HUMANITARNA KRIZA

MAKEDONCI DIGLI RUKE Izbjeglice više ni ne pokušavaju zaustaviti, svi ulaze u državu pa autobusima nastavljaju prema Srbiji

Gevgelija, Makedonija, 230815.Nakon sto im je policija dozvolila ulazak u Makedoniju, izbjeglice se autobusima prevoze se prema srpskoj granici.Na fotografiji: Izbjeglice putuju prema srpskoj granici.Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
 Maja Zlatevska / CROPIX

U pograničnu zonu na jugu Srbije, tijekom noći i u nedjelju ujutro je iz Đevđelije stiglo oko 5.000 migranata, koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu, izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

U prihvatnom centru u Preševu, organiziranom u suradnji vlasti Srbije i UNHCR-a, bili su spremni dočekati veliki val migranata poslije incidenata na granici Grčke i Makedonije i intervencije makedonske vojske i policije koje su prethodnih dana sprečavale migrante da uđu na teritorij Makedonije.

Nakon što su makedonske vlasti popustile pod međunarodnim pritiskom, od subote navečer kordon makedonske vojske i policije na granici s Grčkom povremeno propušta organizirane skupine migranata.

Stotine njih ušle su iz Grčke u Makedoniju u nedjelju a da ih nitko nije zaustavio. Kako se čini, makedonske su snage sigurnosti, ocjena je agencije Reuters, izgleda digle ruke nakon dana kaosa i sukoba uvidjevši da ne mogu izaći na kraj s tolikim brojem migranata koji se na sve načine pokušavaju dokopati zapadne Europe u potrazi za boljim životom.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Interventna policija je ostala na granici, ali nije učinila gotovo ništa da uspori prolazak vala imigranata, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije koje bježe pred građanskim ratom u toj zemlji kao i ljudi koji bježe od drugih sukoba na Bliskom istoku, izvijestio je Reutersov reporter s lica mjesta.

Makedonija je proglasila izvanredno stanje u četvrtak i zatvorila je svoju južnu granicu za imigrante, kojih stiže otprilike 2.000 dnevno, a koji putuju za Srbiju, a zatim Mađarsku i onda schengensku zonu EU bez granica.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Na željezničkoj postaji u Đevđeliji izvanredni vlakovi prebacuju izbjeglice do Srbije. Oni spavaju na pločniku, klupama i u parkovima. Izvanredni vlakovi od subote imaju po četiri umjesto po dva vagona.

U Srbiju stalno pristižu nove skupine od po 100 do 200 ljudi, neki dolaze i pješice. Migranti čekaju u redovima da budu registrirani, najviše je muškaraca, ali je u pristiglim skupinama i sve više žena, trudnica i djece. Oni su vidno iscrpljeni, umorni, ali su strpljivi, javljaju reporteri RTS-a s terena.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Poslije evidentiranja u prihvatnom centru migranti s dobivenim potvrdama autobusima kreću prema Beogradu i ta se procedura zasad obavlja bez incidenata i problema.

Migranti u vrlo malom postotku službeno podnose zahtjev za dobivanje azila u Srbiji, nastavljajući put prema Mađarskoj, kao prvoj zemlji schengenske zone, odakle žele otići u zemlje zapadne Europe.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Granični prijelaz Preševo i prihvatni centar u tom gradiću tijekom dana će, kako je najavljeno u Beogradu, posjetiti ministar obrane Bratislav Gašić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je ovog tjedna da će u Beogradu, uz autocestu, biti izgrađen privremeni prihvatni centar za izbjeglice i migrante kapaciteta 2.000 ljudi.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin najavio je da će Rusija u pograničnoj zoni Srbije s Mađarskom, na sjeveru Vojvodine, izgraditi šatorsko naselje, opremljeno tako da i u zimskim uvjetima može primiti 800 osoba.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Pomoć Srbiji obećala je i Europska unija, a iz Delegacije EU u Beogradu rečeno je da će se u "sljedećih šest mjeseci do godinu dana" kroz razne vidove pomoći uputiti Srbiji za prihvat migranata 3,2 milijuna eura.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:47