JAČAJU TENZIJE

Kriza u najsiromašnijoj državi Europe: Ruski projektil, ostavka premijerke, ali i odgovor predsjednice

Vladajuća stranka prihvatila je odluku šefice države, iako neki upozoravaju da tamo ima i prorusa...

Predsjednica Moldove Maja Sandu

 Ryo Aoki/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Bio je to ogledni model čuvanja stabilnosti u ozračju brojnih ugroza. "Moldovska premijerka Natalia Gavrilița objavila je u petak da njezina vlada podnosi ostavku, nakon 18 turbulentnih mjeseci na vlasti obilježenih ekonomskom krizom i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. "Vjerujem u moldovski narod. Vjerujem u Moldovu (Moldavija)", rekla je novinarima. "Vjerujem da ćemo prevladati sve poteškoće i izazove."

Moldova je najsiromašnija europska zemlja na osjetljivom geopolitičkom položaju koji je još 1992. godine dodatno zakomplicirala Rusija dajući podršku Pridnjestrovlju da ne prihvati vlast koju vrši glavni grad Chișinău. Nakon toga su se smjenjivale prozapadne i proruske vlade, zemlja je upadala u brojne krize, da bi sadašnja predsjednica Maia Sandu stabilizirala zemlju.

Nakon što je Rusija pokrenula agresiju smatralo se da je jedan od ciljeva osvajanje ukrajinske luke Odese kako bi se teritorij "Novorosije" spojio s Pridnjestrovljem. Očekivalo se da ruske snage, njih 5000 u toj odmetnutoj regiji, napadnu ukrajinske snage s leđa. Kako je propao prodor prema Odesi s istoka tako je propao i taj plan.

Bivši ministar

Nekoliko sati nakon što je premijerka Gavrilița podnijela ostavku, predsjednica je imenovala mandatara: tu je funkciju preuzeo Dorin Recean, dosadašnji savjetnik predsjednice za obranu i sigurnost, prije toga i ministar unutarnjih poslova. Maia Sandu je objavila da je vladajuća Stranka akcije i solidarnosti (PAS), koju je osnovala i ima većinu u parlamentu nakon izbora održanih 2021. godine, prihvatila njezin izbor (iz nekih obavještajnih izvora stižu upozorenja da unutar stranke postoje struje koje bi se mogle prikloniti proruskima).

image

Bivša premijerka Natalia Gavrilita

Hannibal Hanschke/Afp

Tri su glavna cilja nove vlade: red i disciplina u državnim institucijama, više sredstava za ulaganja i mala poduzeća te mir i stabilnost.

Tenzije su posebno narasle u petak kad je još jedan ruski projektil narušio moldovski zračni prostor prije udara na Ukrajinu. Kako je u ovakvoj situaciji teško povjerovati i u kakve slučajnosti, taj se incident povezuje s premijerkinom ostavkom koja je uslijedila nekoliko sati kasnije. The Financial Times prenosi da je u četvrtak moldovska obavještajna agencija objavila da ruske sigurnosne službe nastoje potkopati zemlju potvrđujući raniju informaciju ukrajinskih izvora.

Proruske stranke

Moldova je u lipnju prošle godine, s Ukrajinom, postala kandidatkinjom za članstvo u EU što je sada u Moskvi dovoljan signal za pokretanje hibridnog rata. Tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu predsjednica Sandu je u razgovoru za Politico.eu uvijeno, ali nedvojbeno rekla da "ako dođemo do zaključka kao nacija da trebamo promijeniti neutralnost, to bi se trebalo dogoditi kroz demokratski proces".

Dodatni je to udarac Kremlju jer sugerira moguće približavanje Sjevernoatlantskom savezu. Što bi koncept zamrznutog sukoba u Pridnjestrovlju dovelo u teškoće. Prošle jeseni su pripadnici proruske stranke Șor pokrenuli prosvjede, ali se vlada održala iako su cijene goriva rasle. U pomoć je priskočila EU.

Pozornost izaziva izjava premijerke u ostavci: "Da je vlada uživala istu potporu i povjerenje kod kuće kao što smo uživali s našim europskim partnerima, uspjeli bismo napredovati više i brže." Ne treba brzati sa zaključcima, ali nije isključeno da je došlo i do određenog razilaženja na vrhu vlasti, pa je predsjednica Sandu smatrala da bi bilo bolje imati čovjeka iz svog najbližeg kruga na čelu vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:12