ANTIBIOTICI NEĆE POMOĆI

Američki epidemiolozi: Ovo nije novi soj bakterije. Europljani traže rješenje na krivom mjestu

Korištenje izraza poput 'mutirana bakterija ubojica' je neodgovorno, poručuju Amerikanci pokušavaju poslati umirujuće poruke. No, nisu hladni i bezbrižni - europska bi Escherichija svakog trena mogla stići do njih
An employee of the veterinarian institute in Hanover, central Germany, prepares a quick test for the identification of the pathogenic agent in the virulent E. coli bacteria (EHEC) on June 1, 2011. The number of people sickened by a mysterious killer bacteria grew, two weeks after the outbreak in Germany, while fears over tainted vegetables hit European farmers hard. Scientists and health officials say they have identified the E. coli bacteria (EHEC) responsible for the outbreak, which has mainly affected northern Germany, but are unable to say what caused it or who was responsible. AFP PHOTO CAROLINE SEIDEL GERMANY OUT
 AFP

U sveopćoj panici koja se proširila Europom nakon što je više od 1600 ljudi oboljelo, a 18 umrlo od infekcije bakterijom Escherichijom coli kojoj se još ne zna izvor, malo je umirujućih glasova.

S druge strane oceana, iz SAD-a pokušavaju poslati takve umirujuće poruke. Naime, tamošnji epidemiolozi i mikrobiolozi govore da bakterija koja kod nas sije strah, nije toliko strašna kako govore izvještaji.

SVE O EPIDEMIJI E.COLI PROČITAJTE OVDJE

- Korištenje izraza poput "mutirana bakterija ubojica" je neodgovorno - izjavio je za američke medije epidemiolog dr. Thimoty Jones - Bakterije stalno mutiraju, čak i one s kojima smo u nekom suživotu, a pojava tako zaraznog soja nije neuobičajena.

Amerikanci, dakako, nisu hladni i bezbrižni - europska bi Escherichija svakog trena mogla stići do njih. Najviše ih zabrinjavaju izvještaji kako je problem u Europi izazvala bakterija koja je otporna na antibiotike. Ali, navode, ne smatraju da se radi o izrazito opasnom mikroorganizmu, nego se boje da europski znanstvenici traže rješenje - na krivom mjestu.

Naime, epidemiolozi u SAD-u smatraju da se infekcije E. coli ne liječe antibioticima, čak i kada se radi o soju koji nije otporan na te lijekove.

- A ako bakterija pokaže znakove rezistencije, tada je terapija antibioticima iznimno loša ideja - rekao je u jednom intervjuu dr. Phillip Tarr, pedijatar sa Sveučilišta Washington.

- Ako date antibiotike, a soj bakterije je rezistentan, tada dajete bakteriji prednost pred drugim mikroorganizmima u svojim crijevima koji su osjetljivi na lijekove. Tako nastaje još bolje okruženje za infekciju.

Neodobravanje Amerikanaca zbog postupaka njihovih europskih kolega može čuditi laike. Obzirom na iskustva - godišnje imaju 73.000 slučajeva infekcije E. coli, a prema jednom istraživanju, samo od 1982 do 2002. godine bilo je 350 većih zaraza posebno opasnim sojevima poput zloglasne E. coli O157:H7 koja izaziva slične simptome kao ova koja sada hara Europom. U više od polovice slučajeva izvor zaraze je bila hrana, najčešće (41 posto) mljevena govedina, a u 21 posto slučajeva povrće).

Zbog svih tih iskustava tamošnji liječnici smatraju da je pogreška što se njihove europske kolege fokusiraju na pitanje antibiotika.

Ono oko čega se slažu i jedni i drugi jest da pacijente koji imaju simptome poput krvavog proljeva treba primiti u bolnicu i izolirati, jer mogu zaraziti druge oko sebe, što je iznimno čest način prenošenja infekcije. Toksična bakterija E. coli izaziva bolest tako da otpušta otrov u crijevima koji se odatle apsorbira u krvotok i oštećuje male krvne žile u tijelu. Tijelo reagira stvarajući ugruške koji trebaju začepiti žile. Bubrezi su posebno osjetljivi jer su protkani sićušnim žilama koje su posebno osjetljive na začepljenja i mogu djelomično ili potpuno prestati raditi tijekom toksičnog napadaja. Tada dolazi do po život opasnih komplikacija - hemolitičko uremijskog sindroma.

Tu američki liječnici ukazuju na studije da antibiotici povećavaju šansu u zatajenju bubrega, a ne pomožu bitno skratiti infekciju. Oni tvrde da je najbolja terapije intravenozno davanje tekućina koje pomažu bubrezima da funkcioniraju.

Amerikanci razumiju izazove s kojima se trenutno suočavaju europske zdravstvene vlasti, sad kad se pokazalo da španjolsko povrće nije krivac - potraga za izvorom je teška, duga i zbunjujuća.

Skeptični su i kada govore o soju bakterije koji je odgovoran za europsku zarazu, a to je navodno E. coli 0104:H4, nije jedinstvena ni nova.

- Već smo viđali tu bakteriju - rekao je u razgovoru za New York Times dr. Robert Tauxe, zamjenik direktora odjela koji se bavi zarazama iz hrane, u Centru za kontrolu bolesti u Atlanti. To što soj možda ima genetski materijal koji ga čini otpornim na antibiotike ipak je intrigantno.

- Gdje je ta bakterija bila izložena tolikim antibioticima da je postala otporna? - pita se dr. Tauxe.

Odgovor na ovo pitanje utjecat će na rastuću globalnu kontroverzu o proširenom i rutinskom korištenju antibiotika u prehrani životinja na farmama.

Još je jedna skupo plaćena lekcija iz ove infekcije, koju vide liječnici je vrlo jasna - obično mislimo da je rizična hrana koja stiže iz zemalja "trećeg svijeta", onih u razvoju. A problem sigurnosti hrane postoji, savršeno je jasno, posvuda.

Njemačka priča s E. coli natjerat će sve razvijene zemlje da se ozbiljnije zabrinu oko sigurnosti svježeg voća i povrća, a to znači nove, dodatne troškove, više cijene... Mnogo toga bit će drugačije nakon nemilosrdnog pohoda E. coli i smrti zabilježenih u nekima od najrazvijenijih zemalja svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:46