DRŽI SE 'BUSINESS FRIENDLY' PLANA

May: "Brexit i dalje znači brexit"

Angela Merkel i Theresa May
 REUTERS

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak kako je njezina vlada započela pregovore s Europskom unijom na temelju njezinog teško dobivenog plana o brexitu, gurajući time svoju strategiju koju su kritizirala oba krila njezine konzervativne stranke.

Nakon što je jedva izbjegla poraz u parlamentu oko dijela svog plana izlaska iz Europske unije May je signalizirala da neće odustati od svog prijedloga za budući britanski odnos s EU-om.

No ne odustajući od svog plana za "business friendly" izlazak May je bacila ručnik pobornicima brexita i proeuropskim zastupnicima u stranci koji su međusobno u sukobu, a neki i s njom.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson koji je dao ostavku zbog njezinog plana bio je jedan od prvih koji je pozvao vladu da ponovno promisli o svojoj strategiji, ustvrdivši kako "nije prekasno za spas brexita".

May se ranije na sjednici parlamenta čvrsto postavila prema jednom zastupniku poborniku brexita koji ju je pitao kad je promijenila odluku iz "brexit znači brexit" u "brexit znači ostanak".

"Brexit i dalje znači brexit", odgovorila mu je May.

Dodala je kako su započeli pregovori s Bruxellesom o prijedlogu predstavljenom prošli tjedan. May je uvjerena kako Ujedinjeno Kraljevstvo ima dovoljno vremena za postići sporazum s EU-om prije nego što napusti taj savez u ožujku iduće godine.

Ranjivost britanske premijerke u parlamentu u kojem je prošle godine izgubila većinu nakon loše odluke o prijevremenim izborima pokazala se u ponedjeljak i utorak kad se suočila s pobunom s obje strane stranke.

Strategija joj je prošla po pitanju carina i trgovine, no doživjela je neočekivani poraz u odvojenom amandmanu zbog kojeg njezina vlada sad trebati tražiti daljnje sudjelovanje u europskom okviru za regulaciju lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:16