UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi: ‘Ukrajinci nas gađaju dalekometnim projektilima, domet im je preko 100 kilometara!‘

Pratimo ključna ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Ukrajinski padobranci haubicom napadaju ruske pozicije u Luganskoj oblasti

 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

- Rusko ministarstvo obrane: ‘Povukli smo se u jednom području‘

- Prigožin i ruski vojni blogeri tvrde da je ukrajinska ofenziva počela

- Rusija vojno zaprijetila Velikoj Britaniji

- Prigožin pisao Šojguu, poziva ga da dođe u Bahmut


Američki ambasador se ispričao J.Africi zbog tvrdnji da je ruski brod utovario oružje

Ministarstvo vanjskih poslova Južnoafričke Republike priopćilo je u petak da je američki veleposlanik u toj zemlji Reuben Brigety "priznao da je prešao crtu" i "bezrezervno se ispričao" nakon što je rekao da je ruski brod utovario oružje u Južnoafričkoj Republici prošle godine, izazvavši diplomatski spor.

Brigety je u četvrtak rekao da je uvjeren da je ruski brod pod američkim sankcijama u prosincu izvezao oružje iz baze Simon‘s Town, sugerirajući da prijevoz nije bio u skladu s neutralnim stavom Pretorije prema ratu u Ukrajini.

Brigetyja je južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo u petak na razgovor te "izrazilo vladino krajnje nezadovoljstvo njegovim ophođenjem i izjavama od jučer", stoji u priopćenju ministarstva.

Dodaje se da je Brigety "priznao da je prešao crtu i bezrezervno se ispričao vladi i narodu Južnoafričke Republike".

Južnoafrički dužnosnici su u petak odbacili američke optužbe, koje su izazvale strah investitora da bi Washington mogao uvesti sankcije toj zemlji. Minista odgovorni za kontrolu oružja i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekli su da Južnoafrička Republika nije odobrila bilo kakve isporuke oružja Rusiji u prosincu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je telefonski razgovarao s južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom o ratu u Ukrajini, rekao je Kremlj.

Washington je više puta upozoravao druge države da ne naoružavaju Rusiju ili će u protivnom biti isključene s najvažnijih međunarodnih tržišta.

Južnoafrička Republika je u veljači održala zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Kinom, nazvavši ih rutinskima, no SAD i druge zapadne sile su i tada izrazile zabrinutost, kao i zbog trenutka u kojem je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio zemlju.

Južnoafrička Republika je jedan od najvažnijih ruskih saveznika u Africi, no držala se nepristrano i suzdržavala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu u Ukrajini.


Rusi optužili Ukrajince za napad na Lugansku oblast, Zelenski: ‘Moskva se priprema za poraz‘

Leonid Pasečnik, guverner Luganske oblasti kojeg je na tu poziciju postavila Moskva, optužio je Ukrajinu da raketama napala istočni dio te oblasti i pogodila jedan industrijski kompleks, piše Sky News.

Pasečnik je ustvrdio da je Ukrajina to napravila kako bi ruskim vlastima u oblasti onemogućila priređivanje slavlja povodom Dana Republike.

S obzirom na to da je mjesto koje su Ukrajinci navodno napali od fronte udaljeno oko 100 kilometara, analitičari su pomislili da je ukrajinska vojska lokaciju napala novim dalekometnim raketama.

* * *

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija "već priprema za poraz" te da ukrajinske trupe moraju pritisnuti ruske snage.

Zelenski je u petak tijekom svog uobičajenog obraćanja naciji rekao da ukrajinski vojnici strah od poraza koji Rusi osjećaju moraju pretvoriti i njihove "greške, gubitke i bijeg".

"Hvala svakome tko uništi neprijatelja. Zahvalan sam svima koji nam vrati naš teritorij", dodao je ukrajinski predsjednik.

* * *

Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine reklo je da su tri policajca ozlijeđena u raketiranju Bahmuta koje se dogodilo u petak. Ministarstvo je reklo da je jedan od policajaca nosio pancirku te da mu je ona spasila život.


Ministri EU-a: Iz grešaka s Rusijom treba izvući pouku za odnos s Kinom

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i drugi šefovi diplomacija država EU-a rekli su u petak u petak da Europska unija mora učiti iz prethodnih pogrešaka prilikom revidiranja svog odnosa s Kinom.

Prošlost je pokazala da nada u jake gospodarske odnose koji osiguravaju sigurnost može biti varljiva, rekla je Baerbock, aludirajući na raniju pretpostavku da Rusija neće, invazijom na Ukrajinu, riskirati svoje više milijardi dolara vrijedne poslove o isporuci plina zemljama EU-a.

