NESRETNA NACIJA

Makedoncima prijeti nova blokada pregovora s EU, bijes u Berlinu: ‘Nemojte ni pomisliti‘

Bugarski znanstvenici su pozvali vladu da promijeni paradigmu prema susjednoj zemlji i otvori joj vrata za početak pregovora s EU
Bugarski premijer Bojko Borisov i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
 Olivier Hoslet/AFP

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi izrazio je u srijedu u Skoplju nadu da će pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom početi do kraja godine, unatoč nesuglasicama s Bugarskom u vezi jezika i nekih povijesnih pitanja.

Ana Pisonero, glasnogovornica EU je za Euractiv.com rekla da “Prespanski sporazum, kao i Sporazum od dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, predstavljaju pozitivan primjer u regiji i šire”.

Naime, Bugarska je bila najavila da će blokirati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom jer još uvijek nisu riješena neka povijesna i jezična pitanja. Primjerice, i Skoplje i Sofija smatraju da je Goce Delčev njihov junak, ali Sofija smatra da je on samo Bugarin. Iako je rođen u doba kad je Bugarska bila dio Osmanskog carstva i to na području današanje Grčke.

Pisonero je rekla da je važno da se ti bilateralni ugovori nastave provoditi u dobroj vjeri. Što, prevedeno na svakodnevni jezik, znači da nema razloga da Sofija blokira otvaranje pristupnih pregovora. Osim toga, iz Berlina je stigla tiha, ali vrlo jasna poruka da se Bugarska ne bi smjela upuštati u takve avanture.

Novu je krizu izazvao bugarski ministar obrane, Krasimir Karakačanov, iz stranke VMRO (Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija) koja je desno orijetnirana, a u koaliciji je sa strankom GERB (EPP) koju vodi premijer Bojko Borisov. Prema sporazumu, mješovita komisija je morala riješiti sporna pitanja, ali se nije sastala punih godinu dana. Skoplje tvrdi da je to zbog unutarnjo političkih razloga koji uključuju ostavku vlade u jesen prošle godine i zatim izbore koji su odgađani zbog zaraze.

Interesantno je da se Karakačnov nije bunio kad je Sjeverna Makedonija ulazila u članstvo NATO-a. Jer bi u tom slučaju naišao na jasan odgovor SAD-a. Odlučniji odgovor EU također ne bi bio na odmet.

Početkom ovog tjedna skupina bugarskih znanstvenika zauzela je stav da je pogrešno uvjetovati otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije i EU tražeći od svojih vlasti da "promijene svoju paradigmu" u odnosu na susjednu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:53