NA PREISPITIVANJE OVAKVE ODLUKE POZVAO I TURK

Skandal u Sloveniji: Na proslavi Dana državnosti zabranili petokraku, bivše partizane nisu pozvali!

'Ako imamo državni praznik, bilo bi u redu da su nazočni svi oni koji su pridonijeli tome da danas imamo svoju državu. Žao mi je zbog te odluke.'
 Arhiva

Slovenska vlada zabranila je isticanje partizanskih i komunističkih simbola na večerašnjoj službenoj proslavi Dana državnosti na ljubljanskom Kongresnom trgu, što je izazvalo zgražanje ne samo oporbe, nego i dijela stranaka vladajuće koalicije.

Skandal je počeo kada je državni odbor za proslave na proslavu odlučio pozvati zastavnike osam različitih veteranskih udruga, među kojima nije bilo Saveza udruženja boraca za vrijednosti NOB-a. Odbor ih nije pozvao ni kada se udruga bivših partizana pobunila zbog diskriminacije - upravo suprotno, odlučili su s proslave isključiti i tri već pozvane organizacije te zadržati samo zastavnike veteranskih organizacija rata za osamostaljenje iz 1991. godine.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant, čija je stranka dio koalicije premijera Janeza Janše, upozorio je da ta odluka nepotrebno vrijeđa dio slovenskih građana, dok je lider umirovljeničke stranke Desus, Karl Erjavec, čija je umirovljenička stranka također dio koalicije, poručio je da je odluka “neprimjerena i neprikladna”, a vjerojatno krši i koalicijski sporazum.

- Ako imamo državni praznik, bilo bi u redu da su nazočni svi oni koji su pridonijeli tome da danas imamo svoju državu. Žao mi je zbog te odluke. Kada smo ušli u koaliciju, važan uvjet je bio da ne otvaramo ideološke teme. Ako će se to nastaviti, u Desusu ćemo morati razmisliti je li to ono što smo očekivali - rekao je Erjavec.

Na preispitivanje odluke pozvao je i predsjednik Danilo Türk , koji bi trebao biti i glavni govornik na večerašnjoj proslavi, ali nije dobio odgovor.

Na proslavi će sudjelovati i 250 izvođača koji su se zbog krize odrekli honorara, pa će proslava biti triput jeftinija od prošlogodišnje - oko 90.000 eura umjesto lanjskih 264.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:30