RAT NA BLISKOM ISTOKU

Masakr u izraelskom napadu na medicinski konvoj; Vođa Hezbolaha: ‘Mi smo već u ratu!‘

Pratimo dramatična zbivanja rata u Izraelu i Gazi iz minute u minutu

Raketni napad u izraelskom gradu Shmona

 Screenshot Twitter/

Ključni događaji:

  • Čelnik Hezbollaha upozorio SAD i Izrael, podržao napad Hamasa, uvjeren u pobjedu
  • Netanyahu: Nema prekida vatre prije oslobođenja talaca
  • Hamas: Broj ubijenih Palestinaca narastao na 9.227
  • Antony Blinken u Tel Avivu
  • Raketni udar na sjever Izraela
22:10

13 mrtvih u izraelskom napadu na konvoj vozila hitne pomoći

Hamasovo ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u petak u izraelskom napadu na vozila hitne pomoći na ulazu u najveću bolnicu u Gazi poginulo 13 ljudi, a Izrael je potvrdio da je gađao vozila kojima se, tvrdi, koristila "Hamasova teroristička ćelija".

"U pokolju u vozilima hitne pomoći poginulo je 13 i ranjeno 26 ljudi", rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qidreh. U vozilima su, dodao je, "bili ranjenici koje su prevozili u bolnicu u Egiptu".

Nakon tog napada koji se dogodio ispred zgrade bolnice Al-Šifa, kamo su se sklonile tisuće raseljenih, dopisnik AFP-a vidio je nekoliko trupala i ranjenika pokraj oštećenog vozila hitne pomoći.

Na snimkama AFPTV-a vide se civili koji nose ranjenike oblivene krvlju. Drugi leže, bačeni na tlo silinom eksplozije.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela napad, dodajući da se pogođenim vozilom "koristila Hamasova teroristička ćelija".

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je "zgrožen".

"Ponavljamo: pacijenti, medicinsko osoblje, bolnice i vozila hitne medicinske pomoći moraju uvijek biti zaštićeni. Uvijek", napisao je na X-u (bivšem Twitteru).

UN-ova koordinatorica za humanitarna pitanja na okupiranim palestinskim teritorijima Lynn Hastings rekla je da je "uznemirena" jer su na meti napada bili "pacijenti koji su čekali evakuaciju kako bi bili sigurni".

Od srijede su desetci palestinskih ranjenika evakuirani u Egipat iz Pojasa Gaze koji Izrael neprekidno bombardira nakon Hamasova napada na njegov teritorij 7. listopada.

Hamasovo ministarstvo zdravstva navodi da u ovom trenutku 16 od 35 bolnica u pojasu Gaze nije u funkciji zbog bombardiranja ili zbog nedostatka goriva za rad generatora.

21:11

Macron najavio "humanitarnu konferenciju" u Parizu 9. studenog

Emmanuel Macron je u petak rekao da će se u Parizu 9. studenog održati "humanitarna konferencija", istaknuvši da "borba protiv terorizma ne može opravdati žrtvovanje civila", dok se u Gazi nastavljaju kopnene operacije i zračni udari.

U prigodi posjeta Bretagni, francuski predsjednik je rekao da će se humanitarna konferencija organizirati u okviru Pariškog mirovnog foruma. "Pozivamo na humanitarno primirje jer borba protiv terorizma ne može opravdati žrtvovanje civila", poručio je Macron dok se nastavlja rata Izraela i Hamasa.

Na Pariškom mirovnom forumu koji se treba održati 10. i 11. studenog, s paralelnim događanjima već 8. i 9. studenog, okupit će se predstavnici država, međunarodnih organizacija, kompanija i nevladinih organizacija na temu "Graditi zajedno u svijetu suparništva".

"Borba protiv terorizma nije nasumični napad na civilno stanovništvo", dodao je francuski predsjednik pozivajući ponovno da se "spriječi svaka eskalacija na Bliskom istoku".

Macron je ujedno reagirao na zračni napad u kojemu je pogođen Francuski institut u Gazi, za što je Francuska zatražila objašnjenje od Izraela. "U ovom času organiziramo evakuaciju naših državljana i svih koji sudjeluju u radu Francuskog instituta iz Gaze", rekao je francuski predsjednik.

I ured France Pressea u pojasu Gaze teško je oštećen u zračnom napadu u četvrtak.

Macron nije htio komentirati izjave čelnika proiranskog Hezbolaha Hasana Nasralaha koji je u petak optužio Sjedinjene Države da su "odgovorne za rat koji se vodi u Gazi" te rekao da su "sve opcije" otvorene za proširenje rata s Izraelom na libanonskom teritoriju.

20:09

Blinken za humanitarnu stanku u Gazi, Izrael prvo traži puštanje svih talaca

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u petak od Izraela da privremeno obustavi vojnu ofenzivu u Gazi kako bi se omogućila dostava pomoći toj enklavi, no premijer Benjamin Netanyahu to odbija sve dok Hamas ne oslobodi sve taoce.

