EUROPSKA POVJERENICA

Malmström: Međunarodna trgovina može ojačati gospodarski rast u Hrvatskoj

 REUTERS

Povjerenica Europske komisije (EK) za trgovinu Cecilia Malmström kazala je u utorak kako se gospodarski rast koji će Hrvatska ove godine ostvariti razvojem trgovinskih odnosa može učvrstiti, pritom posebno istaknuvši prednosti nedavno ratificiranog trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA).

"U Hrvatskoj je očekivana stopa gospodarskog rasta u ovoj godini 3 posto, a očekuje se da će nezaposlenost pasti ispod 10 posto. Trgovina taj rast može učvrstiti, podržati zapošljavanje i ojačati gospodarstvo, posebice u Hrvatskoj gdje izvoz čini polovinu BDP-a", kazala je Malmström na predavanju "Progresivna trgovinska politika Europske unije za 21. stoljeće" održanog na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Kako je kazala, Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade (CETA), je najambiciozniji trgovinski sporazum koji je dosad sklopila EU, a predstavlja i značajnu priliku za Hrvatsku.

Po njenim riječima, Hrvatska svake godine u Kanadu izvozi roba u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna, a tu su i usluge u transportu, telekomunikacijama i turizmu vrijedne 450 milijuna kuna. Pritom je istaknula kako je povezivanje s velikom zajednicom Hrvata u Kanadi prilika za daljnji razvoj trgovine i turizma.

Kako tvrdi, CETA donosi brojne prednosti, ponajprije smanjenje carina i pojednostavljenje procedura, čime hrvatske tvrtke postaju konkurentnije, s većim mogućnostima za razvoj poslovanja. Dodaje da će reforma kanadskog zakona o intelektualnom vlasništvu koja će dovesti do ukidanja potrebe za dvostrukim certifikatom, pomoći farmaceutskoj industriji.

Kako je kazala, rastući protekcionizam predstavlja prijetnju svima, a kriviti trgovinu za neke negativne posljedice globalizacije neće riješiti probleme, već će, kako ističe Malmström, odgoditi rješenje. Kako naglašava, trgovina stvara znatno više poslova no što ih ukida, a gubitak poslova, kada se i događa, prema njoj je ponajprije posljedica promjene tehnologije i domaće politike, a ne trgovinskih sporazuma.

"Ne možemo i ne smijemo zaustaviti globalizaciju, no također joj se ne trebamo ni prepustiti. Radeći skupa, možemo je oblikovati i usmjeriti, a trgovinski sporazumi su upravo način kako to postići", ustvrdila je Malmström.

Malmström je istaknula i kako su trgovinski pregovori Unije s Japanom, Meksikom i četiri zemlje Mercosura, koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj, u vrlo naprednoj fazi, pa postoji mogućnost da budu zaključeni ove godine, dok su pregovori s Novim Zelandom, Australijom i Čileom u fazi pripreme, ustvrdivši imaju 'vrlo aktivan program'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:04