ZABRINJAVAJUĆI TREND

Kriminalci se domislili kako iskoristiti umjetnu inteligenciju da bi iznudili novac: Ciljaju na najdublje osjećaje...

Lani su u Sjedinjenim Državama lažni pozivi bližnjih bili druga najpopularnija vrsta iznude

Ilustracija

 Jaap Arriens/afp/Jaap Arriens/afp

Kriminal ide ukorak s tehnološkim inovacijama, prevaranti su već naučili kako koristiti umjetnu inteligenciju: koriste je kako bi zvučali kao vaš prijatelj, ili nećak u nevolji, i traže pomoć. Ljudi nasjedaju i ostaju bez tisuća dolara, piše Washington Post.

Ruth Card zazvonio je telefon. Bio je to glas njezinog unuka Brandona, mogla bi se zakleti. Rekao joj je da je u zatvoru, bez novčanika i mobitela. Molim te, treba mi novac za jamčevinu, zamolio je "Brandon". Preplavio me strah, shvatila sam da mu moramo odmah pomoći, priča Ruth (73). Sa suprugom Gregom Graceom (75) odjurili su u banku.

Podignuli su 3000 kanadskih dolara, dnevni maksimum, i požurili u drugu poslovnicu po još. No šef poslovnice shvatio je da nešto nije u redu. Već su imali sličan slučaj i htio je spriječiti da se to ponovi. Razgovarajući s njim, Ruth Card shvatila je da je nasjela. "Bila sam uvjerena da razgovaram s Brandonom", kaže Kanađanka.

I Sjedinjene Države bilježe zabrinjavajući trend nove vrste prevara, jer nova tehnologija olakšava oponašanje glasova. Prevarant se predstavlja kao netko blizak - dijete, ljubavnik ili prijatelj - i moli žrtvu da mu pošalje novac jer je u nevolji. Dovoljno im je da pronađu na internetu možda par rečenica koje ste izgovorili, pa da uz pomoć umjetne inteligencije kreiraju poziv upomoć s glasom koji će jako podsjećati na vaš.

Lani su u SAD-u lažni pozivi bližnjih bili druga najpopularnija vrsta iznude, piše Washinton Post. Više od 36.000 Amerikanaca prijavilo je da su ih prevarile osobe koje su im se lažno predstavile kao prijatelji ili članovi obitelji, prema podacima Savezne komisije za trgovinu (FTC). Od tog broja bilo je više od 5100 telefonskih poziva prevaranata, koji su od žrtava izvukli ukupno 11 milijuna dolara.

Američko pravosuđe nije spremno za nove oblike kriminala koje omogućava umjetna inteligencija, upozorava Washington Post. Većina ostavi premalo tragova, policiji je teško ući u trag prevarantima koji djeluju diljem svijeta. A teško je zamisliti da bi sudovi tužili kompanije koje proizvode AI za odgovornost za njihovu zloupotrebu. Hany Farid, profesor digitalne forenzike na sveučilištu Berkeley kaže da je stvar zastrašujuća.

Nove aplikacije AI imaju softver koji stvara tekstove, slike ili zvukove na temelju unesenih podataka. Brojne tvrtke su izbacile na tržište unaprijeđene aplikacije za pisanje kao i kreatore posebno realističnih slika i glasova. Softver za generiranje glasa pomoću umjetne inteligencije analizira što čini nečiji glas jedinstvenim - uključujući dob, spol i naglasak - i pretražuje ogromnu bazu podataka glasova kako bi pronašao slične i predvidio obrasce, tumači profesor Farid. Dovoljan mu je kratki uzorak nečijeg glasa s YouTubea, TikToka, nekog podcasta, reklame, snimke sa Instagrama ili Facebooka. Dosta je 30 sekundi.

Roditelje Benjamina Perkina nazvao je navodni odvjetnik. Rekao im je da je njihov sin u prometnoj nesreći skrivio smrt američkog diplomata, da je u zatvoru i treba novac za odvjetnika. Roditelji su razgovarali s odvjetnikom, on je potom dao slušalicu Benjaminu Perkinu, koji im je rekao da ih voli i da mu treba novac. Bili su zbunjeni, ali su novac ipak poslali. Riječ je o oko 15.500 dolara. Kad je pravi Benjamin navečer nazvao roditelje, tek su tada bili u pravom šoku. Prijavili su stvar policiji, ali novac nisu dobili natrag.

Američke vlasti zato upozoravaju građane da ne nasjedaju na pozive upomoć. Ako vam bliska osoba kaže da treba novac, stavite taj poziv na čekanje i sami nazovite tog člana obitelji. Ako sumnjivi poziv dolazi s pravog broja člana obitelji, to nije dokaz da je sve u redu, jer se i pozivni može lažirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:04