ODLUČNIJI IZLAZAK IZ EU

May popustila pod pritiskom zagovornika brexita

 REUTERS

Britanska premijerka Theresa May popustila je u ponedjeljak pod pritiskom podržavatelja brexita u njenoj Konzervativnoj stranci prihvativši njihove promjene prijedloga carinskog zakona koje učvršćuju britansko odvajanje od Europske unije.

May, koja je ranjiva u parlamentu nakon što je izgubila većinu na izborima prošle godine, našla se pod paljbom oba krila njene stranke zbog plana izlaska iz EU koji je jedna bivša ministrica proglasila najgorim mogućim.

Euroskeptični zastupnici napali su prijedlog carinskog zakona njene vlade tražeći odlučniji brexit no umjesto da se s njima suočila i pojačala napetosti, njen je glasnogovornik objavio da vlada prihvaća sva četiri njihova amandmana.

Po glasnogovorniku promjene vladine politike samo pretvaraju u zakon, no to je neka vrsta pobjede za zastupnike koji kažu da ih je May izdala u vezi s brexitom, najvećem zaokretu britanske vanjske i trgovinske politike posljednjih desetljeća.

"Prihvatit ćemo ta četiri amandmana", rekao je glasnogovornik dodavši da vlada vjeruju da su oni u skladu s "bijelom knjigom", odnosno politikama oko kojih su se ministri dogovorili ovoga mjeseca.

"Prihvatili smo te amandmane jer vjerujemo da su u skladu s pristupom koji smo utvrdili i dogovorili u Chequersu", rekao je.

May se morala snažno boriti s ministrima u ljetnoj premijerskoj rezidenciji u Chequersu za njenu viziju budućih odnosa Ujedinjene Kraljevine s EU, no potkopale su je prošlotjedne ostavke ministra za brexit Davida Davisa i ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona.

Plan, koji je samo početno stajalište za drugu fazu pregovora s EU, napali su euroskeptični parlamentarci koji kažu da prijedlog održavanja tijesnih carinskih veza s EU izdaje njena obećanja jasnog presijecanja s Unijom.

U ponedjeljak je drugo krilo njenih konzervativaca, zastupnici koji nakon brexita žele zadržati najbliže moguće veze s EU, progovorilo kroz glas bivše ministrice obrazovanja Justine Greening koja je pozvala na održavanje još jednog referenduma.

Greening je rekla da bi jedino takvo izjašnjavanje moglo razbiti pat poziciju u parlamentu glede budućih odnosa s EU, a premijerkin plan ocijenila "najgorim od oba svijeta" te rekla da ga ne može podržati.

Premijerkin glasnogovornik je odbacio bilo kakvu mogućnost održavanja drugog referenduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:44