Baerbock je to kazala na samitu ministara vanjskih poslova EU-a u Stockholmu na kojemu se raspravljalo o revidiranju odnosa EU-a s Pekingom, uključujući smanjenje ekonomske ovisnosti o Kini i odgovor na sigurnosne izazove.

Litavski je ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis poslao sličnu poruku, pozvavši europske kolege da ne ponove greške u odnosu s Rusijom.

"U nekim slučajevima vidimo da se staza nije promijenila, navike se nisu promijenile", rekao je Landsbergis u petak.

Zemlje bi trebale voditi računa o scenariju u kojem se trgovinski odnosi s Kinom ne prekidaju dobrovoljno, već zbog toga što je primjerice "situacija u Tajvanskom tjesnacu promijenjena silom".

"Kina gradi novi svjetski poredak" i EU ne može biti pasivni promatrač, dodao je Landsbergis.

EU najviše robe uvozi iz Kine na koju otpada 20, 8 posto uvoza EU-a, prema podacima Europske komisije za 2022.

Po pitanju nekih kritičkih sirovina Kina gotovo da ima monopol.

Baerbock se, kao i drugi ministri, založila za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s ovisnošću o Kini, apelirajući na jedinstvo unutar EU-a i "samouvjereno" korištenje moći zajedničkog tržišta.

"Nismo najveće zemlje na svijetu, ali Europska unija u cjelini, posebno jedinstveno europsko tržište, prirodno ima moć i snagu koju ne bismo smjeli podcijeniti", rekla je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell rekao je da je "Kina važan konkurent, a ne samo dobavljač jeftine robe".

On smatra da je potrebno smanjiti ovisnost o Kini, ali istovremeno nastaviti s njom suradnju.

"Kina sagorijeva više ugljena nego ostatak svijeta zajedno", rekao je Borrell.

Klimatske promjene ne mogu se riješiti "bez snažnog angažmana s Kinom", dodao je.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je, dok se održava skup šefova diplomacija EU-a, da Kina i Europa trebaju zajedno "odbaciti mentalitet hladnog rata".

"Ako imamo novi hladni rat, ishod će biti još katastrofalniji" od prethodnog "i ozbiljno će naštetiti odnosima i suradnji Kine i Europe", upozorio je Qin Gang tijekom posjeta Oslu.

Kina i Europa moraju zajedno "odbaciti mentalitet hladnog rata" između velikih sila, inzistirao je kineski ministar.


Ruske se trupe povukle na ‘povoljnije obrambene pozicije‘ nedaleko od Bahmuta

Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo je u petak da se ruska vojska povukla na "povoljnije obrambene pozicije" pored rezervoara koji se nalazi sjeveroistočno od Bahmuta, piše The Guardian.

Prvo je to priznanje Moskve da Ukrajina uspješno zauzima okupirane dijelove Bahmuta, grada na istoku zemlje koji Rusija pokušava zauzeti već više od 10 mjeseci.

Grad je u tim bitkama gotovo potpuno uništen, a njegovih ga je predratnih 70 tisuća stanovnika odavno napustilo.

Izjava Ministarstva obrane Rusije došla je nakon što je Kijev rekao da su njegove snage ovog tjedna osvojile oko dva kilometra prostora oko grada.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar rekla je da Ukrajina tijekom te ofenzive nije izgubila niti jednog vojnika.


Moskva: ‘Slanje raketa Storm Shadow Ukrajine predstavlja ozbiljnu eskalaciju‘

Odluku Velike Britanije da Ukrajini pošalje dalekometne rakete Storm Shadow rusko je Ministarstvo vanjskih poslova okarakteriziralo kao "ozbiljnu eskalaciju situacije", javlja Sky News.

Ministarstvo je reklo da Moskva zadržava pravo da na taj potez odgovori kako smatra da je nužno.

- Tu odluku smatramo još jednim iznimno neprijateljskim potezom Londona. Njime se Ukrajinu želi dodatno naoružati, što će dovesti do ozbiljne eskalacije u zoni naše specijalne vojne operacije - reklo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Rusija je rekla da je slanje preciznih raketa "uključivanje u Velike Britanije u ukrajinski konflikt bez presedana".

Profesor Michael Clarke, obrambeni i sigurnosni analitičar, rekao je da Britanija povukla hrabar potez kada je odlučila Ukrajini poslati rakete Storm Shadow te da se definitivno radi o eskalaciji i to namjernoj.

Clarke je rekao da je odluka o slanju raketa smeta Ruse jer znaju da su te rakete jako dobre te da mogu pogoditi manje-više bilo što.

- Ništa ih ne može oboriti. Zato su zabrinuti - rekao je Clarke.

Profesor je dodao da Rusija isporuku oružja Ukrajini često zna okarakterizirati kao eskalaciju. Međutim, u ovom je slučaju isporuka Storm Shadowa eksplicitno zamišljena kao eskalacija.

