SASTANAK U FINSKOJ

Lavrov: 'Američka intervencija u Venezueli bila bi katastrofalna'

 REUTERS

Američka vojna intervencija u Venezueli bila bi katastrofalna i neopravdana, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak u Finskoj nakon sastanka s američkim kolegom Mikeom Pompeom koji je kazao da su razgovarali o nizu tema i da žele napredovati u pitanjima gdje im se interesi poklapaju.

Dvojica ministara susrela su se na rubu sastanka Arktičkog vijeća u Finskoj. Tu organizaciju čine Kanada, Danska (s Grenlandom), Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i SAD i predstavnici autohtonog stanovništva.

Lavrov je na konferenciji za medije rekao da je susret bio konstruktivan i da su napredovali u pitanju strateške nuklearne stabilnosti i ustvrdio da svjetski čelnici ne planiraju "nepromišljeno vojno rješenje" za Venezuelu.

Bilo koja vojna intervencija "bila bi katastrofalna", rekao je Lavrov.

Ustvrdio je da je siguran da će ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump imati priliku susresti se još jednom nakon sastanka u Helsinkiju prošle godine.

Washington u Venezueli podržava čelnika oporbe i samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guadioa, a Moskva je svoje vojne savjetnike poslala snagama koje su odane predsjedniku Nicolasu Maduru, prenosi dpa.

- Održali smo dobar razgovor. Pokrili smo širok spektar tema - rekao je Pompeo, kao prenosi Reuters.

- Naši su interesi sasvim različiti... Želimo pokušati pronaći način da ostarimo napredak u pitanjima gdje se naši interesi preklapaju, rekao je Pompeo.

Lavrov se u nedjelju u ruskoj prijestolnici susreo s ministrom vanjskih poslova Venezuele Jorgeom Arreazom koji je poslije rekao da bi se broj ruskih vojnih savjetnika u njegovoj državi mogao povećati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:53