Blinken, na svom drugom putovanju u Izrael u mjesec dana, nastoji postići ravnotežu između potpore Washingtona Izraelu, koji je 7. listopada doživio krvavi teroristički napad Hamasa, i zabrinutosti za civilne žrtve među palestinskim stanovništvom koji je izložen izraelskom bombardiranju.

SAD je zadržao retoriku čvrste potpore Izraelu, ali sve više poziva na humanitarnu pomoć Gazi i na poduzimanje koraka u cilju izbjegavanja civilnih žrtava rata te kratkotrajni prestanak borbi kako bi se olakšali napori za oslobađanje više od 240 talaca koje su u Hamasovom zatočeništvu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da poziva na humanitarnu stanku kako bi se omogućila dostava pomoći Gazi i olakšali napori za oslobađanje talaca, dok bi se istodobno Izraelu omogućilo da ostvari svoj cilj i porazi Hamas.

Potvrdio je da je s Netanyahuom i izraelskim ratnim kabinetom razgovarao kako, kada i gdje bi se te stanke primijenile te što se želi postići. Rekao je da je Washingtonu jasno kako za to treba vremena i da to zahtijeva koordinaciju međunarodnih partnera.

Njegove izjave daju naslutiti da je bilo kakav dogovor s Izraelom neizvjestan te da treba izgladiti brojne prijepore.

"Razgovarali smo o brojnim legitimnim pitanjima danas, od toga kako iskoristiti predah u ofenzivi da bismo dopremili što više humanitarne pomoći, oslobodili taoce i kako bi se osigurali da Hamas ne iskoristi stanke u svoju korist", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da se time treba hitno pozabaviti i da vjeruje da se ti problemi mogu riješiti.

Govoreći nakon Blinkena, Netanyahu je odbacio tu ideju.

"Jasno sam rekao da nastavljamo svom snagom i da Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje puštanje svih talaca na slobodu", rekao je Netanyahu.

Kao i Izrael, SAD odbacuje međunarodne pozive za prekidom vatre, ali nastoji nagovoriti Izrael na lokalizirane stanke u borbama.

Prije susreta s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, Blinken je ponovio da Izrael ima pravo "učiniti sve što je moguće kako se 7. listopada više nikada ne bi ponovio".

Herzog je rekao da je Izrael sve učinio kako bi stanovnike upozorili na predstojeće zračne napade te pokazao letke kojima je Izrael pozivao civile da napuste sjever Gaze. Uoči ofenzive, stanovnicima Gaze su poslane i SMS poruke.

Obitelji nekih talaca okupili su se pred zgradom u kojoj je održan sastanak Blinkena s izraelskim čelnicima. One također odbacuju prekid vatre koji ne bi uključivao puštanje svih talaca, Izraelaca i stranaca.

Jedan od Blinkenovih prioriteta je i spriječiti širenja sukoba na ostatak regije.

Čelnik libanonskog Hezbolaha je u petak upozorio Sjedinjene Američke Države da sprečavanje regionalnog rata ovisi o zaustavljanju izraelskog napada na Gazu te dodao da postoji realna mogućnost da se borbe na libanonskom bojištu pretvore u "široki rat".

Hasan Nasralah je u svom prvom govoru otkako je 7. listopada izbio rat između Hamasa i Izraela također zaprijetio SAD-u, glavnom savezniku Tel Aviva, rekavši da je njegova militantna skupina koju podupire Iran spremna suočiti se s američkim bojnim brodovima u Sredozemlju.

Blinken na te prijetnje uzvraća da je Washington odlučan da neće biti drugog ili trećeg fronta te da će osujetiti svaku agresiju bilo koje strane.

"Što se tiče Libanona, Hezbolaha i Irana, jasni smo od samog početka da smo odlučni da neće doći do otvaranja drugog ili trećeg fronta u ovom sukobu", poručo je Blinken odgovarajući na pitanje da li je SAD voljan usmjeriti svoju regionalnu vatrenu moć na mete u Libanonu i Iranu.

17:37

Ministarstvo zdravstva u Gazi: puno mrtvih u izraelskom napadu na bolnički konvoj

Ministarstvo zdravstva u Gazi, pod kontrolom Hamasa, u petak je priopćilo da je puno Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na konvoj ambulantnih vozila s najteže ranjenim pacijentima.

Glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qudra je ranije kazao da će poslati teško ranjene Palestince, koje treba hitno prebaciti na liječenje u Egipat, iz grada Gaze i sa sjevera na jug enklave.

Izraelska vojska je priopćila da provjerava to izvješće.

Istovremeno, francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su u izraelskom napadu na Gazu pogođeni Francuski institut te redakcija agencije AFP, ali da nema dojava o ozlijeđenima.

Ministarstvo je od izraelskih vlasti zatražilo da "bez odlaganja" ponude "shvatljive" razloge za taj napad.

AFP je na X-u objavio da su u granatiranju izraelske vojske u četvrtak uredi agencije teško oštećeni.

Nitko od stalnog ili honorarnog osoblja nije boravio u uredima u trenutku udara. Svi su evakuirani na jug Pojasa Gaze 13. listopada.

