BJELORUSIJA

Lukašenko tvrdi da je Timanovskaja ‘izmanipulirana izvana‘ te da je zato pobjegla u inozemstvo

‘Iz Tokija je kontaktirala svoje kompiće u Poljskoj i oni su joj doslovno rekli da kaže su ju do aerodroma doveli KGB-ovi agenti‘
Aleksandar Lukašenko
 Maxim GUCHEK/BELTA/AFP

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko u ponedjeljak je rekao da je atletičarka koja se odbila vratiti s Olimpijade u domovinu bila „izmanipulirana“ izvana te da inače ne bi pobjegla u inozemstvo.

Na prvu godišnjicu pobjede na izborima koje opozicija i zapadne države smatraju namještenima Lukašenko je odbacio tvrdnje da je diktator te da stoji iza smrti aktivista koji se prošli tjedan objesio u Kijevu.

„Bjelorusija je danas u fokusu cijelog svijeta“, rekao je dugovječni bjeloruski predsjednik na sat vremena dugoj konferenciji za medije iz njegove rezidencije u Minsku.

Kazao je kako je na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima 9. kolovoza pošteno pobijedio, pa spasio Bjelorusiju od nasilne pobune.

Naglasio je kako su se neki „pripremali za pravedne izbore, a drugi pozivali na puč“.

Deseci tisuća Bjelorusa izašli su prošle godine na ulice, a to je bio najveći izazov Lukašenkovoj vlasti otkad je stupio na dužnost 1994. godine. On je odgovorio nasilnim gušenjem prosvjeda zbog kojih su mnogi pobjegli iz države, a velik broj njih je završio u pritvoru.

Bjelorusija je ponovno bila tema svjetskih medija prošli tjedan kad je trkačica Kristina Timanovska pobjegla u Varšavu nakon svađe s trenerima i vodstvom svog tima koji su joj naložili da se prije utrke vrati u domovinu zbog naredbi „odozgo“.

„Ona to ne bi sama učinila, izmanipulirana je. Iz Tokija je kontaktirala svoje kompiće u Poljskoj i oni su joj doslovno rekli da kad stigne na zračnu luku otrči japanskom policajcu i da se zadere da su ju do aerodroma doveli KGB-ovi agenti“, tvrdi bjeloruski čelnik, pa dodaje da u Japanu, domaćinu Olimpijskih igara, nije bilo nijednog pripadnika bjeloruskih sigurnosnih službi.

U sporu sa zapadnim državama koje su uvele sankcije nad njegovom vladom, 66-godišnji Lukašenko održao se na vlasti zahvaljujući podršci i financijskoj pomoći tradicionalnog saveznika Rusije, piše agencija Reuters.

Tenzije sa Zapadom dodatno su se pogoršale nakon što su bjeloruske vlasti u svibnju primorale zrakoplov Ryanaira na letu za Litvu da sleti u Minsku kako bi pritvorile bjeloruskog disidenta koji je bio putnik.

Poljska i Litva pak optužuju bjelorusku vladu da koristi migrante kao hibridno oružje da bi se osvetila za europske sankcije.

Bjelorusi u inozemstvu u nedjelju su održali skupove protiv Lukašenka u nizu gradova, uključujući Kijev, London, Varšavu i Vilnius.

Bjeloruska opozicija tvrdi kako je u zatvoru trenutno više od 600 političkih zatvorenika.

Britanija uvela nove sankcije Bjelorusiji, Lukašenko poziva na pregovore

Velika Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije nad bjeloruskim izvozom potaše i nafte kako bi smanjivanjem prihoda stvorila pritisak na predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Britanija je sankcionirala i bjeloruski financijski sektor povezan s vlašću, a bjeloruskim aviokompanijama se zabranjuje da lete i slijeću na britanski teritorij.

„Ove sankcije pokazuju da Britanija ne prihvaća Lukašenkovo djelovanje od krivotvorenih izbora“, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

„Lukašenkov režim nastavlja gušiti demokraciju i kršiti ljudska prava u Bjelorusiji“, dodao je britanski šef diplomacije.

Zapadne sankcije dosad nisu uspjele utjecati na Lukašenka, na vlasti od 1994. godine, da promijeni način svoje vladavine.

Britanija je priopćila da će u ponedjeljak sankcije objaviti i SAD, godinu dana nakon spornih izbora 9. kolovoza, nakon kojih su deseci tisuća Bjelorusa izašli na ulice.

Sankcionirana je i bjeloruska državna tvrtka BPC koja proizvodi potašu (kalijev karbonat), glavnu sirovinu kojom država zarađuje stranu valutu, većinom kroz baltičku luku Klaipeda u Litvi.

„Ove mjere značajan su dodatni korak u stvaranju pritiska na Lukašenkov režim“, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

„One su pažljivo promišljene kako bi stvarale pritisak na Lukašenka, državne institucije i one oko njega, kako bi promijenili ponašanje. Pritom se minimiziraju, koliko je to moguće, neželjene posljedice za širu bjelorusku populaciju“, navodi se

Lukašenko je pak u ponedjeljak je rekao da poziva zapadne zemlje za pregovarački stol, umjesto rata sankcijama, osudivši pritom nove britanske mjere i kazavši da bi one Britaniji mogle "izići na nos". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:40