KREDIT OD 15 MILIJARDI $

Mađarski premijer na Facebooku odbio pomoć MMF-a i EU: 'Po toj cijeni... i na taj način - ne!'

 Facebook

BUDIMPEŠTA - Mađarska neće prihvatiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske Unije pod uvjetima koje su te institucije postavile, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban, ostavivši ipak otvorena vrata daljnjim pregovorima .

"Po toj cijeni... i na taj način - ne! Nama ne treba financijsko jamstvo", odrješito je ustvrdio predsjednik vlade u video poruci postavljenoj na svojem profilu na Facebooku, govoreći o kreditu od 15 milijardi dolara o kojem Mađarska pregovara s MMF-om i EU-om.

Orban je mislio na popis uvjeta koji je u četvrtak objavio vladi blizak dnevnik Magyar Nemzet, koji uključuje i smanjenje poreza i obiteljskih subvencija, uvođenje općeg poreza na zemljište, smanjenje subvencija za prijevoz i ukidanje posebnog poreza na banke.

No, to s mađarske strane ne znači i prekid pregovora o kreditu . Parlamentarna skupina stranke na vlasti Fidesza "ovlastila je vladu da izradi novi prijedlog za pregovore s MMF-om i EU sljedećih dana", rekao je Orban.

Najveća oporbena stranka, socijalistički MZSP, javno je iskazao sumnju u vjerodostojnost MMF-ovog popisa uvjeta objavljenog u Magyar Nemzetu.

"Mislim da takav popis ne postoji, već da je riječ o mjerama štednje koje želi uvesti sam Victor Orban, ali tako da krivnja padne na MMF", izjavio je za novinare jedan od stranačkih čelnika Lajos Korozs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:19