NOVI ZELAND

Maorskog zastupnika izbacili iz parlamenta jer nije nosio kravatu: ‘To je imperijalna omča!‘

Kravata je i danas jedan od trajnih simbola nadmoći bijelih muškaraca i služi održavanju njihovih vrijednosti koje nameću kao standard
Rawiri Waititi i Debbie Ngarewa-Packer
 Twitter

Rawirija Waititija izbacili su iz novozelandskog parlamenta jer nije imao kravatu. Maorski zastupnik, supredsjedatelj stranke novozelandskih starosjedilaca u parlamentu se pojavio u finom sivom odijelu i bijeloj košulji, ali bez kravate. Oko vrata je imao maorski privjesak. "Ne radi se o kravati, nego o našem identitetu", poručio je Maor.

Predsjedatelj parlamenta Trevor Mallard rekao mu je da mu neće dozvoliti govoriti ako ne stavi kravatu. Kako je Waititi ustrajao, predsjednik ga je izbacio sa sjednice. Maor kravatu ne doživljava kao kulturno nasljeđe hrvatskog naroda i hrvatski poklon svijetu, nego, kako prenosi britanski Guardian, kao "imperijalnu omču". I lani su ga izbacili iz parlamenta zbog kravate.

Predsjednik novozelandskog parlamenta prošlog je tjedna odlučio da zastupnici i dalje moraju nositi kravate tijekom rasprave. Nakon zimske stranke Rawiri Waititi pojavio se u parlamentu sa supredsjedateljicom Maorske stranke Debbie Ngarewa-Packer. Maorska stranka se među ostalim zalaže za zabranu umjetnih gnojiva i prestanak bušenja morskog dna. Watitijeva kolegica je objavila njihovu zajedničku fotografiju, na kojoj zastupnik nosi maorski privjesak, a ona - kravatu. Zastupnice nisu obavezne nositi kravatu.

Novi Zeland nakon zadnjih izbora ima čak 48 posto zastupnica u parlamentu. Među zastupnicima je 11 posto LGBTQI osoba, 21 posto Maora, te još 15 posto predstavnika novozelanđana pacifičkih i azijskih korijena. To ih čini parlamentom koji je prvi u svijetu ili među prvima po raznolikosti.

Predsjednik parlamenta Trevor Mallard brani se da je naredbu o obaveznom nošenju sakoa i kravate donio nakon što je zatražio zastupnike da mu pošalju svoje prijedloge o tome što je prikladna odjeća za parlamentarne sjednice. Većina je bila za to, tvrdi on. Ali ne kaže o koliko je zastupnika riječ.

Profesorica Claire Robinson u komentaru za Guardian ismijava obavezno nošenje kravate. Kravata je za nju falički simbol, zastarjeli simbol muške prevlasti. Odnosno vladavine bijelih muškaraca. Tko drugi nosi kravatu? A oni su sada manjina u novom parlamentu države koju vodi popularna premijerka Jacinda Ardern.

Kravata je čisto muška stvar, falički simbol, odnosno simbol muškog spolnog organa, što pokazuje već svojim dizajnom u obliku strelice, koji usmjerava oko promatrača prema muškarčevim preponama, piše profesorica. Podrijetlo moderne kravate leži u kravati iz 18. stoljeća, koja je bila oznaka socijalnog statusa i klase muškarca u viktorijanskoj Engleskoj. I danas je jedan od trajnih simbola nadmoći bijelih muškaraca, ističe politologinja Robinson, i služi održavanju njihovih vrijednosti koje bijeli muškarci nameću kao standard za sve.

No 2021. godina idealna je da obavezno nošenje kravata ode u povijest, s obzirom na to da su bijeli muškarci postali manjina u novozelandskom parlamentu. Politologinja je kritizirala odluku šefa laburista Chrisa Hipkinsa da podrži obavezu nošenja kravate. Hipkins je rekao da "to pokazuje poštovanje institucije i važnost uloge koju svi preuzimamo." Takvo korištenje riječi "mi" za nešto što se odnosi samo na muškarce, bolno podsjeća na vrijeme kad su muški političari tvrdili da su sposobni zastupati interese svih glasača, što je tvrdnja za koju sada znamo da je očigledno netočna, ističe novozelandska sveučilišna profesorica.

U prosincu 2020. novoizabrani zastupnik stranke Maora Rawiri Waititi u parlamentu je održao govor o tipuni, svom prapradjedu koji je nepravedno osuđen na smrt 1865. Posljednje riječi su mu bile: Skinite mi omču s vrata da bih mogao otpjevati svoju pjesmu. Waititi je završio svoj govor s porukom da će se okititi blagom svojih predaka i "ukloniti kolonijalnu omču oko vrata kako bi mogao pjevati svoju pjesmu". Skinuo je kravatu, a predsjednik mu je zaprijetio izbacivanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09