- (Ministar obrane Velike Britanije) Ben Wallace bio je tu vrlo jasan. U parlamentu je rekao da se London upušta u eskalaciju jer promatra ono što radi Moskva - dodao je Clarke.

Profesor je rekao da je Britanija donijela hrabru odluku te da je ruska reakcija bila očekivana.


Dva pilota poginula nakon pada ruskog vojnog helikoptera na Krimu

Ruske novinske agencije izvještavaju da su dva ruska pilota poginula nakon što se vojni helikopter srušio na Krimu, piše Sky News.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je da se helikopter Mil Mi-28 srušio se na području grada Džankoja na jugu poluotoka. Pad se dogodio u 15:42 sati po lokalnom vremenu, a dogodio se za vrijeme probnog leta.

Vjeruje se da je do nesreće došlo zbog neispravne opreme.

Ruski mediji pišu da helikopter nije bio naoružan te da će se nesreća istražiti.


Institut za proučavanje rata: ‘Prigožinovi napadi ozbiljno su uznemirili ruske čelnike‘

Američka neprofitna istraživačka organizacija i trust mozgova Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da su dva izvora iz Kremlja ruskim opozicijskim medijima rekla da je Ministarstvo obrane Ruske Federacije prijetnju šefa plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina da će svoje borce povući iz Bahmuta ako ne dobije još municije protumačilo kao "ozbiljnu prijetnju".

- Prigožin događanja u Bahmutu uporno želi prikazati kao svoju pobjedu jer želi utjecati na Ministarstvo obrane Rusije - rekao je ISW.

Kremaljski su se dužnosnici uplašili da je Prigožin aludirao na ruskog predsjednika Vladimira Putina kada je nedavno rekao da ima jedan "sretni djed" koji misli da ruska invazija na Ukrajinu ide prema planu i očekivanjima. Iako je šef Wagnera kasnije rekao da "sretni djed" nije Putin, šteta koju je ta izjava prouzročila nije se mogla samo tako popraviti.

ISW kaže da izvori iz Kremlja drže da se Prigožinovo sve nestabilnije ponašanje rezultat toga što njegove borci još uvijek nisu zauzeli Bahmut iako je ovaj to obećao. Jedan je izvor rekao da Prigožin ne želi preuzeti odgovornost za neispunjavanje tog obećanja koje je osobno dao.


Prigožin o ruskom povlačenju: To nije pregrupiranje, nego bijeg

Jevgenij Prigožin, osnivač i financijer grupe Wagner, reagirao je na priopćenje ruskog ministarstva obrane u kojem su naveli da su se njihove snage povukle iz jednog područja kod Bahmuta na "povoljniji položaj". Prigožin je komentirao da se "to zove bijeg, a ne pregrupiranje".

Ova je izjava "blago rečeno, bila lukava", rekao je šef Wagnera, dodajući da ministarstvo treba "odmah prestati lagati". Prigožin je pregrupiranje opisao kao "netaktičko povlačenje" i ustvrdio da je "jednostavno došlo do bijega jedinica Ministarstva obrane s bokova, do izlaza na akumulaciju Berhivka", koja se nalazi odmah sjeverozapadno od Bahmuta. Ovo povlačenje, kako kaže, predstavlja gubitak od 5 četvornih kilometara "samo danas", ustvrdio je. Ukrajina će "biti na udaljenosti od 500 metara od Bahmuta, okupirajući sve taktičke pozicije", kaže Prigožin. Također je istaknuo da su ukrajinske snage "potpuno oslobodile" cestu od Časiv Jara do Bahmuta, koja je ključna ruta za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu.

Priopćenje ministarstva stiglo je nakon njihovog neuobičajenog kasnonoćnog demantija u četvrtak, u kojem su odbačena izvješća da su se ukrajinske snage probile duž crte bojišnice oko Bahmuta u smjeru sela Maloiljinovka.


Rusko ministarstvo obrane priznalo povlačenje svojih snaga

Nakon što su u petak objavili da su ukrajinske snage izvele 26 napada u smjeru Soledara te da je u napadu sudjelovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova duž cijele bojišnice u dužini od preko 95 kilometara i da su svi napadi odbijeni, u ruskom ministarstvu obrane priznali su da su se njihove snage povukle iz područja sjeverno od Bahmuta. Ruske snage su se povukle u jednom području iz, kako je navedeno, taktičkih razloga.

image

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/Profimedia

Kako proizlazi iz objave ministarstva, radi se o povlačenju na "povoljnije položaje" u blizini akumulacije Berkhivka sjeverozapadno od Bahmuta.

