PREDJEDNIK GLAVNOG VIJEĆA HNS-a BiH

LJUBIĆ 'Dogovor o izmjenama Izbornog zakona moguć do svibnja. Ako ne bude tako, dolazimo u veliko iskušenje. Nadam se da će se sudionici uozbiljiti'

Božo Ljubić (Lijevo)
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je u ponedjeljak da je moguće postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona u sljedećih mjesec i pol dana kako bi se mogli raspisati izbori i izbjegla kriza u toj zemlji, ali da se kompromis jedino može postići na načelima ustavnosti i legitimnog zastupanja sva tri naroda.

"Spremni smo ići u smjeru kompromisa s prijedlozima koji će biti na tragu odluka Ustavnog suda. Nema kompromisa s ravnopravnošću i ustavnošću. Legitimitet predstavljanja u institucijama BiH mora se poštovati kada su u pitanju sva tri konstitutivna naroda", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. Pri tome je pojasnio kako se zahtjevi hrvatske strane odnose na poštivanje volje sva tri naroda pri popunjavanju Doma naroda i Predsjedništva BiH. Suglasio se i s mogućnosti provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci kojom se traži omogućavanje da se i predstavnici manjina mogu birati u najviša tijela države.

Početkom svibnja Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH trebalo bi raspisati opće izbore 150 dana od njihova održavanja što je po zakonu predviđeno prve nedjelje u listopadu. No, Ustavni sud BiH je osporio odredbe o načinu popunjavanja izaslanika u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda zbog čega nije moguće niti izabrati tijela izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Ljubić međutim vjeruje da se dogovor može postići do početka svibnja.

"Čitav Dayton je dogovoren za tri tjedna. Ukoliko postoje politička volja i odgovornost, moguće je postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Ako dogovora ne bude i Izborni zakon se ne promijeni, izbore će možda netko raspisati, ali se neće moći provesti rezultati", pojasnio je Ljubić, koji je i saborski zastupnik. Po njegovim riječima odluka Ustavnog suda je jasna, a na njezinu provedbu pozvao je nedavno predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a ranije je svojom rezolucijom to zatražio Europski parlament i Vijeće Europe. Voditelj odjela Glavnog vijeća HNS-a za pravna pitanja Bariša Čolak, koji je i supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH ocijenio je da se dogovor mora postići ako se želi izbjeći eskalacija krize u zemlji.

"Ako ne bude dogovora, BiH dolazi u jedno veliko iskušenje. Nadam se da će se sudionici uozbiljiti. Potrebno je tražiti rješenje u okviru odluke Ustavnog suda BiH", rekao je Čolak. Dodao je kako hrvatske stranke imaju pripremljena još dva prijedloga izmjena Izbornog zakona, no da ih neće upućivati u parlamentarnu proceduru ako ne bude političke volje kod bošnjačkih stranaka da ih prihvate.

"Mi imamo još nekoliko rješenja, ali svi se baziraju na legitimnoj zastupljenosti. No, ukoliko kod naših partnera nema političke volje da se riješi ovaj problem, onda je iluzorno očekivati da šaljemo nove prijedloge u proceduru", rekao je Čolak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:24