EPIDEMIJA E. COLI U EUROPI: NOVIH 365 SLUČAJEVA

Krastavci nisu krivi za smrt 16 ljudi. Španjolci bijesni: Izgubili smo 200 mil. eura. Tužit ćemo Hamburg

Zdravstvene institucije su na temelju nagađanja optužile Španjolsku, a kasnijim su provjerama otkrili kako su krastavci 'čisti'
 AFP PHOTO/ ANGELIKA WARMUTH

Španjolske su se vlasti iznimno uvrijedile što su gradske vlasti u Hamburgu bez detaljnih provjera ustvrdila kako upravo španjolski krastavci prenose opasnu bakteriju E. Coli, zbog koje je u Njemačkoj umrlo 15, a u Švedskoj jedna osoba. Zbog toga su najavili tužbu protiv Hamburga, piše AP .

Kasnijim su provjerama krastavaca zdravstvene institucije u Hamburgu utvrdile kako krastavci nisu nosioci bakterije, ali to je dodatno razbjesnilo Španjolce jer je na njihov račun stigla tako opasna optužba bez ikakva pokrića.

- Ne isključujemo mogućnost tužbe protiv odgovornih za prozivanje, a to je u ovom slučaju gradu Hamburg - rekao je zamjenik španjolskog premijera Alfredo Perez Rubalcaba i dodao kako je nanesena šteta enormna, čak 200 milijun eura.

Naime, diljem Europe su proteklog tjedna zemlje stopirale uvoz voća i povrća iz Španjolske.

- Sada kada se istina otkrila treba ispraviti nanesenu štetu - rekao je Perez Rubalcaba.

Iz Hamburga se nisu oglasili na najavu tužbe jer kako tvrde, i dalje su koncentrirani isključivo na pronalazak lijeka za bakteriju koja je digla na noge cijelu Europu .

Trenutno je u Njemačkoj stotinu zaraženih osoba u teškom stanju, a procjenjuje se kako ih je u cijeloj Europi, većinom na sjeveru Njemačke, zaraženo više od 1500, od čega čak 600 samo u Hamburgu. Samo od početka ovog tjedna zabilježeno je novih 365 slučajeva zaraze.

A ona se pojavila u još osam zemalja. Riječ je o Austriji, Danskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Norveškoj. No samo u dva slučaja nije riječ o njemačkim državljanima ili osobama koje su nedavno bile u Njemačkoj.

Iako je ovo daleko najšira epidemija ove opasne bakterije, nije jedina zabilježena. U Velikoj Britaniji je 1996. godine umrlo 11 osoba od nje, a 216 ih je bilo zaraženo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:35