"Kako bi se povećala stabilnost obrane, postrojbe Južne skupine ruskih trupa zauzele su liniju u smjeru Maloiljinovke", navodi se u dnevnom izvješću Ministarstva. Taj bi potez, kako se navodi, omogućio ruskim snagama da iskoriste "povoljne uvjete akumulacije Berkhivka", kako se navodi, ali to zapravo potvrđuje gubitak nekoliko kilometara teritorija od strane ruskih snaga, kako piše CNN.

Također tvrde da nije bilo nikakvih proboja njihovih linija.


Rutinski letovi ruskih bombardera

Dva ruska strateška bombardera su obavila rutinske letove iznad Čukotskog mora između Sibira i Aljaske, objavila je novinska agencija TASS.

- Tijekom leta, posade zrakoplova dugog dometa izvršile su dopunu goriva u zraku, javlja TASS pozivajući se na ministarstvo obrane.


Grlić Radman: Hrvatska spremna dijeliti svoje iskustvo s Ukrajinom

Kontinuirana, ujedinjena i snažna pomoć Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom ključna je sada i u poraću kada je Hrvatska spremna dijeliti svoje iskustvo u prevladavanju posljedica rata, rekao je u petak hrvatski šef diplomacije po dolasku na sastanak u Stockholm.

"Nezakonita ruska agresija ulazi u 443 dan. Moramo ostati ujedinjeni, odlučni i snažni kao i prvog dana", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman po dolasku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica Europske unije (Gymnich) kojom sada predsjeda Švedska.

U tome je "ključna naša kontinuirana financijska, humanitarna i vojna pomoć Ukrajini", naglasio je.

Spomenuo je i nesigurnost hrane kao jednu od teških globalnih posljedica ruske agresije.

Zbog toga je važno "trećim zemljama pomagati da prevladaju te izazove", kazao je.

Podsjetio je na ratno iskustvo Hrvatske koje može pomoći Ukrajini u prevladavanju posljedica rata u više područja.

"Onečišćenje protupješačkim minama bit će najveći izazov u procesu oporavka za Ukrajinu", kazao je hrvatski šef diplomacije.

"Zbog toga zajedno s Ukrajinom kasnije ove godine organizirano konferenciju o razminiranju u Zagrebu", rekao je.

Hrvatska je jednako spremna podijeliti svoje znanje iz drugih područja kao što su psihološka rehabilitacija, mirna reintegracija okupiranih područja i procesuiranje ratnih zločina.


Zelenski se u subotu u Rimu sastaje s talijanskim predsjednikom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastat će se u subotu u Rimu s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, rekao je u petak za AFP glasnogovornik ureda talijanskog predsjednika.

"Potvrđujemo da će se taj susret dogoditi sutra", rekao je, odgovarajući na pitanje o tome hoće li se sastati Mattarella i Zelenskij.

Vatikanski izvor je rekao u petak da je "moguć" sastanak Zelenskija i pape Franje.

Ovo je prvi posjet ukrajinskog predsjednika Italiji, članici Europske unije i NATO-a, od ruske invazije u veljači 2022. Pojedinosti posjeta i program boravka nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga.

Sveti Otac koji je u veljači 2020. primio Zelenskog u Vatikanu, redovito poziva na mir u Ukrajini i gotovo svakog tjedna na općoj audijenciji moli za žrtve rata.

Prošlog mjeseca sastao se s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljem koji ga je pozvao u Ukrajinu i zatražio od njega pomoć u vraćanju djece koja su silom odvedena u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik treba se sastati i s premijerkom Giorgiom Meloni koja je u veljači posjetila Kijev.

"Želja mi je bila doći (u Kijev) kako bih potvrdila posvemašnju potporu Italije Ukrajini u otporu ruskoj agresiji i spremnost Italije da nastavi pomagati", rekla je tada Meloni na tiskovnoj konferenciji sa Zelenskim.

Spomenuvši moguću dopremu dodatnih količina oružja Kijevu istaknula je da je Rim "usredotočen na sustave protuzračne obrane" koje je već najavio u suradnji s Francuskom, ali da o slanju zrakoplova "mora odlučiti zajedno s međunarodnim partnerima".


Skoro polovica država članica žali se EK-u u vezi s mjerama oko ukrajinskih žitarica

Skupina od 13 država članica, među kojima je i Hrvatska, uputila je pismo Europskoj komisiji u kojem izražavaju zabrinutost zbog mjera koje je u posljednje vrijeme donijela kako bi umirila nezadovoljstvo članica koje graniče s Ukrajinom zbog prevelikog uvoza ukrajinskih žitarica.

Neke od pet zemalja članica koje graniče s Ukrajinom u travnju su jednostrano zabranile uvoz ukrajinskih žitarica navodeći da jeftino ukrajinsko žito ugrožava prihode njihovih poljoprivrednika.

Komisija je na to odgovorila prijedlogom o pomoći od 100 milijuna eura poljoprivrednicima tih zemalja i privremenom zabranom ukrajinskih žitarica u te zemlje, osim za tranzit u ostale države članice.

U pismu u koje je Hina imala uvid kaže se da su te mjere donesene netransparentno i bez ikakvih konzultacija s državama članicama.

Potpisnice pisma kažu da razumiju da je uvoz ukrajinskih proizvoda, naročito žitarica i uljane repice, mogao destabilizirati tržišta u tim zemljama i dovesti da pada prihoda njihovih poljoprivrednika.

Međutim, ističu da jednostrane zabrane uvoza potkopavaju jedinstveno tržište i da nekoordinirane mjere potkopavaju vjerodostojnost potpore EU-a Ukrajini kao i napore da se osigura sigurnost hrane na globalnoj razini.

Pismo su potpisali ministri poljoprivrede Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Slovenije i Španjolske.

Potpisnici pisma kažu da mjere koje je Komisija donijela 2. svibnja “bez konzultacija s državama članicama”, a koje se odnose na selektivno ograničavanje uvoza iz Ukrajine postavljaju ozbiljna pitanja jer uvode različiti tretman unutar jedinstvenog tržišta. Stoga se postavlja pitanje kako će se ubuduće tretirati slični slučajevi, navodi se u pismu.

Glasnogovornica Komisije Miriam Garcia Ferrer potvrdila je u petak da su dobili pismo te rekla da je Komisija obavijestila ostale države članice o dogovoru s pet zemalja, susjeda Ukrajine, o privremenoj zabrani uvoza ukrajinskih žitarica u te zemlje.

Europska komisija je 2. svibnja donijela “privremenu, preventivnu mjeru” do 5. lipnja o zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU-a, s tim da će ti proizvodi i dalje moći prolaziti preko tih zemalja i biti u slobodnom prometu u svim drugim članicama te ići dalje u izvoz.

Istodobno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka obvezale su se da će ukinuti jednostrane mjere koje su donijele o zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine. Rumunjska nije uvodila jednostrane mjere.

EU je prošle godine privremeno, do 5. lipnja ove godine, ukinula carine na sav uvoz iz Ukrajine. Riječ je o mjeri koja je uvelike pomogla ukrajinskom gospodarstvu suočenom s razornim ratnim posljedicama.

Krajem travnja članice EU-a podržale su jednogodišnje produljenje uredbe prema kojoj je EU ukinuo carine na ukrajinsko žito. Sada to treba potvrditi Europski parlament, a zatim i Vijeće EU-a.

Ukidanje carina na ukrajinske proizvode izazvalo je u pojedinim državama članicama pad cijena tih proizvoda, zbog čega je buknulo nezadovoljstvo domaćih proizvođača.

Također je prouzročilo logističke probleme, između ostalog zbog spekulativnih razloga jer su tvrtke jeftinu ukrajinsku robu skladištile čekajući bolje cijene na tržištu.


Kremlj "odlučno" odbija optužbe o upletanju u turske izbore

Kremlj je u petak "odlučno" odbio optužbe o upletanju u izbore u Turskoj, gdje je glavni protukandidat predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima 14. svibnja optužio Moskvu da stoji iza lažnih snimaka koje su uzburkale kampanju.

"Odlučno odbijamo ove izjave", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Službeno izjavljujemo: nema nikakva ruskog upletanja" u Turskoj, dodao je.

Peskov je ujedno pohvalio "odgovorno, suvereno i promišljeno stajalište Turske o čitavom nizu regionalnih i međunarodnih problema", koje se "veoma sviđa" Moskvi, rekao je.

"Više puta smo rekli i ističemo da se Rusija ne upleće u unutarnje stvari i u izborni proces drugih država", poručio je glasnogovornik Kremlja.

Zapadne zemlje redovito optužuju Rusiju za upletanje u izbore, napose putem kampanja dezinformiranja.

Glavni protukandidat predsjednika Erdogana na predsjedničkim izborima koji se u nedjelju održavaju u Turskoj, Kemal Kilicdaroglu optužio je u četvrtak Rusiju da se koristila "deepfakeom" u okviru kampanje, pošto je drugi oporbeni kandidat odustao od utrke.

"Dragi ruski prijatelji, vi stojite iza montaža, urota, krivotvorina i snimaka koje su jučer pokazane u ovoj zemlji (...) Želite li nam biti prijatelji i poslije (izbora), ostavite tursku državu na miru", upozorio je u četvrtak Kilicdaroglu.

"Deepfake" ili "hiperrealnost" su snimke digitalno manipulirane koje djeluju veoma stvarno. One su sve veći izazov u suzbijanju dezinformiranja diljem svijeta.

