JOŠ NEMAJU VLADU

Kriza vlasti u Sloveniji: Janša ostvario većinu, ali mu je Türk odbio dati mandat

 Igor Zaplatil/Delo/CROPIX

Pet slovenskih stranaka predložilo je danas lidera Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšu za mandatara nove vlade, koja bi u Državnom zboru imala 50 od 90 zastupnika.

Prethodno su SDS, Građanska lista Gregora Viranta, Slovenska pučka stranka (SLS), umirovljenička stranka Desus i Nova Slovenija potpisali sporazum o koaliciji, o kojem su pregovarati počeli i prije nego što je prije dva tjedna u Državnom zboru pao prijedlog da mandatar bude relativni pobjednik izbora Zoran Janković.

Gospodarski rast

- Posljednjih godina nemoćno smo gledali što nastaje iz naše države. Put nepodnošljive lakoće zaduživanja Slovenije je završio. Najteži zadaci vladu će čekati u prvih 18 mjeseci zbog usklađivanja i prihvaćanja rebalansa proračuna. Još ove godine morat ćemo se odreći svega što nećemo moći financirati onim što smo stvorili - rekao je Janša.

Ipak, rekao je da će štedjeti trebati tako da to pogodi što manje građana, te da će važnije od samog smanjenja duga biti povećanje gospodarskog rasta na dvostruku razinu od one u EU, smanjenje nezaposlenosti, stabilizacija javnih financija.

- Ako u roku dvije godine ti ciljevi ne budu postignuti, onda više neće biti ni ove koalicije - rekao je Janša.

Istekao zadnji rok

Njegova koalicija iskoristila je mogućnost, koju joj daje ustav, da sama predloži mandatara, budući da je Janšu, unatoč tome što je skupio većinu u parlamentu, odbio predložiti predsjednik Danilo Türk.

Danas je bio zadnji rok do kada je to mogao učiniti, ali je odlučio da neće predložiti nikoga.

- Ocjenjujem da gospodin Janez Janša nema puni legitimitet potreban za mjesto kandidata za mandatara. Riječ je o ocjeni koja je posljedica činjenice da gospodina Janšu tereti pravomoćni optužni prijedlog u kaznenom postupku. Prema mojoj ocjeni, ni jedan kandidat kojeg tereti pravomoćna optužnica ili pravomoćni optužni prijedlog ne može biti kandidat s punim legitimitetom - rekao je Türk, te dodao kako mu tijekom konzultacija ionako ni jedna stranka nije predložila Janšu za mandatara.

Janša je rekao da njegovu kandidaturu legitimiraju glasovi gotovo 600.000 birača koji su koaliciji dali povjerenje na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:05