ARKTIČKI VJETROVI

‘Ledeni armagedon‘ stigao u Europu: ‘Čeka nas kolaps, nestajat će struje, snijeg će padati 31 sat‘

Meteorolozi kažu i da će snježni pokrivač između srijede i petka prekriti veći dio Engleske, a da će najteže biti u četvrtak popodne

Snježno nevrijeme stiglo je u srijedu i na jug Walesa

 SWNS/SWNS/Profimedia

Snježne će se oluje u četvrtak sručiti na Veliku Britaniju, a prognoze kažu da bi diljem Engleske moglo pasti 38 centimetara snijega, piše Daily Mail.

Državni hidrometeorološki zavod Engleske najavljuje da će u iduća dva dana pasti obilan snijeg koji će poremetiti cestovni i zračni promet, a moguće je i da će neki ruralni krajevi zbog nevremena ostati i bez struje. Moguće je i da se u tim predjelima neće preko mobitela moći na internet.

U četvrtak bi najgore mogli proći središnja i sjeverna Engleska.

Britanski meteorolozi predviđaju da će jaki vjetrovi na područje od Stokea-na-Trentu u sredini zemlje do Durhama na sjeveroistoku donijeti mećave i više od 38 centimetara snijega.

Sky News piše da meteorolozi predviđaju da bi u Yorkshireu na sjeveru Engleske snijeg mogao padati 31 sat zaredom.

Meteorolozi kažu i da će snježni pokrivač između srijede i petka prekriti veći dio Engleske, a da će spomenuti teški vremenski uvjeti nastupiti u četvrtak oko 15 sati.

Temperatura izmjerena u utorak navečer bila je najniža ovogodišnja, a temperature će u naredna četiri dana ponovno pasti ispod ništice. Živa u termometrima u seocu Kinbrace na sjeveru Škotske te je večeri pokazala -15,4 °C. Najniža je to ožujska temperatura koja je u tom mjestu izmjerena od 2010. naovamo. Engleski je autoklub vozačima s istoka i zapada zemlje rekao da ne idu na put ako ne moraju.

Vijesti o snježnom nevremenu koje će u narednim danima zadesiti dobar dio Britanije dolaze nakon što je u srijedu na jugu Engleske zabilježeno 15,4 °C ispod ništice. Deseci su avionskih letova otkazani zbog niskih temperatura. Spomenuti je minus najniža temperatura koja je ove godine izmjerena na jugu Engleske. Niske temperature i snježni nanosi doveli su do privremenog zatvaranja aerodroma u Bristolu.

Glasnogovornica engleskog DMHZ-a Nicola Maxey rekla je da se Engleskoj sa sjevera približava "arktički morski zrak" te je on taj koji će prouzročiti snježno nevrijeme koje će do kraja tjedna zadesiti Veliku Britaniji. Mjestimice bi čak moglo biti i mećava. "U srijedu će navečer opet biti hladno, pogotovo u Škotskoj. Arktički morski zrak preletjet će u četvrtak veći dio zemlje. U četvrtak će puhati i snažni vjetrovi koji će raznositi napadani snijeg", rekla je Maxey te dodala da će u većem dijelu Engleske u četvrtak u prosjeku pasti između dva i pet centimetara snijega. Snijega će biti i u velikim gradovima poput Manchestera, Liverpoola i Newcastlea. Na sjeveru Engleske moglo bi pasti i 15 centimetara snijega, a na sjeveru Škotske i više od 25 centimetara. U Londonu će u srijedu navečer biti -3 ‘C, a u Edinburghu -5 ‘C. Na sjeveru Škotske u Aviemoreu bit će -12 ‘C. Maxey je rekla da snijeg u ožujku nije toliko neobična pojava. "Ožujak je mjesec u kojem iz zime prelazimo u proljeće. Statistički gledano, snijeg ćete češće vidjeti u ožujku, a manje često u prosincu", dodala je glasnogovornica engleskog DHMZ-a.

Britanska agencija za sigurnost u zdravstvu (UKHSA) izdala je upozorenje za cijelu Englesku i ono će vrijediti do prvih sati petka. Agostinho Sousa, konzultant u UKHSA-i, rekao je da hladnoća za starije može biti jako opasna te pozvao sve ljude da provjere kako im rodbina, prijatelji i susjedi podnose niske temperature.

Najmanje 27 zrakoplova koji su u srijedu ujutro trebali napustiti Bristol zbog snijega su ostali na tlu. Par zrakoplova koji su trebali pak sletjeti u Bristol produžili su u Birmingham. Bristolski je aerodrom ponovno otvoren oko 10:45 sati, međutim zbog snijega nije mogao normalno raditi.

Londonski aerodrom Gatwick rekao je da su neki njegovi putnici zbog vremena malo kasnili, ali da nastavlja raditi. Snijeg je, međutim, naveliko zameo aerodrom u Aberdeenu u Škotskoj.

Engleske su autoceste vozače upozorile da će uvjeti na prometnicama biti prilično loši te im rekle da na put idu samo ako moraju. Rečeno je da će službe kontinuirano čistiti ceste te da vozači ne smiju misliti da će igdje doći na vrijeme. Pozvani su i da prate vremensku prognozu. S druge strane, željeznički bi promet većinom trebao teći bez ikakvih poteškoća.

Londončani su dobar dio srijede proveli u borbi s hladnoćom i snijegom, a svoje su frustracije uglavnom iskaljivali na društvenim mrežama. Naravno, ima i onih koji su loše vremenske prilike okrenuli na šalu. Korisnici s juga Engleske rekli su da će biti onih koji će zbog snijega zaboraviti na prometne propise i zdravu pamet.

Uz to, brojni su korisnici društvenih mreža objavili videe na kojima se može vidjeti da njihovi ljubimci, za razliku od nju, uživaju u snijegu.

Daily Mail navodi da će površine prekrivene snijegom i ledom tijekom četvrtka prijetiti neopreznima te da je moguće da ću u četvrtak usporiti promet i kretanje pješaka. Starijima je rečeno da si domove trebaju ugrijati na barem 18 ‘C.

Snježno nevrijeme nije omelo princezu od Walesa u obavljanju svoje dužnosti. Princeza Kate sudjelovala je u vježbama za pružanje pomoći unesrećenima koje su u srijedu održane na snijegom prekrivenoj ravnici Salisbury u središnjoj Engleskoj. Princeza je "ozlijeđenom" vojniku pružila prvu pomoć te mu stavila podvezu. Kate je ove godine postala pukovnica irskih gardista.

image

Princeza od Walesa tijekom vježbi

Steve Reigate/POOL/AFP
image

Princeza od Walesa tijekom vježbi

Steve Reigate/POOL/AFP
image

Princeza od Walesa tijekom vježbi

Steve Reigate/POOL/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39