16:52

Hezbolah SAD-u: Zaustavite izraelski napad na Gazu radi sprečavanja rata u regiji

Čelnik libanonskog Hezbolaha je u petak upozorio Sjedinjene Američke Države da sprečavanje regionalnog rata ovisi o zaustavljanju izraelskog napada na Gazu te dodao da postoji realna mogućnost da se borbe na libanonskom bojištu pretvore u "široki rat".

Hasan Nasralah je u svom prvom govoru otkako je 7. listopada izbio rat između Hamasa i Izraela također zaprijetio SAD-u, glavnom savezniku Tel Aviva, rekavši da je njegova militantna skupina koju podupire Iran spremna suočiti se s američkim bojnim brodovima u Sredozemlju.

"Vi, Amerikanci, možete zaustaviti agresiju protiv Gaze jer je to vaša agresija. Tko god želi spriječiti regionalni rat, obraćam se Amerikancima, mora žurno zaustaviti agresiju na Gazu", rekao je Nasralah.

"Vi, Amerikanci, dobro znate da ako rat izbije u regiji, vaše flote neće biti od koristi niti će ratovanje imati učinka, a ono što će platiti cijenu će biti vaši interesi, vaši vojnici i vaše flote", dodao je.

Nasralah je istaknuo da se Hezbolah ne boji američkih bojnih brodova u Mediteranu. "Kažem vam, posve iskreno, dobro smo se pripremili za vaše flote kojima nam prijetite", rekao je.

Hezbolah, moćna vojna militantna skupina koju podupire Iran, razmjenjuje vatru sa snagama Tel Aviva uzduž libanonsko-izraelske granice u sklopu najsmrtonosnije eskalacije sukoba otkako je ratovao protiv Izraela 2006. godine.

Nasralah je rekao da Hezbolah svakim danom jača borbe na libanonskom bojištu, prisiljavajući Izrael da svoje vojnike drži blizu svoje sjeverne granice umjesto Pojasa Gaze i okupirane Zapadne obale na jugozapadu.

Razvoj situacije na tom bojištu će ovisiti o tijeku događaja u Gazi i izraelskom djelovanju u Libanonu, istaknuo je.

16:36

Deseci ubijenih i ozlijeđenih u napadu na konvoj ambulantnih vozila

Ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas tvrdi kako imaju desetke ubijenih i ozlijeđenih u napadu na konvoj ambulantnih vozila koja prevoze teško ranjene u Gazi.

Izraelska vojska izvijestila je kako će istražiti izvješće ministarstva zdravstva Gaze.

Sky News zasad nije uspio provjeriti točnost ovih tvrdnji.

15:37

'Hezbollah ima oružje za obračun s američkim ratnim brodovima'

Hassan Nasrallah poručio je SAD-u da su njegovi borci "dobro pripremljeni" za borbu s ratnim brodovima koje su SAD rasporedile u istočnom Mediteranu.

Kaže da brodovi "nisu prijetnja" Hezbollahu i da znaju kako s njima postupati.

"Imamo čak i oružje da se nosimo s njima", dodaje.

Nakon što je govorio više od sat vremena, vođa Hezbollaha završio je svoj govor rekavši da su njegovi militanti "spremni dati sebe" kako bi pomogli Hamasu da uspije.

"Rezultati ovoga će prevladati. Narod Gaze i otpor Gaze, mir s vama", zaključio je čelnik Hezbollaha.

15:25

Nasrallah: Napad na Libanon bio bi najgluplja pogreška, sve su opcije otvorene

Napad na Libanon bio bi "najgluplja greška" koju bi Izrael mogao napraviti, upozorio je čelnik Hezbollaha.

"Ako neprijatelj počne napadati bilo koje područje Libanona, napravio bi najveću, najgluplju pogrešku", rekao je Hassan Nasrallah.

Dodao je da bi eskalacija operacije boraca njegove skupine ovisila o tome "što se događa u Gazi" i "moralu našeg neprijatelja prema Libanonu".

"Reći ću uz punu transparentnost, s naše strane, sve opcije su otvorene", kaže. "Moramo biti spremni na sve opcije", upozorio je.

Nasrallah kaže da akcije Hezbollaha protiv Izraela na libanonskoj granici možda izgledaju skromne, ali su "vrlo važne".

Libanonska militantna skupina sudjeluje u gotovo svakodnevnim borbama duž svoje granice s Izraelom od početka posljednjeg sukoba s Hamasom, a Nasrallah je već upozorio da bi to moglo eskalirati.

15:15

Netanyahu za vrijeme Nasrallahova govora: 'Nema prekida vatre dok se ne oslobode taoci'

Dok je čelnik Hezbollaha držao svoj govor, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da neće biti prekida vatre u Gazi sve dok Hamas ne oslobodi svoje izraelske taoce.

"Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje povratak naših talaca", rekao je.

Izraelski premijer rekao je da snage te zemlje djeluju punom snagom na svim frontama.

U komentarima usmjerenim protiv Hezbollaha, Netanyahu je rekao: "Poručujem našim neprijateljima na sjeveru da nas ne testiraju, skupo ćete platiti".

15:10

Nasrallah: Hezbolah je počeo sudjelovati u ratu samo dan nakon napada Hamasa

Hezbollah je ušao u sukob dan nakon što je Hamas započeo napad na Izrael, rekao je u svom govoru čelnik ove skupine.

