VELIKA PRIJEVARA

Madoff spava s dilerom, a prijateljuje s mafijašem

U intervjuu koji je dao odvjetniku svojih žrtava otkriveni su i mnogi detalji raskalašenog Madoffova života prije uhićenja
FILE - In this March 10, 2009 file photo, Bernard Madoff exits Manhattan federal court in New York. The watchdog of the Securities and Exchange Commission has found that the agency consistently mishandled its investigations of Bernard Madoff's business, despite ample warnings of the multibillion-dollar fraud, according to a report released Wednesday, Sept. 2, 2009. (AP Photo/Louis Lanzano, file)
 AP

NEW YORK - Posrnuli financijer Bernard Madoff (71), koji je prevario ulagače i kompanije za 65 milijardi dolara i kojega su prokleli mnogi kojima je prokockao imovinu, u zatvoru boravi u vrlo nezgodnom društvu.

Svoju zatvorsku ćeliju, naime, dijeli sa 21-godišnjim dilerom droge, jede pizze koje pripravlja zlostavljač djece, a druži se s bivšim šefom mafije i izraelskim špijunom, navodi se u sudskim papirima koji su u utorak predani sudu u New Yorku.

Kako je osuđen na 150 godina kazne, više se nikada neće slobodno šetati izvan zatvorskog kruga.

Odvjetnikov intervju

Prizori iz Madoffova zatvorskog života, koji se znatno razlikuju od njegova nekadašnjeg života na visokoj nozi u penthouseu na Manhattanu začinjenog raskalašenim zabavama i kokainom, nalaze se u dokumentima odvjetnika Josepha Cotchetta, koji zastupa desetak žrtava Madoffove Ponzijeve sheme.

Cotchett je razgovarao s Madoffom u lipnju u federalnom zatvoru u blizini Raleigha u Sjevernoj Karolini kao prvi odvjetnik žrtava koji ga je intervjuirao. Htio je dobiti informacije od Madoffa kako bi mogao podići seriju tužbi protiv velikih banaka i revizorskih tvrtki.

Na 272 strane tužbe odvjetnički ured Cotchett, Pitre&McCarthy optužuje Banku New Yorka (BONY), JP Morgan, englesku kompaniju KPMG i ostale da su sudjelovali u Madoffovoj prevari.

Odvjetnik je među pravnim papirima otkrio i da je mozak jedne od najvećih financijskih prevara sada sveden na šetnje po zatvorskom dvorištu.

“Provodi vrijeme s bivšim bossom mafijaške obitelji Colombo, Carmineom Persicom i Jonathanom Pollardom, Amerikancem koji je prije 20 godina osuđen zbog špijuniranja za Izrael.

Kokain i droge

Većina ljudi koji ga okružuju u zatvoru su zbog zločina povezanih s drogom ili zbog seksualnog zlostavljanja, a Madoff će sjediti s njima iza rešetaka do kraja svog života”, navodi se u dokumentima koje je priložio Cotchett.

Madoffov odvjetnik, Ira Sorkin, odbio je išta komentirati. Cotchett, međutim, u svojim papirima uspoređuje njegov superluksuzni stil života sa sadašnjim, a priložio je i slike njegovih jahti i vila, te naveo da su u njegovu uredu često bile zabave na kojima je sve prštalo od kokaina i orgija.

Droga kao hrana

Madoff je prema tim navodima imao specijalnog zaposlenika koji mu je nabavljao drogu od 1975. do 2003. Na partyjima u uredu redovito su se pojavljivale konobarice u toplessu, seksualni odnosi među zaposlenicima bili su normalna stvar, a Madoff je imao listu najdražih maserki.

Ruth Madoff iselila se iz penthousea



Žena jednog od najvećih prevaranata u povijesti, Ruth Madoff, nekada je pobožno, svakih šest tjedana, išla na pramenove u svojoj omiljenoj boji “Soft Baby Blonde” u salon u 57. ulici na Manhattanu. Zadnji put kad je nazvala, rekli su joj, međutim, da više ne dolazi. Bila je prisiljena iseliti se iz penthousea na Manhattanu vrijednog sedam milijuna dolara koji je dijelila s Bernardom i ostala su joj zatvorena vrata omiljenog talijanskog restorana, jer je i tamo njen muž prevario previše ljudi. Podignuta je tužba protiv nje i zatraženo da vrati 45 milijuna dolara koje je navodno zaradila preko Ponzijeve sheme. Stiglo joj je i dodatno financijsko poniženje - žena koja je nekada na ruci nehajno njihala torbicu Birkin od sedam i pol tisuća dolara sada mora prijaviti svaku kupovinu iznad 100 dolara sudskom tutoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:14