Oporbeni kandidat na turskim izborima Muharrem Ince u četvrtak je odustao od utrke rekavši da je žrtva kampanje blaćenja u kojoj su se pojavile lažne snimke na kojima ga se prikazuje s ljubavnicom i u vožnji luksuznim automobilom.

Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin koji su na vlast stupili početkom 2000-ih, učvrstili su svoje veze prije gotovo deset godina, kada su se zategnuli odnosi zapada i njihovih zemalja.

Unatoč različitim interesima, surađuju u vezi s nekoliko pitanja, kao što je Sirija. Turski predsjednik je među rijetkim čelnicima koji je u dobrim odnosima i s Moskvom i s Kijevom, unatoč sukobu u Ukrajini.


Rusko ministarstvo obrane priznalo gubitke oko Bahmuta

Rusko ministarstvo obrane priznalo je da su se njihove snage povukle iz područja sjeverno od Bahmuta. Tvrde da su se premjestile na povoljnije obrambene položaje.

- Kako bi se povećala stabilnost obrane, postrojbe ‘Južne‘ skupine ruskih trupa zauzele su mjesto u smjeru Maloiljinovke, navodi se u izvješću ministarstva.

Taj bi potez omogućio trupama da iskoriste povoljne uvjete, no zapravo potvrđuje gubitak nekoliko kilometara teritorija.

Osnivač i financijer skupine Wagner Jevgenij Prigožin odgovorio je ministarstvu ‘da je to bijeg, a ne pregrupiranje‘.

Ovo priopćenje ministarstva dolazi nakon prvotnog demantija da su se ukrajinske snage probile duž crte bojišnice oko Bahmuta.


Britanski premijer razočaran što Zelenski ne može govoriti na Eurosongu

Britanski premijer Rishi Sunak je razočaran odlukom Europske radiofuzijske unije koja je odbila zahtjev ukrajinskog predsjednika Zelenskog da se obrati videoporukom na finalnoj večeri Eurosonga.

- Premijer smatra da bi bilo prikladno da se Zelenski obrati i razočarani smo odlukom EBU-a. Vrijednosti i slobode za koje se bore Zelenski i narod Ukrajine nisu političke, one su temeljne, a to je prepoznala i sama Eurovizija prošle godine kada je suspendirala Rusiju iz natjecanja, priopćeno je iz Downing streeta.


Rusi bježe iz Mariupolja

Velike prometne gužve zabilježene su jučer poslijepodne na cesti koja vodi od Mariupolja do Novoazovska. Rusi koji su se ‘preselili‘ u Mariupolj boje se protuofenzive ukrajinske vojske te su krenuli natrag u Rusiju, javljaju korisnici na društvenoj mreži Reddit uz fotografiju ogromnih gužvi na navedenom području.

image

Gužve na izlazu iz Mariupolja

Reddit/

Ukrajina izvela 26 napada u smjeru Soledara

Ukrajina je jučer izvela 26 napada u smjeru Soledara, navelo je rusko Ministarstvo obrane i dodalo da su svi ti napadi ‘odbijeni‘.

Moskva tvrdi da je u napadu sudjelovalo više od 1000 vojnika i do 40 tenkova, piše novinska agencija RIA.


Donjeck: Ukrajinske snage jačaju

Prema najnovijim informacijama iz Donjecka, čini se da ukrajinske snage jačaju i napreduju uoči dugoočekivane protuofenzive. Kijev tvrdi da je nedavno postigao uspjeh oko opkoljenog Bahmuta, u kojem se vode najžešće borbe.

Moskva to opovrgava, no čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin tamošnju je situaciju opisao kao ‘najgori mogući scenarij‘.

Vojnici koji upravljaju topništvom i tenkovima odaju dojam da Ukrajina podiže ulog u regiji s namjerom da uskoro napravi veliki pomak u ratu, javlja Sky News.


Više od 800 sati zračne uzbune od početka rata

Alarmi za zračni napad poznati su stanovnicima Kijeva, a ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo koliko su se često zračne uzbune oglašavale od početka ruske invazije.

Od veljače prošle godine u Kijevu se oglasilo ukupno 740 zračnih uzbuna koje upozoravaju na moguće napade, a one su trajale ukupno 851 sat i 38 minuta, priopćilo je ministarstvo.


Pomoćnik Zelenskog: ‘Hvala na projektilima, ali mi trebamo borbene avione‘

Šef ureda ukrajinskog predsjednika pozdravio je vijesti o više projektila za Ukrajinu, no rekao je da oni ne zamjenjuju borbene zrakoplove, ponavljajući poziv Zapadu za modernim F-16 borbenim avionima.

