NAJAVA FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA

KRHKI MIR NA BALKANU Brnabić niječe izjave o prijetnji vojskom, Vučić i Stoltenberg u stalnom kontaktu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 19:19

Profimedia, Abaca

Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je bila neugodno iznenađena izvješćima s njezine jučerašnje tiskovne konferencije iz kojih se mogao steći dojam da, u kontekstu najave formiranje vojske Kosova, Srbija prijeti svojom vojskom.

 

Brnabić je rekla da je nezadovoljna kako su pojedini inozemni mediji prenijeli njenu izjavu o vojsci, jer je u svom obraćanju novinarima, kako je kazala, "10 puta pozvala na priču o školama i obrazovanju, a ne o vojsci i puškama".

 

"Rekla sam kako se nadam da Srbija nikada u budućnosti neće morati upotrijebiti svoju vojsku, dosta smo ratovali", objasnila je Brnabić svoju jučerašnju ocjenu da je na stolu i vojna opcija.

 

"Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva", rekla je Brnabić u srijedu novinarima u srbijanskoj vladi.

 

Komentirajući danas izvješća s te konferencije, Brnabić je rekla kako je bila neprijatno iznenađena kako su Reuters i AP prenijele njezinu tiskovnu konferenciju  i zatražila od svog tima da ponovno pregledaju snimku, inzistirajući da je pozivala na mir i razum i na razgovor, što nije istaknuto u izvješćima.

 

Izvukli su pola moje rečenice i ispalo je da Srbija prijeti nečim, što je nevjerojatno i žao mi je, jer se radi o duboko ukorijenjenoj percepciji, rekla je Brnabić.

 

Najviše mi je žao, naglasila je Brnabić, što u inozemnim medijima nigdje nisam vidjela (vijest) da je 15 dana zabranjen tisak na srpskom jeziku na teritoriju Kosova.

 

Ona je ponovila da poziva na mir i razum i na to "što možemo uraditi za mlade ljude, bez obzira na nacionalnost, da ostanu u regiji i da im pružimo drugačiju perspektivu".

 

Reagirajući na izjavu Brnabić kosovski premijer Ramush Haradinaj jučer je rekao kako Kosovo svoju vojsku formira "za Afganistan i Irak" i "da bi pomogli drugim zemljama“ , a ocjene kako Kosovo "formira vojsku za sjever", većinski naseljen Srbima, ocijenio je kao "čistu laž“, naglašavajući da "neće biti rata".

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je rekao kako vjeruje da tenzije na Kosovu i Metohiji neće dovesti do rata, ali da Srbija svakako "neće dopustiti pogrom svog naroda, gdje god da živi".

 

Ne volim ni koristiti riječ rat, a čini mi se da ljudi u Prištini ne razumiju razmjere katastrofe koje mogu izazvati i molim ih da to pokušaju shvatiti. Ali, kad imate takvog nepredvidivog protivnika, onda je to svakako problem", rekao je Vučić za TV Pink.

 

Vučić je u četvrtak, u  telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom u povodu najave formiranja vojske Kosova, dogovorio da "ostanu u stalnom izravnom kontaktu" te da "Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte" s KFOR-om na Kosovu kako bi "razmjenjivali informacije i pratili razvoj situacije".

 

U priopćenju iz Vučićeva ureda navodi se da je on izrazio zabrinutost zbog namjera Kosova o formiranju vojske i opasnosti koje taj korak nosi "po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sigurnost Srbije, kao i mir i stabilnost u regiji".

 

Vučić i Stoltenberg ocijenili su da su "očuvanje mira i stabilnosti najveći interes Srbije i regije".

 

Stoltenberg je u srijedu, poslije ministarskog sastanka članica NATO-a u Bruxellesu, rekao da nije vrijeme za formiranje vojske Kosova.

 

"Takav korak dolazi u pogrešno vrijeme, suprotan je preporukama brojnih NATO saveznika i može imati ozbiljne posljedice po kosovske euroatlantske integracije", poručio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 

On je naglasio kako NATO podupire Kosovske sigurnosne snage (KBS) u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora biti sukladna Ustavu Kosova.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo