'PROVOCIRAJU NAS'

Macron: Populisti se poput lepre šire Europom, izgovaraju najgore stvari i mi se na to navikavamo

Emmanuel Macron
 Yves Herman / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u četvrtak da se populizam proširio Europom poput bolesti protiv koje bi se Europljani trebali snažnije boriti umjesto da kritiziraju poteze proeuropskih vlada poput njegove.

Četrdesetgodišnji lider u zemlji je pod pritiskom zbog toga što nije prihvatio migrantski brod Aquarius kojega je prije toga odbio ultradesni talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izazivajući rat riječima između Pariza i Rima.

Tijekom posjeta Bretanji, izrazito proeuropskoj regiji, Macron je pozvao komentatore da se bore protiv onih koji "mrze Europu" umjesto da ga napadaju.

"Možete vidjeti da se šire Europom pomalo poput lepre u zemljama za koje smo vjerovali da se to neće dogoditi, u susjednim zemljama", kazao je Macron.

"Izgovaraju najgore stvari i mi se na to navikavamo. Provociraju i nikoga to ne užasava", dodao je.

Spor između Pariza i Rima oko sudbine Aquariusa, broda s više od 600 migranata, nagnao je i papu Franju da se uključi i posijao je razdor u Europi povećavajući pritisak na krhku koaliciju njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Optužujemo Europljane što nisu točno onakvi kakvi bismo željeli da budu i zaboravljamo osuditi one koji više nisu poput nas, one koji mrze i promiču svoje planove", kazao je Macron.

"Mirimo se s ekstremima u zemljama koje su bile godinama proeuropske poput nas i po tom pitanju naš posao, novinara i političkih elita, nosi ogromnu odgovornost" dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:20