OŽIVJELA IDEJA

Maori predložili da Novi Zeland promijeni ime u Aotearoa, čini se da Jacinda nema ništa protiv

Premijerka Jacinda Ardern je odmjereno pozdravila na ovakvu inicijativu, dok su političar desnice inicijativu nazvali ‘glupavim ekstremizmom‘
 Chris Jackson/Pa Images/Profimedia

Novi Zeland otkrio je nizozemski moreplovac Abel Tasman 1642. godine, a ime je dobio po nizozemskoj pokrajini Zeeland i prije nego što su kartografi stupili na tlo te otočke države i upoznali domoroce Maore.

Nešto manje od 500 godina kasnije, maorska stranka želi promijeniti službeno ime Novog Zelanda u Aotearoa, kako ono glasi na maorskom jeziku, a u prijevodu znači "zemlja dugog bijelog oblaka".

Te Pāti Māori, novozelandska maorska stranka, pokrenula je u utorak peticiju za promjenom imena te je tako oživjela dugogodišnje tenzije oko imena države, ali i naziva većih gradova.

Premijerka Jacinda Ardern je odmjereno pozdravila ovakvu inicijativu, dok su političari s desnice inicijativu nazvali 'glupavim ekstremizmom'.

Čelnici maorske stranke Rawiri Waititi i Debbie Ngarewa-Packer istaknuli su da planiraju voditi kampanju za preimenovanje svih gradova i naselja do 2026. godine.

- Krajnje je vrijeme da maorski jezik dobije mjesto koje mu pripada i postane prvi i službeni jezik naše zemlje. Mi smo polinezijska zemlja, mi smo Aotearoa, rekao je Waititi.

- Maorskom narodu (Tangata whenua) je mučno kada se imena naših predaka osakaćuju i ignoriraju. Živimo u 21. stoljeću, to se mora promijeniti, rekao je.

image
Jacinda Ardern
Mark Mitchell/AFP

Parlamentarni zastupnici razmotrit će njihov prijedlog, iako maorska stranka drži tek dva od 120 zastupničkih mjesta.

Premijerka je poručila da njezina vlada ne planira pokrenuti službeni postupak promjene imena, ali je ohrabrena činjenicom da ljudi međusobno koriste maorske nazive gradova.

Desnica predvođena Winstonom Petersom, čelnikom stranke Prvo Novi Zeland, koji je bio u koalicijskoj vladi s Ardern između 2017 i 2020. godine, potez je nazvao 'lijevo orijentiranom radikalnom maglom'.

- Promjena imena naše zemlje i naziva gradova samo je glupavi ekstremizam. Nećemo promijeniti ime u neko drugo bez povijesnog kredibiliteta. Želimo ostati Novi Zeland, rekao je.

Judith Collins, čelnica konzervativne oporbene Nacionalne stranke, ranije je izrazila zabrinutost da se ime Aotearoa poskrivećki već implementira.

Neki vladini resori već su usvojili maorske nazive. Politički čelnici i privatne tvrtke počele su češće koristiti ime Aotearoa, no službeno nikada nije došlo do promjene.

- Bez obzira na to hoćemo li promijeniti zakon, Novozelanđani sve više koriste naziv Aotearoa i mislim da je taj prijelaz dobrodošao, rekla je prošle godine premijerka.

Ngarewa-Packer iz maorske stranke rekla je da je zbog promjena imena i nametanja kolonijalne agende u obrazovnom sustavu početkom 20. stoljeća došlo do pada uporabe maorskog jezika s 90% 1910. godine na tek 26% 1950. godine.

Te reo Māori proglašen je službenim jezikom Novog Zelanda prema Zakonu o maorskom jeziku u srpnju 1987. godine. Otada su se brojni nazivi mjesta promijenili u izvorna maorska imena.

Tako se predlaže da Auckland postane Tāmaki-makau-rau, Wellington bi na maorskom bio Te Whanganui-a-Tara, Christchurch bi se zvao Ōtautahi, a Dunedin bi bio Ōtepoti, prema podacima s maorske karte Novog Zelanda.

Čelnik maorske stranke Rawiri Waititi ističe kako je Novi Zeland nizozemsko ime.

- Pa čak su i Nizozemci promijenili ime svoje zemlje, iz Holandije u Nizozemsku, zaboga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:18