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace je rekao da će rakete dugog dometa Storm Shadow biti isporučene ukrajinskoj vojsci, a Sky News doznaje da neke od raketa već jesu tamo.

Glavni suradnik Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je da Ukrajina i dalje treba F-16 avione kako bi Ruse ‘lišila alata za teroriziranje civila‘.

Jermak je jutros na Twitteru objavio da ukrajinski zračni prostor treba očistiti od ruskih zrakoplova.

- Što prije to zajedno učinimo, prije će agresor biti poražen, napisao je.

Kijev je, podsjetimo, već dugo tražio F-16 zrakoplove američke proizvodnje od Zapada, no još nije donesena službena odluka hoće li ih Ukrajina i dobiti.


Ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo napredak prema Bahmutu

Ukrajinski su vojnici napredovali dva kilometra prema Bahmutu i nisu izgubili niti jedan položaj na tom području u proteklih tjedan dana, rekla je danas zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar.

Dodala je i da ruske trupe nisu uspjele provesti svoje planove te su pretrpjele velike gubitke u ljudstvu na prvoj crti bojišnice. Maliar ističe i da ‘neprijatelj daje lažne informacije o nedostatku oružja‘.


Ukrajinske snage ‘oblikuju operacije‘ prije protuofenzive

Ukrajinske oružane snage počele su ‘oblikovati‘ operacije uoči protuofenzive, rekli su dužnosnici za CNN.

Akcije uključuju napad na skladišta oružja, zapovjedne centre i oklopne i topničke sustave, kako bi se pripremili za napredovanje na bojnom polju, javlja CNN. Visoki američki vojni dužnosnik rekao je da bi se te operacije mogle nastaviti tijekom idućih mnogo dana, prije nego što počne šira protuofenziva.

Jučer je ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da Ukrajini treba ‘više vremena‘ prije nego što pokrene dugoočekivanu ofenzivu.


Šef Wagnera poziva ruskog ministra obrane da posjeti Bahmut

Vođa plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin pisao je ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu pozivajući ga da posjeti Bahmut i ‘neovisni procjeni situaciju‘.

U pismu Šojguu, koje je objavila njegova služba za medije na Telegramu, Prigožin kaže da su ukrajinske snage pokrenule niz uspješnih protunapada.

- S obzirom na tešku operativnu situaciju, kao i na vašu dugogodišnju službu, molim vas da dođete na teritorij naselja, napisao je Prigožin.

Njegovo pismo Šojguu dolazi uslijed izvješća da su ukrajinske snage odbacile ruske trupe s nekih položaja oko Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Prigožin tvrdi da to ukazuje na početak dugoočekivane protuofenzive Kijeva.


Predstavnik Kine ide u posjet Ukrajini i Rusiji

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će njihov posebni predstavnik za euroazijska pitanja posjetiti Ukrajinu, Poljsku, Njemačku, Francusku i Rusiju, sve u naporu za promicanje mirovnih pregovora.

Xi Jinping, kineski predsjednik, obećao je u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom prošlog mjeseca da će poslati izaslanstvo u regiju kako bi pomogao u olakšavanju mirovnih pregovora.


Ruska crnomorska flota pojačava obranu

Zapovjednik ruske crnomorske flote rekao je da je njihova obrana pojačana uslijed niza napada ukrajinskih bespilotnih letjelica usmjerenih na krimsku luku Sevastopolj. Reuters javlja da je viceadmiral Viktor Sokolov za vojne novine Krasnaja Zvezda rekao:

- U vezi s prijetnjom napada, povećali smo tehničku obranu glavne baze flote i sidrišta brodova.

Sokolov je rekao i da će Crnomorska flota, čiji je vodeći brod, krstaricu Moskva, Ukrajina potopila u travnju 2022., dobiti četiri nova broda u ovoj godini.


Moskva opovrgava izvješća da je Ukrajina krenula u napad

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je opovrglo izvješća da su ukrajinske snage na više mjesta probili njihove redove, poručivši da je vojno stanje pod kontrolom.

Moskva je reagirala nakon što su ruski vojni blogeri na Telegramu napisali da su ukrajinske snage napredovale sjeverno i južno od grada Bahmuta, sugerirajući da je dugo očekivana ofenziva Kijeva počela.

Predsjednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da ofenziva tek treba početi.

"Izjave koje cirkuliraju na Telegramu da su probijene linije obrane u više područja uzduž linije vojnog kontakta ne odgovaraju stvarnom stanju", objavilo je rusko ministarstvo obrane na istoj aplikaciji.

"Sveukupno stanje na području posebne vojne operacije je pod kontrolom", dodaje se u objavi.

Ruske snage učvrstile su svoju obranu duž linije bojišnice duge 1450 kilometara koja se proteže od istočnih regija Luhanska i Donecka do Zaporižja i Hersona na jugu.