Hassan Nasrallah kaže da je sukob "prava bitka koja je različita od svih drugih ratova", dajući kao primjer libanonski rat protiv Izraela 2006.

"Islamski pokret otpora u Libanonu sudjeluje u ratu od 8. listopada", kaže on. "Ono što se dogodilo na libanonskoj fronti je bez presedana od 1948. godine".

14:54

Čelnik Hezbollaha: SAD su krive za ono što se događa u Gazi

Sjedinjene Države su "krive za ono što se događa u Gazi" i za ljude u regiji, rekao je Hassan Nasrallah. U nastavku svog obraćanja, šef Hezbollaha rekao je da je Izrael "samo alat" i da ga SAD "koristi".

Situacija u Gazi pokazuje "glupost Izraela", ocijenio je.

Nasrallah navodi da Izraelci "ubijaju" žene i djecu u regiji.

"Čine masakre za masakrima... žele da vodstvo otpora pokaže svoje bijele zastave", kaže on. "Rezultat ovog rata bit će Palestinci".

Ono što se događa u Gazi pokazuje "zloću ovog entiteta", dodao je, misleći na Izrael.

Posljednjih dana američke zračne baze u Siriji i Iraku bile su napadnute, a Nasrallah kaže da je te napade izveo Islamski otpor i da su to bile "mudre" odluke. "Amerikanci vode rat u Gazi i oni plaćaju cijenu tog rata", kaže on.

Dodao je da su životi izgubljeni u Gazi, na Zapadnoj obali i drugim bojišnicama "vrijedne žrtve" jer su uspostavile "povijesnu novu pozornicu" u sukobu.

Nasrallah je rekao da Sjedinjene Države slanjem "flote ratnih brodova" u istočni Mediteran razotkrivaju izraelske slabosti i njegovo oslanjanje na saveznike.

Nasrallah govori putem video veze s nepoznate lokacije, a govor se prenosi velikom mnoštvu pristaša u južnom predgrađu Beiruta.

Osobno nije javno govorio od 2006. godine, kada je izbio jednomjesečni rat između Libanona i Izraela.

Nasrallah je upozorio ljude da "ne izgube iz vida" dva kratkoročna cilja - okončanje rata u Gazi i omogućavanje "otpora" u Gazi, uključujući Hamas, da "trijumfira".

Takav bi trijumf, rekao je, bio pobjeda za sve ljude u regiji - za narode Egipta, Jordana, Sirije, a "prije svega to je nacionalni patriotski interes Libanona".

Rekao je da arapske i muslimanske države "trebaju uložiti sve napore da okončaju rat", dodajući da bi trebale prekinuti izvoz nafte i hrane u Izrael.

Također je zahvalio skupinama u Jemenu i Iraku, koje su dio "Osovine otpora". To uključuje šiitske muslimanske iračke milicije, koje su pucale na američke snage u Siriji i Iraku, te jemenske Hutije, koji su se pridružili sukobu lansiravši projektile na Izrael.

14:41

Nasrallah: Napad Hamasa razotkrio je slabost i krhkost Izraela, imat će duboke strateške posljedice

U nastavku svog obraćanja čelnik Hezbollaha je pohvalio "veličanstvenu operaciju" koju je proveo Hamas, tvrdeći da je teroristički napad razotkrio "krhkost i potpunu krhkost Izraela... krhkiji je od paukove mreže".

Također je rekao da će napad, koji je, kako je dodao, u tajnosti planirala palestinska skupina, imati trajne posljedice.

"Ova slavna, seizmička operacija izazvala je potres u smislu sigurnosti, vojske, politike, diplomacije, pa čak i psihološki", rekao je. "To će imati duboke strateške posljedice".

Hassan Nasrallah kaže da je Izrael postavio previsoke ciljeve kada je u pitanju pokušaj "uništenja Hamasa" i brisanja njegovih vođa. Također je izrazio sumnju u sposobnost Izraela da postigne svoj zacrtani cilj oslobađanja talaca u Gazi, rekavši da je u prošlosti bio prisiljen pregovarati o oslobađanju zarobljenika.

Nasrallah je rekao da je izraelsko bombardiranje Gaze razotkrilo njihovu "nemoć i glupost" te da je mete učinilo džamijama i crkvama, dok je svijet stajao po strani i dopustio da se to dogodi. Također je sugerirao da Izrael još uvijek nije osigurao niti jednu vojnu pobjedu unatoč višemjesečnim operacijama u Gazi.

Ocijenio je da je odgovor Izraela pokazao svijetu da je to "brutalan i barbarski režim" te je optužio Zapad i tamošnje medije za dosluh s Izraelom.

14:37

Nasrallah: Napad Hamasa bio je velik i svet, nije imao negativnu stranu

Operacija Hamasa bila je 'sjajna' i '100% palestinska', ocijenio je u svojem govoru čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah.

On je opisao napad Hamasa koji je izazvao sukob kao "velik" i "svet", rekavši da su ga izveli "100 posto Palestinci".

U napadu na Izrael 7. listopada ubijene su stotine ljudi, a militanti su odveli više od 200 talaca u Gazu.

