OZBILJAN PROBLEM

Manjak turističkih radnika u Grčkoj: ‘Ugrožen nam je pozitivan start sezone, neće nam pomoći ni izbjeglice‘

Grčkom turističkom sektoru trenutačno nedostaje više od 50.000 radnika, pretežito u kuhinji i posluživanju

Prazna plaža u Grčkoj

 Louisa Gouliamaki/AFP

Hotel s tri zvjezdice na Kreti u vlasništvu Hrise Vertakis gotovo je rezerviran za ovo ljeto, ali gosti će morati jesti negdje drugdje jer nema kuhara ni konobara.

Poput vlasnika hotela širom zemlje, njoj akutno manjka radnika nakon dvije godine pandemijskih restrikcija zbog kojih su ugostiteljski radnici morali potražiti posao negdje drugdje.

Ta ključna gospodarska grana koja osigurava četvrtinu grčkog BDP-a, oslanja se uglavnom na strane radnike koji rade kao konobari, čistačice i kuhari.

Mnoge Bugarke koje su radile kao čistačice u Vertakisinu hotelu Alexia Beach vratile su se kući tijekom prošlogodišnjeg 'zaključavanja' i nisu se vratile, rekla je za AFP.

Grci su također potražili posao u drugim sektorima zbog skraćenih sezona zbog covida-19 što je pogoršalo već nagomilano nezadovoljstvo zbog radnog vremena i malih plaća.

„Sezonski radnici ne mogu izdržavati obitelji s tri do četiri mjeseca rada na godinu”, rekao je Nikos Kokolakis, predsjednik hotelskih radnika u glavnom kretskom gradu Heraklionu za državnu televiziju TV ERT.

Nije čudo da se raspoloživi radnici klone sektora u kojem neki „traže da se radi 10 do 12 sati bez slobodnog dana, nudeći jedva 700 eura na mjesec”, kažu u sindikatu grčkih restoranskih radnika.

Kvalitetni turizam u opasnosti

Andreas Andreadis, počasni predsjednik Udruženja grčkih turističkih poduzeća (SETE) upozorio je da grčkom turističkom sektoru trenutačno nedostaje više od 50.000 radnika, pretežito u kuhinji i posluživanju.

„Naš kvalitetni turizam je u opasnosti”, objavio je ovaj mjesec na Twitteru.

Manjak radnika mogao bi ugroziti pozitivan start sezone, a grčka vlada odlučila ju je otvoriti u ožujku, dva mjeseca prije nego 2021. godine.

U pokušaju da poveća broj turista vlada je u veljači ukinula obvezno testiranje na koronavirus za putnike koji imaju europsku covid potvrdu.

Potvrde o cijepljenju neće biti potrebne ni u restoranima, barovima i trgovinama od 1. svibnja, dok će obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima biti ukinuta 1. lipnja.

Vertakis je rekla da je ublažavanje restrikcija povećalo nade da će se sektor oporaviti do razine iz 2019., kada je zemlju posjetilo 33 milijuna turista.

„Ali bez radnika da zbrinu toliko ljudi, to će biti problem”, rekla je.

Nektarios Seremetis, koji vodi restorane i barove u Thalassa Beach Resortu s četiri zvjezdice nešto niže na istoj obali, treba još tri konobara.

„Oni koji su radili za nas 2019. otišli su i pronašli posao na Cipru ili u Italiji gdje su plaće veće”, rekao je.

Ministar turizma Vasilis Kikilias prošli je mjesec sugerirao da bi neka radna mjesta mogle popuniti izbjeglice iz Ukrajine kojih je 22.000 pobjeglo u Grčku pred ruskom invazijom.

Seremetis se tome ne protivi, pod uvjetom da znaju engleski. Ali malo je Ukrajinaca do sada stiglo do Krete, rekao je.

Ne možemo bolje

Zbog rata se smanjio broj turista u Grčkoj. Gotovo 600.000 Rusa i 240.000 Ukrajinaca otkazalo je zbog sukoba rezervacije, rekao je Lyssandros Tsilidis, direktor Federacije grčkih putničkih agencija, za AFP ranije ovaj mjesec.

U hotelu Hrisi Akti na Kreti, Aleksandros Pantelakakis gotovo se pomirio s time da će ove sezone sam voditi brigu o suncobranima i ležaljkama.

Pantelakakis je rekao da mnogi Grci, uključujući čovjeka koji mu obično pomaže na plaži, nisu dobili dovoljno državnih potpora da bi mogli izdržati dvije radne sezone skraćene zbog pandemije.

„Nisu uplatili dovoljno socijalnog osiguranja u protekle dvije godine da bi mogli dobiti naknadu za nezaposlenost”, rekao je Pantelakakis.

„Pa kada je pandemija skratila turističku sezonu (2020. i 2021.), mnogi su morali potražiti posao negdje drugdje”, rekao je.

Premijer Kiriakos Mitcotakis prošli je mjesec objavio povećanje minimalne plaće za 50 eura od 1. svibnja, na 713 eura.

Pantelakakis je rekao da je to „kap u moru” s obzirom na povećanje troškova života.

Inflacija u Grčkoj iznosi oko osam posto, po Eurostatu.

To ne olakšava situaciju ni poslodavcima, rekla je vlasnica Alexia Beacha.

„Porasli su troškovi za energiju i hranu. Plaće koje se nude su male, ali ne možemo bolje, naši operativni troškovi porasli su ove godine 15 posto”, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:17