MAHATIR MOHAMED

MALEZIJSKI PREMIJER NAKON UBOJSTVA SULEJMANIJA 'Pravo je vrijeme da se muslimanske zemlje zbliže. Više nismo sigurni...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.01.2020. u 11:55

(L to R) Malaysia's Prime Minister Mahathir Mohamad (L), Indonesia's President Joko Widodo, his wife Iriana Widodo and Mahatir's wife Siti Hasmah Mohamad Ali wave to journalists during their meeting at the presidential palace in Bogor, West Java on June 29, 2018. - Mahathir is on a two-day visit to Indonesia. (Photo by DARREN WHITESIDE / POOL / AFP)
AFP

Muslimanske zemlje trebale bi se ujediniti da se zaštite od vanjskih prijetnji, rekao je malezijski premijer Mahathir Mohamed u utorak nakon što je američko ubojstvo iranskoga vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija nazvao amoralnim. 

Najstariji premijer na svijetu, koji je proteklih mjeseci izazvao diplomatske napetosti govoreći o pitanjima povezanim s muslimanskim svijetom, također je rekao da je američki napad dronom na Sulejmanija protiv međunarodnih zakona.

Sulejmanijevo ubojstvo u Bagdadu prošli petak izazvalo je strahove od šireg sukoba na Bliskom istoku.

Mahathir, 94, rekao je također da bi to moglo voditi eskalaciji u onome "što se zove terorizam".

"Pravo je vrijeme da se muslimanske zemlje zbliže", rekao je Mahathir novinarima.

"Više nismo sigurni. Ako netko uvrijedi koga ili kaže što se nekome ne sviđa, u redu je da ta osoba iz druge zemlje pošalje dron i možda puca na mene", dodao je.

Oko 50 ljudi uključujući žene s burkama okupilo se ispred iranske ambasade u Kuala Lumpuru i vikalo "Dolje, dolje SAD".

Mahathir nastoji održati dobre odnose s Iranom unatoč američkim sankcijama u bliskoistočnoj zemlji.

Procjenjuje se da u Maleziji živi 10.000 Iranaca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo