REFERENDUM U DEŽELI

Zoran Janković je ponovno gradonačelnik, a Slovenci ne žele veća prava gay parova

 Ranko Šuvar/Cropix

Zoran Janković jučer je ponovno došao na funkciju koja je ga je proslavila: na izvanrednim izborima izabran je za gradonačelnika Ljubljane. Istodobno, Slovenci su na referendumu odbili novi Obiteljski zakon koji je trebao povećati prava homoseksualnih parova.

Janković je, kao što je i bilo očekivano, izabran za gradonačelnika već u prvom krugu u kojem je, prema prvim neslužbenim rezultatima dobio 62,08 posto glasova. Druga je bila kandidatkinja Mojca Kucler Dolinar iz demokršćanske Nove slovenije s 25, 17 posto glasova.

Prema slovenskim zakonima, Janković je nakon parlamentarnih izbora u prosincu, kada je osvojio mjesto u parlamentu, morao izabrati hoće li biti zastupnik ili gradonačelnik. Kada nije uspio sastaviti vladu, opet se kandidirao za svoje staro mjesto.

U referendumu o Obiteljskom zakonu, koji je uz jačanje zaštite djece, trebao prava homoseksualnih parova izjednačiti s pravima heteroseksualnih, s iznimkom usvajanja djece (gay parovima se trebalo dopustiti usvajanje samo biološkog djeteta njihovih partnera), za zakon je glasalo oko 45 posto i nije imao većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:05