NOVA OTKRIĆA

LJUBAV NE PITA ZA CIJENU Putinov bankar svojoj curi je državnim novcem kupio ljetnikovac, jahtu, avion... 'Ne zaboravi da smo iste krvi. VOLIM TE'

Novinarka državne televizije Naila Asker-Zade u vezi je s Andrejom Kostinom, predsjednikom VTB-a, državne i po veličini druge ruske banke
Andrej L. Kostin i Naila Asker-Zade
 Profimedia

Polusatni videozapis o obijesnim opačinama establishmenta koji je nedavno objavio najglasniji Putinov kritičar, antikorupcijski aktivist i oporbeni vođa Aleksej Navaljni, izazvao je pravu dvorsku buru unutar Kremlja, a njega vjerojatno ponovno doveo nadomak zatvora.

Taj zapis, između ostaloga, optužuje šefa vladine banke da je na račun države obasipao poklonima svoju djevojku, reporterku državne televizije. Filmić cinično otvara kadar koji zumira natpis na klupi u Central Parku u New Yorku: “Ne zaboravi da smo iste krvi. VOLIM TE”. Nastavak radnje rusku romansu u New Yorku prizemno obeščašćuje aluzijama o drskom miješanju javnih sredstava i krajnje osobnih zadovoljstava ruske vladajuće elite.

Tajna

Novinarka ruske državne televizije Naila Asker-Zade u dugoj je vezi s Andrejem L. Kostinom, predsjednikom vladina VTB-a, po veličini druge najveće ruske banke. Veza nije tajna jer su njihove fotografije čest ures moskovskog žutog tiska. Tajna su, i to dobro čuvana, donedavno bili odgovori na pitanja tko financira iznimno skupe darove gospodina direktora svojoj suložnici? U videozapisu Navaljni tvrdi da je Kostin svoju metresu počastio stanom u Moskvi, ljetnikovcem vrijednim više od četiri milijuna dolara, 62 metara dugačkom jahtom i s barem 470 tisuća dolara vrijednim privatnim letovima, u prosjeku jednom mjesečno.

Prema nalazima njegove istrage, sve su to ponajviše financirali ruski porezni obveznici. Povrh svega, Naila Asker-Zade osobno je s najmanje deset tisuća američkih dolara pridonijela newyorškom gradskom budžetu za održavanje Central Parka. Prema godišnjem financijskom izvješću iz 2015., barem toliko - naime - košta program “usvajanja” klupe koja je urešena pločicom i prigodnim ljubavnim natpisom koji je 31-godišnja Naila posvetila Andreju Kostinu.

Profimedia
Naila Asker-Zade

Propadanje

“Putinova vladavina je isto što i besramnost i propadanje”, poručuje Aleksej Navaljni na kraju videa.

U samo 24 sata nakon objave film se popeo na sam vrh ruske “trending” liste s više od 3,5 milijuna pregleda, što predstavlja rekordan uspjeh čak i prema standardima Alekseja Navaljnog. Njegovi dosadašnji klipovi, koji dokumentiraju rusku dvorsku korupciju, redovito su privlačili milijunsku publiku, ali ne ovako brzo. Hedonistički i ljubavni užici dužnosnika na račun radne i neradne sirotinje evidentno su dobitna formula za visoku gledanost, ali i podizanje političkih strasti. Ruska državna banka VTB prezrivo je odbila i jednom riječju komentirati objavljeni filmić.

Naila Asker-Zade je influencerski, u postu na Instagramu, cinično zahvalila Alekseju Navaljnom na “native reklami”. “Naručila sam izvorno oglašavanje od popularnog blogera, no nisam znala da ću postati toliko popularna. Dobro došli, moji novi sljedbenici!” pokušala je najskuplja ruska priležnica okrenuti stvar u svoju korist.

YouTube i većina mrežnih platformi još su u Rusiji dostupni bez zapreka. No, Aleksej Navaljni ciljano je objavio video baš onaj isti dan kad je Vladimir Putin potpisao zakon kojim se znatno uskraćuje ruska sloboda govora i koji omogućava službenoj Moskvi da svakoga proglasi stranim agentom ako bilo što objavi na mreži dok prima donacije ili sredstva iz inozemstva. I sam Navaljni je u listopadu stavljen na crnu listu kao “strani agent”, u još jednom pokušaju putinovske totalitarne strukture da mu zauzda gubicu.

Aleksej Navaljni je Putinova najupornija noćna mora na domaćem terenu, sa širokom mrežom pristaša koja mu je omogućila da niz puta organizira koordinirane ulične prosvjede diljem zemlje. Njegovi pernarovski videozapisi često ilustriraju široku ljutnju Rusa zbog nejednakosti te licemjerne, lažljive i lopovske državne službe. I priču o bogatstvu režimske novinarke Naile Asker-Zade zgodno je isprepleo s prilozima njezine državne televizije koja apelira na građanske donacije za djecu kojoj je potrebna skupa medicinska skrb.

Kad god ih je Navaljni oštrije taknuo u živac ili izmamio veće mase građana na antiputinovske ulične prosvjede, Kremlj je pojačavao pravosudne pritiske na njega, pritvarao ga zbog nezakonitog uznemiravanja, vršio racije i pretresao domove njegovih suradnika. Zasad se službeno prave ludi i neinformirani: glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov na upit o objavljenom videu Alekseja Navaljnog odgovorio je kako to uopće ne mogu komentirati. Državne novinske agencije RIA Novosti i Tass objavile su Peskovljev odgovor, ali ne i sadržaj pitanja, no u samo jednom danu i ti su tragovi afere nestali s njihovih službenih web stranica.

Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom

Posljedice

Usprkos zlogukoj režimskoj šutnji, teško je povjerovati da će afera proći bez kaznenih implikacija. I na ruskoga premijera Dmitrija Medvedeva Navaljni je, naime, navalio iznimno teške inkriminacije: kako je za privatne potrebe svoje supruge Svetlane gotovo prisvojio skupi komercijalni zrakoplov. Rekonstruirajući korporativne zapise o financiranju komercijalnih letova iz VTB banke, koje je aranžirao direktor Kostin, Navaljni i suradnici zaključili su da ih banka zapravo pokriva preko off-shore kompanija kako bi prikrila da na njezin račun putuju ljubavnice i zakonite žene državnih perjanika.

“Vaša supruga koristi privatni mlažnjak Bombardier 5000 koji košta 50 milijuna dolara, a njime je letjela jako puno sati. Tko je to platio? Čiji je to zrakoplov?” upitao je Navaljni premijera Dmitrija Medvedeva.

I Andrej Kostin je svojoj djevojci priuštio letenje u privatnom avionu, ali još luksuznijem Bombardieru Global 6000 koji stoji 60 milijuna dolara, ali i krstarenje na 62-metarskoj superjahti You & Me.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:59