"Ova operacija je sjajna, ova sveta operacija bila je 100 posto palestinska i proveli su je Palestinci", kaže on.

"Ova operacija nije imala negativnu stranu i nisu mogli drugačije", dodao je.

“Velika tajnost učinila je ovu operaciju vrlo uspješnom".

Govoreći o životu u Gazi, kaže da više od dva milijuna ljudi živi na "malom području" i da imaju "jako težak život". "Svakodnevno ubijaju naše ljude", dodaje.

Hezbollah je militantna skupina koju podržava Iran, srodna Hamasu, sa sjedištem u Libanonu.

Osnovao ju je Iran kako bi se suprotstavio SAD-u i Izraelu i dio je onoga što je poznato kao "Osovina otpora".

14:12

Šef Hezbollaha drži govor

Šef Hezbollaha, Hassan Nasrallah, drži govor. To je njegov prvi govor otkako je izbio rat. Ne zna se gdje Nasrallah trenutno boravi, no tisuće ljudi gledaju njegov govor, uključujući i mnoštvo pristaša koji se okupljaju u Bejrutu.

Hezbollah, koji se smatra terorističkom organizacijom, najveća je politička i vojna sila u Libanonu.

Nasrallah je svoj govor počeo odavanjem počasti libanonskim i palestinskim mučenicima ubijenima u sukobu.

- Braćo i sestre, mir neka je s vama. Danas se prisjećamo onih koji su uzori Hezbollaha, započeo je Nasrallah svoj govor.

Kaže da su neki libanonski i palestinski borci koji su poginuli zaradili medalje, a danas se razgovara s njihovim obiteljima.

- Ako ste htjeli tražiti rat sa svim etičkim, moralnim i vjerskim pravima, ne možete pronaći rat, kaže Nasrallah.

Zahvalio je svima u Jemenu i Iraku koji su se pridružili borbi.

Dodao je da se bitka napada na Izrael proširila na više od jednog fronta.

Vođa Hezbollaha opisao je napad Hamasa kao 'velik' i 'svet' i dodaje da su ga izveli 100% Palestinci.

- Ova operacija je sjajna, ova sveta operacije je bila sto posto palestinska i proveli su je Palestinci. Ta operacija nije imala negativnu stranu i nisu mogli drugačije, dodaje.

Govoreći o životu u Gazi, rekao je da više od dva milijuna ljudi živi na malom području i da imaju težak život.

- Svakodnevno ubijaju naše ljude, kaže Nasrallah.

Tvrdi da je Hamasov napad razotkrio krhkost i potpunu slabost Izraela.

- Krhkiji je od paukove mreže, rekao je i istaknuo da će taj Hamasov napad imati trajne posljedice.

- Ova slavna operacija izazvala je potres u smislu sigurnosti: vojne, političke, diplomatske, čak i psihološke. To će imati duboke posljedice, kaže Nasrallah.

12:44

Sastali se Blinken i Herzog

Američki državni tajnik Antony Blinken i izraelski predsjednik Isaac Herzog jutros su se sastali.

Herzog je rekao da Izrael poštuje humanitarno i međunarodno pravo i građanima Gaze šalje više od milijun letaka upozorenja.

- Izrael je poslao više od šest milijuna tekstualnih poruka i obavio četiri milijuna telefonskih poziva stanovništvu u Gazi. Prema pravilima međunarodnog prava, Izrael je unaprijed upozorio građane na akcije. Želimo da evakuiraju prostore koje granatiramo. Vi se iselite kako bismo mi mogli raditi u skladu s međunarodnim pravom i braniti naše ljude, rekao je Herzog.

Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da su ovo teški dani, no da je zadovoljan što se vratio u Izrael te da je solidaran s tom zemljom.

- Snažno stojimo uz Izrael. On ima pravo i obvezu braniti se i osigurati da se događaji od 7. listopada više ne ponove. Rekao je da je važno i kako Izrael to radi te da je važno misliti na civile u unakrsnoj vatri.

Blinken je dodao i da će učiniti sve moguće kako bi se taoci vratili svojim obiteljima.

11:56

Broj ubijenih Palestinaca narastao na 9.227

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi popeo se na 9.227, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas.

Od toga je 3,826 djece, dodaje se u priopćenju.

Brojka je porasla u odnosu na jučerašnji broj od 9.061, što znači da je 166 ljudi ubijeno samo u posljednja 24 sata.

11:40

IDF: Izraelske snage uništavaju tunele Hamasa u Gazi

Snage IDF-a uništile su tunele Hamasa u Gazi, priopćila je izraelska vojska dodavši da su to učinili podmetanjem eksploziva i miniranjem tunela.

11:31

Ubijeno šest Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske snage danas su ubile šest Palestinaca u racijama diljem Zapadne obale, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Radi se o trojici muškaraca u dobi između 17 i 26 godina, a ubijeni su u gradu Jeninu, uporištu palestinskih oružanih skupina.

Kako javlja palestinska novinska agencija Wafa, dvojica od njih su poginula kada je dron pogodio kuću u izbjegličkom kampu.

