NISU SVI NASJELI

LAŽNA POLICIJSKA TROJKA 'OLAKŠALA' UMIROVLJENIKE ZA 2,5 MILIJUNA EURA Prevaranti uvjerili naivne starce da im ušteđevinu daju na čuvanje

 
 Profimedia, INSADCO Photography

Tri prevaranta koji su s predstavljali kao policajci uvjerili su više desetaka bečkih umirovljenika da im predaju svoju ušteđevinu na čuvanje u ukupnom iznosu 2,5 milijuna eura, objavila je policija u austrijskoj prijestolnici.

Kriminalci diljem Europe mjesecima se koriste tim lukavstvom, no trojica muškaraca privedenih u Ausriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, čini se radili su neovisno od mreže iz drugih država, rekao je glasnogovornik policije za njemačku agenciju dpa.

Od studenoga su trojica muškaraca telefonski pozivali umirovljenike i predstavljali se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale.

Da bi bili uvjerljiviji, koristili su se manipuliranim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji - 133.

Kada bi jedan od osumnjičenih uvjerio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo ušteđevinu predati u ruke policije, njegov bi suučesnik već bio na vratima s lažnom policijskom značkom spreman da preuzme novac.

Policija je objavila da ipak nisu svi umirovljenici 'nasjeli': od nekoliko stotina poziva prevare su im uspjele u najmanje 38 slučajeva.

Jedan od dvojice Srbina priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:28