IMAJU SVOJE RAZLOGE

Mađarska i Indija zabranile izvoz sastojka lijekova za koronavirus

 
 Ilustracija / Tomas Anderson / Panthermedia / Profimedia

Mađarska i Indija zabranile su u srijedu izvoz sastojka koji se u nekoliko zemalja koristi u lijekovima za COVID-19, bolest koju uzrokuje koronavirus.

Trenutno ne postoji odobreni lijek niti cjepivo za COVID-19, iznimno zaraznu, u nekim slučajevima i smrtonosnu bolest respiratornog sustava koju uzrokuje koronavirus, podsjeća Reuters.

Istraživači proučavaju postojeće lijekove koji bi se mogli koristiti u liječenju i rade na eksperimentalnima ali pomoć većini pacijenata uglavnom se za sada svodi na ublažavanje simptoma, poput teškoća s disanjem.

Hidroksiklorokin sulfat lijek je za malariju i nalazi se u skupini lijekova koji se testiraju kao potencijalni lijek za oboljele.

Ovog tjedna Američko društvo ljekarnika u zdravstvenom sustavu (ASHP) izvijestilo je o manjku tog lijeka.

Mađarska je danas objavila da zabranjuje izvoz hidroksiklorokin sulfata i lijekova koji ga sadrže.

"Mađarska spada među najveće izvoznike tog sastojka u svijetu ali prioritet je sada zaštita i opskrba lijekovima mađarskih građana", stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici vlade.

Na isti se potez danas odlučila i Indija, zabranivši izvoz hidroksiklorokina i lijekova koji se na njemu baziraju.

"Klorokin se kod nekih pacijenata pokazao toksičnim", kazao je za Reuters Dinesh Dua, predsjedatelj Indijskog vijeća za promociju izvoza lijekova.

"Oprez je nužan jer nema sveobuhvatnih podataka koji bi dokazali njegovu djelotvornost", naglašava.

Indija kao najveći dobavljač generičkih lijekova u svijetu ima dovoljno hidroksiklorokina ali kompanije nemaju dovoljno radnika za proizvodnju, poručuju iz udruženja.

Cadila Healthcare Ltd, dio grupe Zydus i jedan od vodećih indijskih proizvođača lijeka, izvijestio je da je odlučio povećati proizvodnju na oko 200 milijuna tableta mjesečno.

"Prioritet je suradnja s vladom u ovom izazovnom razdoblju i ulaganje maksimalnih napora kako bismo suzbili koronavirus", kazao je glasnogovornik kompanije.

Indija je u utorak uvela 21-dnevnu karantenu za 1,3 milijarde građana kako bi ih zaštitila od naglog širenja virusa.

Vlada je već početkom mjeseca zabranila izvoz 26 lijekova i sastojaka, uključujući paracetamol, zbog poremećaja u lancu nabave a naknadno i respiratora, dezinficijensa i osobne zaštitne opreme, poput maski i odjeće.

Neka su ograničenja u međuvremenu ublažena, napominje Reuters.

Švicarska privremeno ograničava izvoz zaštitne opreme

Švicarska je privremeno ograničila izvoz zaštitne opreme kako bi spriječila nestašicu među medicinskim osobljem i ostalima koji se bore s epidemijom koronavirusa.

Od 26. ožujka će za izvoz maski, rukavica, zaštitnih naočala i vatiranih štapića za briseve biti potrebne dozvole, objavila je u srijedu švicarska vlada.

Europska unija i preostale tri zemlje u Europskom udruženju slobodne trgovine (EFTA) neće ih morati pribavljati pod uvjetom da jednako reguliraju odnos prema Švicarskoj, dodaje se u priopćenju.

Uz Švicarsku, članice EFTA-e su i Island, Lihtenštajn i Norveška.

Švicarska je vlada također najavila mjere za smanjenje birokracije vezano uz zapošljavanje i skraćeno radno vrijeme.

Cilj je tih mjera lakše zapošljavanje medicinskih, farmaceutskih, poljoprivrednih i radnika u logistici, navodi se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:55