DANSKA PRINCEZA

KRALJEVSKA OBITELJ U ŠOKU: 'UMRLA JE NAŠA DRAGA ELIZABETA...' Nikad se nije udavala, živjela je s ljubavnikom, a bila je posvećena diplomaciji

Princeza Elizabeta
 Profimedia, Abaca

Danska princeza Elizabeta preminula je u utorak u dobi od 83 godine, piše časopis People. U trenutku smrti bila je okružena obitelji i bliskim prijateljima.

Kraljevska je obitelj u srijedu izvijestila da je princeza preminula u palači Sorgenfri koja se nalazi u sjevernom predgrađu Kopenhagena, ujedno i mjestu gdje je provela djetinjstvo.

Kao nećakinja danske kraljice Margarete II., princeza Elizabeta bila je 12. u liniji nasljeđivanja. U jednom je trenutku bila i u liniji nasljeđivanja za britanski tron jer je bila pod jurisdikcijom britanskog kralja Đure II., koji je vladao još u 18. stoljeću.

Princeza Elizabeta imala je dva brata - grofa Ingolfa od Rosenborga (78) i grofa Kristijana od Rosenborga (preminuo je 2013. godine u 72. godini života).

Budući da se nikada nije udavala, mnogi su princezu Elizabetu smatrali pionirkom. Naime, princeza je više od 20 godina živjela sa svojim ljubavnikom, filmašem Clausom Hermansenom koji je preminuo 1997. godine.

- Nije lako ostarjeti. Meni nije najgore bilo što me je zdravlje prestalo služiti. Najgore je bilo što mi nedostaju moj dragi (Claus Hermansen) i mnogi prijatelji koji više nisu sa mnom, rekla u intervjuu u siječnju ove godine.

Princeza Elizabeta radila je čak 45 godina u danskom ministarstvu vanjskih poslova i to od 1956. godine do 2001. godine. Dva je puta radila u danskoj ambasadi u Washingtonu - jednom tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, a drugi puta u 80-ima.

Princeza Elizabeta bit će sahranjena pored svog ljubavnika i životnog partnera Clausa Hermansena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:06