RADIKALNE IDEJE

LIDER NOVE GENERACIJE NJEMAČKIH SPD-ovaca IZAZVAO BUJICU REAKCIJA 'BMW treba nacionalizirati i radnicima dati da upravljaju koncernom'

 
Kevin Kuehnert
 Axel Schmidt / REUTERS

Predsjednik mladeži Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Kevin Kuehnert izazvao je u četvrtak val kritika nakon što se založio za kolektivizaciju koncerna poput BMW-a kao i za nasilno oduzimanja stanova tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem nekretnina po uzoru na socijalizam.

'Zahtjev za kolektiviziranje tvrtki poput BMW-a pokazuje nazadno i pogrešno zastarjeli svjetonazor jednog izgubljenog sanjara', rekao je ministar prometa Andreas Schauer iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) za dnevnik Bild.

Kuehnert se u razgovoru za tjednik Die Zeit založio za 'demokratsko kolektiviziranje' velikih koncerna poput BMW-a. On je u intervjuu ponovio i svoj zahtjev za prisilnim otkupom stanova od tvrtki koje posjeduju više stanova.

'Trebalo bi dozvoliti samo posjed jednog stana koji vlasnik i sam koristi', rekao je Kuehnert za Die Zeit.

Socijaldemokratski zastupnik i predstavnik poduzetničko-konzervativnog krila SPD-a Johannes Kahrs nije štedio kritike na račun svog stranačkog kolege.

'To prije nije bilo dogovoreno s nikim i to usred predizborne kampanje. Potpuna glupost. Pitam se samo što je Kuehner pušio prije tog intervjua', rekao je Kahrs.

Ministrica pravosuđa i glavna kandidatkinja SPD-a na Europskim izborima, Katarina Barley je bila nešto blaža pa je izjavila kako je na mladeži SPD-a da postavlja provokativne teze.

'No, oni koji su uključeni u svakodnevnu politiku moraju gledati kako izići na kraj s takvim prijedlozima', rekla je Barley.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) smatra da stranke SPD i Zeleni u posljednje vrijeme šire zahtjeve koji nisu u skladu s ustavnim uređenjem Njemačke.

'Očito veliki dijelovi Zelenih i SPD-a više bezuvjetno ne podržavaju slobodno državno i gospodarsko uređenje Njemačke', rekao je potpredsjednik CDU-a Thomas Strobl.

Sam Kuehnert je obranio svoj istup tvrdeći da se zahtjevi koje je on izrekao u intervjuu za Die Zeit poklapaju s programom njegove stranke.

'Demokratski socijalizam za nas ostaje vizija slobodnog, pravednog i solidarnog društva. I njegovo ostvarenje je za nas trajna zadaća', citirao je Kuehnert na Twitteru Hamburški program SPD-a iz 2007.

Prije nekoliko tjedana se razvila rasprava o nasilnom otkupu stanova u Berlinu od nekoliko kompanija koje se bave nekretninama. Jedna inicijativa je pokrenula referendum o tom pitanju kako bi spriječila daljnji rast stanarina u njemačkoj metropoli.

Referendum su podržale jedino stranka Ljevica i nekoliko političara Zelenih i SPD-a, između ostalog i Kuehnert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:08