Još dvojica u dobi od 33 i 36 godina ubijeni su tijekom vojnog napada na izbjeglički kamp Fawwar.

Vojska je rekla da su tamošnje trupe odgovorile vatrom nakon što su ih Palestinci gađali molotovljevim koktelima i kamenjem.

Šesti je Palestinac, star 29 godina, poginuo tijekom izraelske operacije uhićenja u izbjegličkom kampu Qalandiya između Jeruzalema i grada Ramallaha na Zapadnoj obali.

11:26

UN: 'Ozbiljno smo zabrinuti...'

- Ozbiljno smo zabrinuti da obje strane u sukobu u Gazi ne poštuju načela proporcionalnosti, priopćio je UN-ov ured za ljudska prava. Dodaje se i da je situacija na Zapadnoj obali alarmantna.

- Velika se pažnja posvećuje napadima unutar Izraela i eskalaciji neprijateljstva u Gazi od 7. listopada, no situacija na okupiranoj Zapadnoj oballi, uključujući i istočni Jeruzalem, alarmantna je i hitna, rekla je Liz Throssel, glasnogovornica Ureda visokog povejrenika UN-a za ljudska prava.

Dodala je da su najmanje 132 Palestinca, uključujući i 41 dijete, ubijena na Zapadnoj obali. Njih 124 ubile su izraelske snage. Poginula su i dva izraelska vojnika.

11:24

Sastali se Netanyahu i Blinken

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Tel Avivu. Dvojac će se sastati i s članovima Ratnog kabineta.

10:35

IDF: Izrael u 'vrlo, vrlo visokoj pripravnosti' duž libanonske granice

Izrael je u vrlo, vrlo visokoj pripravnosti duž svoje sjeverne granice s Libanonom, rekao je vojni glasnogovornik.

Do ove vijesti dolazi uoči očekivanog govora vođe libanonskog Hezbollaha, koji je predviđen za kasnije danas, a nakon što je ta skupina jučer izjavila da je pokrenula 19 uzastopnih napada na Izrael.

09:38

Hamas koristi ukrajinsku ratnu taktiku za napade na izraelske vojnike u Gazi

Zastrašujuća snimka eksplozije bombe koja je ispuštena iz drona sugerira da Hamas usvaja taktiku koja se naširoko koristi u ratu u Ukrajini. Na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama može se vidjeti kako dron leti visoko iznad četvrti Beit Hanoun na opustošenom sjeveru Gaze nakon opetovanih izraelskih zračnih napada. Snimka snimljena sa same bespilotne letjelice pokazuje kako dron prebacuje fokus da bi pronašao i usmjerio se na svoju metu te potom ispušta bombu.

Do eksplozije dolazi svega nekoliko metara od skupine izraelskih vojnika koji se odmaraju. Većina vojnika skoči na noge i razbježe se, a čini se da su neki od njih ostali ležati, no njihova sudbina nije poznata, prenosi The Telegraph.

Snimku koju je Hamasovo vojno krilo objavilo na društvenim mrežama nije bilo moguće neovisno provjeriti, ali ona ukazuje na usvajanje taktike terorističke skupine koja je naširoko viđena u ratu u Ukrajini, gdje je korištenje prilagođenih komercijalnih dronova za napad na neprijatelja postalo rutina na bojišnicama.

Hamas je ovu strategiju prvi put primijenio s razarajućim učinkom 7. listopada, kada je pokrenuo svoj iznenadni napad na Izrael prvo upotrijebivši prilagođene komercijalne bespilotne letjelice kvadrokoptere za ispuštanje eksploziva kojim su onesposobljeni nadzorni tornjevi duž granične ograde s Pojasom Gaze.

Od samog početka svoje invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Rusija je rasporedila komercijalne bespilotne letjelice s eksplozivnim napravama, što je strategiju koju je brzo usvojila Ukrajina, koja se sada trudi izraditi što više bespilotnih letjelica za izviđanje i napade na neprijateljske vojnike.

U onome što se opisuje kao "rat bespilotnih letjelica", snimke na društvenim mrežama mnogo su puta pokazivale kako su ruske snage koje su se skrivale u rovovima bile iznenađene napadom male bespilotne letjelice (UAV) koju je teško uočiti sve dok ne stigne izravno iznad glave.

Nova snimka iz Gaze sugerira da je Hamas možda naučio ovu lekciju, iako stručnjaci ističu da broj i razmjeri uporabe bespilotnih letjelica na Bliskom istoku nisu ni blizu onome što se događa u ratu u Ukrajini.

09:26

Američki obavještajci: Wagner planira poslati sustav protuzračne obrane Hezbollahu

SAD imaju obavještajne podatke da ruska plaćenička skupina Wagner planira opskrbiti Hezbollah sustavom protuzračne obrane, izvijestio je The Wall Street Journal.

Pozivajući se na američke dužnosnike, te novine izvještavaju da Wagner Hezbollahu planira isporučiti sustav Pantsir-S1. NATO taj sustav poznaje kao SA-22, a koristi protuzračne rakete i protuzračne obrambene topove za presretanje zrakoplova.

Washington nije potvrdio da je sustav poslan, no američki dužnosnici prate rasprave koje uključuju Wagner i Hezbollah.

