprivrednika koji traktorima blokiraju ključne autoceste, i to tako efikasno da je proglašena "opsada Pariza".

S tim ciljem Macron se planira sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi zatražio mjere EU za potporu francuskim poljoprivrednicima.

Na sastanku će se usredotočiti na pritužbe u vezi s ukrajinskim izvozom žitarica koji se smatra nepoštenom konkurencijom među poljoprivrednicima.

Očekuje se da će Macron pozvati EU da zaustavi trgovinski sporazum sa zemljama Mercosura - Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Urugvajem - jer se poljoprivrednici pribojavaju da će to dovesti do protoka jeftinih proizvoda u blok.

Poljoprivrednici zahtijevaju povećanje cijena proizvoda, smanjenu birokraciju i manje ekoloških ograničenja. Više od 1000 traktora trenutačno blokira osam autocesta oko Pariza, što putnike prisiljava da idu sporednim cestama.

"Opsada Pariza je u tijeku", rekao je Damien Greffin, potpredsjednik najvećeg zemljoradničkog sindikata u zemlji FNSEA. Prosvjednici su donijeli vreće za spavanje, hranu, vodu i zahode u slučaju višednevne blokade.

Još najmanje 37 autocesta diljem Francuske je blokirano. Iako su vlasti rasporedile 15.000 policajaca diljem zemlje, dopustili su prosvjednicima da nastave s blokadom cesta sve dok nema nasilja.

Prosvjed je počeo 18. siječnja u jugozapadnoj Francuskoj gdje su poljoprivrednici tražili odštetu vlade za stoku ubijenu zbog širenja zaraze virusom epizootske hemoragijske bolesti (EHD). Otad su se prosvjedi proširili zemljom.

Unatoč ustupcima nedavno imenovanog premijera Gabriela Attala, uključujući odustajanje od povećanja pristojbi na gorivo i dodatnih poticaja za organske farme, poljoprivrednici inzistiraju na nastavku prosvjeda dok se ne ispuni svih 120 zahtjeva koje su postavili putem sindikata FNSEA.

Macron, koji je na početku izbjegavao izravnu uključenost, suočava se s pritiskom da se pozabavi krizom i razgovara o ključnim pitanjima s Ursulom von der Leyen. Uoči europskih zbora francuski predsjednik se također pribojava gubitka glasova u korist populističkih i desničarskih stranaka koje iskorištavaju gnjev poljoprivrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:17