OCU ODUZETA TITULA

MARINE LE PEN PONOVNO IZABRANA ZA PREDSJEDNICU NACIONALNE FRONTE 'Pustite neka vas zovu rasistima, nosite to kao počasni bedž. Postajemo sve jači!'

 REUTERS

Nacionalna fronta (FN) oduzela je u nedjelju titulu počasnog predsjednika svome utemeljitelju Jean-Marieu Le Penu, a njegova kći Marine Le Pen ponovno je izabrana za čelnicu na kongresu na kojem ta stranka francuske krajnje desnice želi promijeniti ime i stvoriti novi imidž kako bi bila prihvatljivija biračima.

Marine Le Pen (49), jedina kandidatkinja za čelnicu stranke, dobila je treći mandat sa 100 posto glasova, uz 2,87 posto nevažećih ili praznih listića na stranačkom kongresu u Lilleu, objavio je potpredsjednik FN-a Jean-François Jalkh.

U nedjelju poslije podne Marine Le Pen treba treba održati ključan govor u kojem će predložiti promjenu imena stranke kojoj je snažnu podršku prvog dana kongresa dao bivši savjetnik američkog predsjednika Steve Bannon poručivši im da je "povijest na njihovoj strani" i da će oni pobijediti.

"Pustite neka vas zovu rasistima, kesnofobima, nosite to kao počasni bedž. Jer svakog dana, postajemo sve jači, a oni sve slabiji", poručio je Bannon u subotu.

Oko 1500 članova stranke na kongresu u Lilleu na sjeveru Francuske prihvatilo je u nedjelju sa 79,7 posto glasova "za" i 20,2 posto "protiv" nove statute kojima se ukida počasno predsjedništvo osnivaču stranke koji je njome predsjedao 39 godina, od 1972. do 2011.

Jean-Marie Le Pen isključen je iz stranke 2015. zbog svojih opetovanih komentara kojima je omalovažavao Holokaust, no zadržao je dužnost počasnog predsjednika, što mu je teoretski omogućavalo da sudjeluje na sastancima stranačkog vodstva.

Isključenje osnivača stranke završetak je duge pravne bitke između oca i njegove kćeri. Jean-Marie Le Pen objavio je svoje memoare desetak dana prije kongresa i odlučio je da neće prisustvovati kongresu, što je učinio prvi put.

Isprva je prijetio da će doći na kongres, a bude li potrebno da će to ostvariti uz pomoć policije. No vodstvo FN-a upozorilo ga je da će mu spriječiti ulazak u dvoranu jer je isključen iz članstva.

Patrijarh još uživa veliku popularnost među simpatizerima FN-a, a u subotu je, na dan otvorenja kongresa, u pariškoj knjižari potpisivao svoje memoare koji su toliko uspješni da je već pokrenuto novo izdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:30