Sustav Pantsir bio bi Hezbollahu isporučen preko Sirije, gdje je Rusija podržala Bashara al-Assada ulaskom u tamošnji građanski rat.

09:08

IDF: Ubijen zapovjednik Hamasa

Zapovjednik Hamasa ubijen je u zajedničkoj operaciji, tvrde Izraelske obrambene snage i Izraelska uprava ua vrijednosne papire.

IDF je priopćio da su njezini borbeni zrakoplovi djelovali na temelju preciznih obavještajnih podataka i ubili Mustafu Dalula, zapovjednika bataljuna Hamasa Sabra Tel al-Hawa.

Tvrdilo se da je Dalul preuzeo središnju ulogu u upravljanju borbom protiv trupa IDF-a u Pojasu Gaze.

- Posljednjih godina je Dalul obnašao brojne dužnosti u bataljunu i brigadi Hamasa u gradu Gazi, dodaje se.

Također se navodi da su borbeni zrakoplovi i topništvo IDF-a pod vodstvom kopnenih trupa ubili određeni broj terorista i otkrili oružje u području Bein Hanouna.

08:32

Blinken stigao u Tel Aviv, očekuje se poziv na stanku u borbama

Američki državni tajnik Antony Blinken sletio je jutros u Tel Aviv i očekuje se da će pozvati izraelsku vladu da pristane na pauze u borbama u Gazi, barem prema informacijama iz Bijele kuće.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da SAD ne zagovara opći prekid vatre, već "privremenu, lokaliziranu" stanku.

Napuštajući Washington, Blinken je rekao da će tijekom posjeta Izraelu razgovarati o konkretnim koracima za minimaliziranje nanošenja štete civilima u Gazi.

08:27

Očekuje se potencijalno prijelomno obraćanje javnosti šefa Hezbollaha

U petak poslijepodne glavni tajnik Hezbollaha, Hassan Nasrallah, trebao bi održati govor koj se napeto očekuje. Šef utjecajne i teško naoružane libanonske šiitske militantne skupine koju podupire Iran prekinut će time tjedne šutnje javljanjem iz Bejruta, nakon porasta nasilja na sjevernoj granici Izraela.

Hezbolah je u četvrtak priopćio da je u četvrtak navečer istovremeno napao 19 položaja u Izraelu. Sukobi su do sada uglavnom obuzdani do granice, a Hezbollah je upotrijebio samo djelić vatrene moći kojom Nasrallah godinama prijeti Izraelu.

Prema nekim procjenama, oko 50 boraca Hezbollaha poginulo je od 7. listopada u razmjenama vatre u kojima je Hezbollah ciljao izraelske položaje protutenkovskim projektilima.

"Ne vjerujem da vidimo bilo kakve naznake da je Hezbollah spreman ići punom snagom. Pa ćemo vidjeti što ima za reći", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby o Nasrallahovom govoru.

Govor se očekuje sa strepnjom i nestrpljenjem zbog zabrinutosti da bi Nasrallah mogao najaviti eskalaciju napada na Izrael.

07:21

IDF objavio snimku vojnika u Gazi: 'Sukobili smo se s hamasovcima, iskočili su iz tunela'

IDF je na društvenim mrežama objavio snimku razgovora s vojnikom koji je navodno tijekom noći bio u sukobu s pripadnicima Hamasa.

Kaže kako su hamasovci iskočili iz tunela, ispalili protuoklopne rakete na izraelske snage te se pokušali popeti na izraelsko oklopno vozilo. Izraelski vojnici odgovorili su vatrom i usmjeravali su zrakoplove i topničke napade na hamasovce, ubili dio njih, a dio natjerali u bijeg.

06:25

Raketni udar pogodio sjeverni Izrael

Sky News prenosi snimku iz sjevernog izraelskog grada Shmona, gdje su raketni udari izazvali požare i razaranje.

Do ovoga je došlo nakon što je Hezbollah rekao da je pokrenuo simultane napade na 19 položaja u Izraelu duž granice s Libanonom.

06:23

IDF: Gaza je opkoljena!

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) izvijestio je o najnovijoj situaciji na terenu.

Daniel Hagari je ponovio raniju tvrdnju Izraela da je IDF potpuno opkolio grad Gazu. Dodao je i da je IDF posljednjih sati napadao Hamasove ispostave, sjedište i mjesta s kojih lansiraju. Također su identificirali eksplozive te ih onesposobili kako bi se trupe mogle slobodno kretati.

- IDF je uvijek imao prednost u borbama, tvrdi Hagari i dodaje da se bore punom snagom kako bi se suočili s Hamasom.

Kada je riječ o sjeveru Izraela, Hagari je rekao da je izraelska vojska večeras napala ciljeve Hezbollaha.

- Večeras je pogođeno mnogo ciljeva kao odmazda za raketnu vatru Hezbollaha, rekao je Hagari.

06:23

SAD nadlijeće Gazu dronovima u potrazi za taocima

Sjedinjene Države nadlijeću nadzornim dronovima Gazu u potrazi za taocima koje je oteo Hamas kada je napao Izrael 7. listopada, rekla su dvojica američkih dužnosnika.

