NIJE JOJ PRVI PUT

MANEKENKA GOLOM FOTOGRAFIJOM PORED ZIDA PLAČA IZAZVALA BIJES 'Ovo je sramotan, ozbiljan i žalostan incident'

 
 Marisa Papen / FACEBOOK

Belgijska manekenka Marisa Papen ponovno se našla u problemima zbog svojih nagih fotografija. BBC piše da je Papen ovaj puta pozirala gola dok se "odmara" na bijeloj plastičnoj stolici na krovu građevine nasuprot Zida plača u Jeruzalemu, jednog od najsvetijih mjesta za sve Židove.

Prema objavi na svojoj službenoj stranici, umjetnica je fotografiju nazvala "Zid srama". "Najprije, nemojte suditi knjigu po naslovu... Ovo samo nagovještava sramotu koju ćeš ti, dragi čitatelju, (možda) projicirati na mene jer sam napravila nešto toliko sramotno da bih trebala gorjeti u paklu", napisala je Papen u uvodu u svoju priču.

"Znam da ću uskoro opet primiti cijeli niz prijetnji i (bijesnih poruka). Svima onima koji sada bjesomučno tipkaju mogu reći da čuvaju svoju energiju. Takve poruke niti ne otvaram."

chillin' @mathlambrecht

A post shared by OFFICIAL FANPAGE OF MARISA (@marisa_papen__fans) on

Podsjećamo, Papen je prošle godine završila u zatvoru zbog golih fotografija u blizini piramida u Gizi.

Papen i njezin fotograf tada su podmitili zaštitara te su snimili sporne fotografije. No, ubrzo nakon toga su otkriveni te su predani lokalnoj policiji. Papen je postupanje policije opisala kao "bacanje dva psa u kavez".

Nakon nekoliko sati odvedeni su pred suca kojem su lagali da su 'samo isprobavali svjetlo', a fotograf je obrisao fotografije. Međutim, to nije bilo do kraja točno. Fotograf ih je obrisao, ali čini se ne trajno te ih je Papen poslije objavila.

Papen je rekla da ju je to iskustvo motiviralo da pomakne granice religije i politike još dalje. "Rušenje zidova koji su izgrađeni kako bi kontrolirali naše lutajuće duše. Drugim riječima, pokazujući svoju osobnu religiju u svijetu u kojem sloboda sve više postaje luksuz", pojasnila je manekenka.

Fotografiju Papen nasuprot Zida plača snimio je Mathias Lambrecht, a umjetnica je rekla da je nastala tijekom putovanja po Izraelu. Lambrecht i Papen su posjetili Tel Aviv, Jeruzalem i Mrtvo more. "Ne znam je li to slučajnost ili ne, ali mi smo došli isti dan kada je Izrael slavio 70. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Dan ili dva prije, Sjedinjene Američke Države otvorile su svoju ambasadu u Jeruzalemu."

Izraelski vjerski službenici osudili su Papeninu fotografiju, a rabin zadužen za brigu o Zidu plača Shmuel Rabinovich rekao je za novine Yedioth Ahronoth da je incident sramotan, ozbiljan i žalostan. "On vrijeđa svetost lokaliteta i osjećaje onih koji posjećuju sveta mjesta", pojasnio je.

Papen je na kontroverzu odgovorila putem svojeg Facebook profila, napisavši da joj nije jasno kako ljudi koji vjeruju da je Bog stvorio naša tijela mogu misliti da je golotinja uvredljiva.

Neki komentatori su pak Papen optužili za antisemitizam, ali i da u svoje fotografije namjerno nije stavila nikakva muslimanska sveta mjesta zbog straha. Manekenka je za The Times of Israel rekla da to nije slučaj već da je fotografije birala prema umjetničkoj vrijednosti. Čak štoviše, na fotografiji koju je priložila uz odgovor na kontroverzu oko svoje fotografije može se vidjeti Kupola nad stijenom, najstarija postojeća muslimanska građevina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:59