NAŠAO SE U PROBLEMU

Macron govorio o 'francuskom duhu' nakon izjave o 'Galu nesklonom promjenama'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.08.2018. u 22:57

French President Emmanuel Macron delivers a speech to set out plans for reforming the European Union at the Sorbonne in Paris, France, September 26, 2017. REUTERS/Ludovic Marin/Pool TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio je u Finskoj o "francuskom duhu i humoru" kako bi stišao raspravu koju je dan ranije izazvao izjavom o "Galu nesklonom promjenama", nakon koje ga oporba optužuje za poticanje karikatura i izvođenje diverzija kako bi odvratio pozornost s problema u unutrašnjoj politici.

"Ono što obilježava Francusku i francuski narod je sklonost inteligenciji, ironiji, šalama na vlastiti račun i svakako složenosti", rekao je francuski predsjednik na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

U srijedu je u Kopenhagenu predsjednik rekao da se divi danskom modelu "flexisigurnosti" i ocijenio da kulturne razlike ne omogućuju primjenu tog modela u Francuskoj. "Svaki narod obilježava njegova povijest. Taj luteranski narod koji je proživio transformacije posljednjih godina, nipošto nije Gal nesklon promjenama".

U redovima oporbe mnogi su u tom opisu vidjeli odjek njegove rečenice iz ljeta 2017. o Francuzima "koji mrze reforme".

"Francuze je nazvao ljenčinama i sada nas pred danskom kraljicom opisuje kao neposlušne Gale", istaknuo je predsjednik republikanaca Laurent Wauquiez.

Eurozastupnik Nicolas Bay u toj predsjednikovoj izjavi vidi "malu diverziju kako bi u drugi plan gurnuo poteškoće u unutrašnjoj politici".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo