EGZISTENCIJALNI TRENUTAK

Macron sletio u Njemačku, ono što je rekao predsjedniku još dugo će odzvanjati: ‘Rađa se nešto... Europa bi mogla umrijeti!‘

‘Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokracijama koji također hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu‘, istaknuo je

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Emmanuel Macron započeo je državni posjet njemačkom predsjedniku toplim riječima za svoje domaćine.

"Francusko-njemački odnosi su ključni i važni za Europu", rekao je Macron na početku svog trodnevnog državnog posjeta Njemačkoj u nedjelju.

Odbacio je sugestiju da su odnosi dviju država, koji se često opisuju kao motor Europe, počeli slabjeti.

Nakon slijetanja u Berlin, Macron je odmah otputovao u vladinu četvrt kako bi se sastao s predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom i prisustvovao festivalu na temu demokracije.

image

Emmanuel Macron i Frank-Walter Steinmeier

Ludovic Marin/Afp

Steinmeier je pozdravio Macrona i njegov posjet nazvao "dokazom dubine francusko-njemačkog prijateljstva".

Rekao je da unatoč tome što se ponekad razlikuju u pojedinačnim političkim točkama, Berlin i Pariz uvijek "na kraju postignu dogovor".

"Ako su Njemačka i Francuska složne, onda se u Europi još mnogo toga može postići", rekao je, izvijestila je njemačka agencija dpa..

Macron je istaknuo i važnost europskih izbora u lipnju te nazvao Europsku uniju braniteljem demokracije i zajedničkih vrijednosti.

Europski izbori, za manje od dva tjedna, i potvrda važnosti francusko-njemačkog odnosa u kretanju EU naprijed bit će u središtu putovanja koje će ga odvesti u različite regije zemlje.

image

Emmanuel Macron i Frank-Walter Steinmeier

Bernd Von Jutrczenka/Afp

“Mislim da proživljavamo egzistencijalni trenutak u našoj Europi jer stvarno vjerujem da naša Europa može umrijeti”, rekao je Emmanuel Macron, prenio je francuski AFP.

"Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokracijama (...) koji također hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu", istaknuo je.

image

Emmanuel Macron, Brigitte Macron, Frank-Walter Steinmeier i Elke Buedenbender

Ludovic Marin/Afp

“Što bi bila ova Europa da su njome vladali nacionalisti posljednjih godina?”, upitao je Macron i odgovorio kako “ne bismo imali cjepivo (...), europski plan oporavka, kapaciteta za odgovor na migracijske izazove u Europi, ne bismo imali Europski zeleni dogovor i kapacitet za upravljanje dekarbonizacijom”.

“Napustili bismo Ukrajinu da podržimo Rusiju, koju podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama, i stoga priča ne bi bila ista”, ustvrdio je francuski čelnik.

“Zbog svih ovih razloga, važno je glasati za Europljane”, zaključio je Emmanuel Macron, pozvavši na "borbu" za demokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 18:29