ŠEST TJEDANA NAKON NESREĆE

Mama Kaczynski još ne zna da joj je sin poginuo

Jaroslaw Kaczynski priprema se da preuzme položaj svog preminulog brata, no ankete mu ne idu u prilog
FILE - The Nov. 23, 2007 file photo shows former Prime Minister Jaroslaw Kaczynski listening as his successor Donald Tusk, not seen, presents the new cabinet's plans in the parliament, in Warsaw, Poland. Polish opposition party leader Jaroslaw Kaczynski said Monday, April 26, 2010 he will run in summer elections to replace his twin brother, the incumbent president who was killed in a plane crash. Law and Justice party leader Jaroslaw Kaczynski, 60, said he will run to continue the mission of his brother and others killed in the crash. "The good of Poland is a common duty that requires an ability to overcome personal suffering, to undertake the task despite a personal tragedy," Kaczynski said in a written statement. (AP Photo/Alik Keplicz)
 AP

VARŠAVA - Majka tragično preminulog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog još ne zna da joj je sin poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji prije šest tjedana. Agencija AFP prenosi izjavu brata blizanca pokojnoga poljskog državnika Jaroslawa objavljenu u tabloidu Superexpress kojem je Kaczynski, kandidat za idućega poljskog predsjednika, dao intervju.

“Mama još ne zna da je Lech umro. Već je dugo psihički bolesna, a u posljednje vrijeme često me zamjenjuje za Lecha, što se prije nikad nije događalo”, izjavio je bivši konzervativni premijer, 60-godišnji Jaroslaw Kaczynski. Jadwiga Kaczynski (84) u bolnici je već dva mjeseca i polako se oporavlja.

“Uskoro ćemo joj morati reći istinu. Plašim se tog trenutka”, izjavio je Jaroslaw koji se priprema za izbore za novoga poljskog predsjednika. Zakazani su za 20. lipnja, a ankete mu ne idu u prilog: prema njima će osvojiti od 30 do 36 posto glasova, dok je favorit Bronislaw Komorowski (57), kojeg podržava od 46 do 50 posto ispitanika. Poljski predsjednik Lech Kaczynski poginuo je kad se zrakoplov Tupoljev srušio u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji. Letio je na obilježavanje 70. obljetnice pokolja nad poljskim časnicima koji su u Drugom svjetskom ratu počinili Sovjeti. Istražitelji još nisu rasvijetlili uzrok pada zrakoplova, no otkriveno je da je u kokpitu bila još jedna, neimenovana osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:22