Ukrajina tvrdi da je posljednjih dana natjerala ruske snage kod Bahmuta na povlačenje, dok je protuofenziva s desecima tisuća vojnika i stotine tenkova još uvijek u pripremi.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Musijenko ocjenjuje da zapadni partneri Kijeva razumiju da "protuofenziva možda neće rezultirati potpunim istjerivanjem ruskih trupa i konačnim porazom Rusije na svim okupiranim područjima".

Reuters nije u mogućnosti provjeriti izvješća s bojišta i ne može ocijeniti da li ukrajinske snage napadaju svom silinom ili vrše oružane izvidničke napade.

Jevgenij Prigožin, zapovjednik plaćeničke vojske Wagner koja predvodi borbe kod Bahmuta, u četvrtak je potvrdio da su ukrajinske operacije "nažalost, djelomično uspješne" i optužio Zelenskija da su njegove izjave da protuofenziva još nije počela "zavaravajuće".

Bahmut je već mjesecima glavna meta ruske vojske. Taj grad Rusija još uvijek nije u potpunosti zauzela, usprkos najkrvavijim pješadijskim borbama u Europi od Drugog svjetskog rata.


Rusija prijeti vojnom odmazdom Velikoj Britaniji

Rusija je Velikoj Britaniji zaprijetila "vojnim odgovorom" nakon što je potonja obećala poslati rakete dugog dometa Ukrajini.

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da će projektili Storm Shadow biti isporučeni ukrajinskoj vojsci - a Sky News saznaje da su neki od projektila već kod ukrajinskih trupa.

Odgovarajući na izvješća da je iovakav dogovor postignut, Moskva je rekla da će taj potez zahtijevati "adekvatan odgovor ruske vojske".

Ukrajina već dugo traži projektile dugog dometa, ali SAD i druge zemlje nisu bile voljne isporučiti ih u slučaju da udari unutar Rusije dovedu do eskalacije.

Storm Shadow je krstareća raketa dugog dometa koja se lansira iz zraka, a koju su razvili British Aerospace i jedna francuska tvrtka, a nosi konvencionalnu bojevu glavu od 450 kg u dometu do 200 milja (300 km).

Govoreći u britanskom parlamentu, ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace je rekao: "Donacija ovih sustava oružja daje Ukrajini najbolju priliku da se obrani od kontinuirane brutalnosti Rusije, posebno namjernog ciljanja ukrajinske civilne infrastrukture, što je protivno međunarodnom pravu.

Dodao je da će se rakete koristiti isključivo "unutar ukrajinskog suverenog teritorija".


Prigožin i ruski vojni blogeri kažu da je ukrajinska ofenziva počela

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će se na veliku protuofenzivu trebati pričekati još neko vrijeme dok stigne sva zapadna oprema - ruski vojni blogeri večeras vrlo aktivno pišu kako su ukrajinske snage započele sa žestokim probojem oko Bahmuta i Soledara.

Prema ruskim blogerima više skupina ukrajinskih vojnika uspjeli su se probiti uz pomoć dva do tri tenka po svakoj grupi te se sada pokušavaju konsolidirati na novoosvojenim pozicijama.

Rob Lee, doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea i bivši marinac, na Twitteru je prenio poruke s nekoliko ruskih Telegram kanala koji pišu da je ukrajinska protuofenziva započela uspješnim napredovanjem sjeverozapadno i jugozapadno od Bahmuta i Soledara. Upozoravaju na borbene pokrete u blizini Majorska, Kupjanska i Huljapolja.

"Protuofenziva je u punom zamahu. Oružane snage Ukrajine uspješno ulaze u bokove Bahmuta. Dalje će ući na područje Brjanske i Belgorodske regije - poručuje i zloglasni vođa Wagnera Jevgenij Prigožin.

Ukrajinski mediji spekuliraju kako se radi o lokalnom protunapadu na ograničenom području, dok ruski ratni bloger Evgenj Poddubni navodi kako su ukrajinske trupe "započele operaciju okruživanja" ruskih snaga u blizini Bahmuta te da su se uspjeli probiti kroz crte bojišnice u području Soledara.

Aleksandar Kots, još jedan ratni bloger, piše da su ukrajinski tenkovi primijećeni na cesti koja prolazi pokraj Harkiva te da se kreću prema ruskoj granici. Navodi kako se u nadirućoj koloni nalazi zapadna vojna tehnika. Kots je sugerirao da bi manevar mogao biti usmjeren na rastezanje ruskih resursa koji se koriste za zaustavljanje prijetnje u ruskoj regiji Belgorod. Poddubni je također izvijestio o ukrajinskoj vojnoj aktivnosti u blizini Harkiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52