Govoreći pod uvjetom da im se ne objavi ime, dvojica američkih dužnosnika rekla su da SAD špijunskim dronovima nadlijeće Gazu kako bi pomogao u lociranju talaca. Jedan od dužnosnika rekao je da dronovi lete više od tjedan dana.

Američki su dužnosnici rekli da bi deset Amerikanaca za koje se i dalje ne zna gdje su mogli biti među više od 200 osoba koji su kao taoci odvedeni u Gazu gdje ih, pretpostavlja se, drže u Hamasovoj mreži tunela.

Izraelske snage u četvrtak su opkolile grad Gazu, glavni grad u Pojasu Gaze, napadajući Hamas, koji uzvraća napadima iz podzemnih tunela.

Grad na sjeveru Gaze postao je meta napada Izraela, koji se zakleo da će uništiti zapovjednu strukturu islamističke skupine te je civilima rekao da bježe na jug.

Hamasovi borci izveli su 7. listopada iznenadni napad na Izrael u kojemu je poginulo 1400 ljudi, uglavnom civila, tvrde izraelski dužnosnici.

Izrael je uzvratio bombardiranjem i kopnenom ofenzivom na malu palestinsku enklavu u kojoj živi 2,3 milijuna ljudi, a u tim je napadima poginula najmanje 9061 osoba, prema zdravstvenim službama u Gazi.

06:22

Bijela kuća predlaže "stanke" u sukobu Izraela i Hamasa kako bi se izvuklo ljude

Bijela kuća istražuje mogućnost uspostave niza stanki u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi se pomoglo ljudima da iziđu iz Gaze te omogućio ulazak humanitarne pomoći, ali je ponovila da se protivi potpunom primirju.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da bi takve stanke bile privremene i lokalizirane te je ustrajao na tome da neće sprječavati Izrael da se brani.

"Mi pokušavamo istražiti zamisao o uspostavi koliko god bude potrebno stanki da se nastavi dostavljati pomoć te da se nastoji i dalje izvlačiti ljude, uključujući i taoce", rekao je novinarima na redovitom briefingu u Bijeloj kući.

Predsjednik Joe Biden govorio je u srijedu o potrebi stanki koje bi omogućile oslobađanje talaca koje drži Hamas, ali je odbacio zatražiti potpuno primirje.

Njegov kolega iz Demokratske stranke, senator Dick Durbin u četvrtak je rekao CNN-u da je vrijeme za primirje, dok je senator Patty Murray, demokrat koji predsjeda Povjerenstvom za aproprijacije zatražio humanitarnu stanku koja bi omogućila da potrebna pomoć stigne do civila.

I stručnjaci Ujedinjenih naroda traže uspostavu prekida vatre u Gazi radi humanitarnih razloga, tvrdeći da vrijeme istječe za palestinski narod kojemu "prijeti genocid".

Izrael tvrdi da su njegov cilj napadi na Hamas, a ne civile te optužuje tu skupinu da se koristi civilima kao ljudskim štitovima.

U izraelskim bombardiranjima Pojasa Gaze koja traju gotovo četiri tjedna, kao osveta za smrtonosne napade Hamasa u južnom Izraelu 7. listopada, poginula je najmanje 9061 osoba, uglavnom žena i djece, tvrde zdravstvene službe u enklavi pod kontrolom Hamasa.

Bijela kuća u četvrtak je priopćila da je 79 američkih državljana napustilo Pojas Gaze u dva dana otkako je otvoren prijelaz prema Egiptu te da se nada da bi ih idućih dana moglo biti pušteno još, ali priznaje da situacija ostaje "nejasna".

Kirby je novinarima rekao kako se očekuje da još 55 kamiona s pomoći uđe u Gazu, što je ukupno više od 220 kamiona, ali je rekao da pojačavanje pomoći ostaje glavni prioritet za Bidena.

Rekao je da SAD svakodnevno razgovara s Izraelom te poziva da se izbjegavaju civilne žrtve. Napomenuo je da su američki časnici putovali u Izrael kako bi podijelili svoje iskustvo u proteklim sukobima na gradskim područjima, ali su se u međuvremenu vratili u SAD i Washington ne pomaže Izraelu u gađanju ciljeva.

"Ima stvari koje možete napraviti s kopna, a ne možete iz zraka, posebno ako imate dobru obavještajnu službu", rekao je bez dodatnih objašnjenja.

"Radimo sve što možemo kako bismo surađivali s izraelskim kolegama i pokušali svesti na minimum rizik od smrtnog stradavanja civila i kolateralnih žrtava", rekao je Kirby. "Dajemo im alate, uključujući perspektivu i savjete, ali i oružje, kako bi mogli što efikasnije provoditi te operacije i tako da se što više smanje civilne žrtve."

Kirby je rekao da izraelske operacije pokazuju da se "trude svesti na minimum civilne žrtve", dodajući da je jasno da žrtava još ima.

Na pitanje snose li SAD odgovornost za civilne žrtve, ako osiguravaju takvo oružje, Kirby je ustrajao na tvrdnji da Washington ne "donosi odluke o tome što će biti cilj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:04