OKOMIO SE NA HRVATSKO PRAVOSUĐE

MAĐARSKI SUDAC OTKRIO ZAŠTO JE ODBIO IZRUČITI HERNADIJA 'Ako Hrvati nemaju pravo na pravično suđenje, ne bi imao ni on. Pogledajte slučaj Sanader...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.08.2018. u 21:31

CEO of Hungarian oil and gas group MOL, Zsolt Hernadi, addresses a news conference in Vienna September 22, 2008. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA) - BM2E49M0Z9501
Heinz-Peter Bader / REUTERS

Zsolt Hernadi

 

Opći sud u Budimpešti odbio je hrvatski zahtjev za pokretanje izručenja čelnika MOL-a Zsolta Hernadija u slučaju podmićivanja, prenijeli su u četvrtak mađarski mediji, pozivajući se na priopćenje suda.

U dugom obrazloženju presude mađarskog suda kaže se kako su sve dosadašnje odluke i rješenja Hrvatske učvrstile sud u uvjerenju da Hernadi ne bi imao pravično suđenje ukoliko se izruči.

Sudac se među ostalima pozvao na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske u istom slučaju protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera gdje ga je hrvatski sud osudio na zatvorsku kaznu, a Ustavni sud je ukinuo odluku i slučaj vratio na ponovno suđenje, uz obrazloženje među ostalim da Sanaderu nisu bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite.

"Ako Hrvati nemaju pravo na pravično suđenje protiv svojih građana, onda se ne može očekivati ni da će mađarski državljanin imati poštenu parnicu", rekao je mađarski sudac.

Teško je zamisliti da bi imao pravo na pravično, nepristrano suđenje, koje bi bilo usredotočeno samo na prekršaje, naglasio je, dodajući da je to bilo glavni razlog odluke.

Dodatni je razlog da je 2014. taj sud već donio odluku u vezi s navodnim podmićivanjem po kojoj se slučaj protiv Hernadija treba odbaciti, piše agencija MTI.

Hernadijev odvjetnik izjavio je kako vjeruje da je ovo kraj slučaja, dodao je Index.hu.

Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

Nakon toga, hrvatska je policija ponovo od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene tjeralice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.

Hernadijeva hrvatska odvjetnica nakon toga je upozorila kako Europski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo