SPORNI OTOČIĆI

Mauricijus ‘poludio‘ na Google: ‘Ma, mičite to s karte, taj teritorij je naš, a ne britanski!‘

Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje smatra da ima pravo na suverenitet nad Teritorijem britanskog Indijskog oceana

Otočje Chagos

 Pictures From History/Akg/Profimedia

Kad na internetu pokušavate pronaći neke od najudaljenijih otoka na planeti, dobro je precizno znati njihov naziv. No sada je izbio spor oko označavanja otočja Chagos na Google kartama (Google Maps), piše The Guardian.

Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje smatra da ima pravo na suverenitet nad Britanskim teritorijem u Indijskom oceanu, kako oni nazivaju ovo područje. Radi se o jednoj od najmanjih crvenih točaka na tradicionalnom zemljovidu svijeta.

Tri su tijela UN-a presudila da je arhipelag, koji broji oko 3.000 stanovnika, dio starog britanskog carstva i da treba biti predan Mauricijusu.

Ali Mauricijus, koji je od 2019. u nizu međunarodnih sudskih odluka i prema odlukama UN-a, priznat kao legitimni vlasnik arhipelaga, službeno je zatražio od Googlea da ove otoke ponovno označi kao dio njegova teritorija.

Pisma koja su vidjeli novinari Guardiana poslana su u središnjicu Googlea u Kaliforniji sa zahtjevom da Britanski teritorij u Indijskom oceanu, na kojem se nalazi američka vojna baza Diego Garcia, bude izbrisan sa zemljovida.

Mauricijus je najprije u siječnju 2020. poslao zahtjev Sundaru Pichaiju, izvršnom direktoru u Googleu. Zatražili su od tvrtke da 'odmah ispravi ovu grešku', a kao dokaz su priložili savjetodavno mišljenje međunarodnog suda u Haagu.

U presudi se kaže da je Ujedinjeno Kraljevstvo 'nezakonito' odijelilo otoke Chagos od Mauricijusa prije nego što je došlo do osamostaljenja 1968. Mauricijus tvrdi da je Opća skupština UN-a većinom glasova usvojila mišljenje suda i 'zahtijevala da Ujedinjeno Kraljevstvo prekine svoju nezakonitu kolonijalnu administraciju".

U pismu se kaže da 'greška može biti protumačena kao prešutno odobrenje nezakonite vladavine Ujedinjenog Kraljevstva'. Otoci bi trebali biti označeni kao Arhipelag Chagos (Republika Mauricijus).

Dva daljnja zahtjeva stižu s Mauricijusa uz kritike zbog 'krivog označavanja', ali nikakva promjena još nije napravljena na internetu. Protiv Googlea bi se mogli pokrenuti pravni postupci, upozoravaju s Mauricijusa.

Jagdish Koonjul, veleposlanik Mauricijusa u Ujedinjenim narodima je rekao: - Nikad nismo dobili odgovor. To je razočaravajuće. Moglo bi se pretpostaviti da je Google idealno mjesto da se dobiju informacije i da je sve što prikazuju točno. Ono što prikazuju je netočno.

Kad se na Google kartama locira Britanski teritorij u Indijskom oceanu samo se objašnjava da je to 'sporni britanski teritorij koji pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, a nalazi se u Indijskom oceanu na pola puta između Tanzanije i Indonezije'.

Nakon što su ih kontaktirali iz Guardiana, iz Googlea su kazali da analiziraju ovaj problem.

Apple karte su pristale promijiti ovu oznaku. Potraga za Britanskin teritorijem u Indijskom oceanu na Apple Mapsu rezultirat napomenom da - 'Nema nikakvih rezultata'.

Iz Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj su kazali: - Nije upitan suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva nad Britanskim teritorijem u Indijskom oceanu, koje kontinuirano kontroliramo od 1814. Mauricijus nikad nije imao suverenitet nad teritorijem i Ujedinjeno Kraljevstvo to ne priznaje.

U međuvremenu, bivši vođa laburističke stranke Jeremy Corbyn, dugogodišnji pokrovitelj Čagosijanaca u egzilu, objavio je pismo podrške nakon prvog pokušaja Mauricijusa da otoci Chagos povrate svoj suverenitet.

- Britanska vlada mora se uključiti u pregovore s Mauricijusom i ispregovarati dogovor oko ovih pitanja. Pozivam Vladu da odmah omogući Čagosijancima povratak u njihovu zemlju i da se s Mauricijusom dogovori program probnog naseljavanja, rekao je.

Zastupnik u britanskom parlamentu Alyn Smith, glasnogovornik stranke SNP za vanjske poslova u Westminsteru rekao je: - SNP u potpunosti stoji iza međunarodnog zakona i jasno je da otoci Chagos nisu teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. 2019. godine Opća skupština UN-a je većinom glasova odlučila osuditi ustrajnu i sistematsku okupaciju otoka Chagos. Iste godine Međunarodni sud pravde također je odlučio da je okupacija nelegalna. Prošlog mjeseca je UN-ov međunarodni sud morskog prava podržao ovu odluku.

- Krajnje je vrijeme da Ujedinjeno Kraljevstvo prestane s ilegalnom okupacijom otoka Chagos. SNP će nastaviti sa svojom dugotrajnom predanošću podršci međunarodnim naporima da otoci Chagos budu vraćeni svojim pravim vlasnicima, kazao je, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:18