ZAOKRET U STAVU

Medicinska zaklada uglednog epidemiologa, donedavnog zagovornika lockdowna: ‘Počnimo koronu tretirati kao gripu‘

‘Ne mislim da bi trebalo ići u nova zatvaranja jer to nije ekonomski opravdano. To ne radimo za gripu i prehladu.‘
 Tolga Akmen/AFP

Najveći britanski nezavisni financijer medicinskih istraživanja je pozvao da se koronavirus 'tretira kao običnu prehladu' uz obećanje da će uložiti 16 milijardi funti u razvoj novih cjepiva, piše The Telegraph.

Dobrotvorna zaklada Wellcome, čiji je drektor Sir Jeremy Farrar iz protesta bio napustio vladinu Znanstvenu savjetodavnu skupinu za hitne slučajeve (SAGE) jer se zalagao za tvrđe epidemiološke mjere od onih koje je vlada tada bila spremna uvesti, uložit će značajan iznos novca tijekom sljedećeg desetljeća kako bi pomogla borbi s novim varijantama covida.

Nick Moakes, glavni investicijski službenik ove udruge je rekao da restrikcije više nisu ekonomski opravdane i da je vrijeme da se krene živjeti s covidom.

- Ne mislim da bi trebalo ići u nova zatvaranja jer to nije ekonomski opravdano. To ne radimo za gripu i prehladu, kazao je.

- Završetak ove priče bi u najboljem slučaju bila situacija gdje bi se covid tretirao kao obična prehlada, poput gripe. A na godišnjoj bazi bi oni koji su u ugroženoj skupini dobili cjepivo protiv njega. Mi ostali bismo razvili razinu imuniteta koja nas dovoljno štiti. A već živimo s tim, pojasnio je.

Zaklada, koja je nastala prije 84 godine s bogatstvom koje je akumulirao Henry Wellcome čija će farmaceutska tvrtka kasnije prerasti u današnji konglomerat GlaxoSmithKline (nastao spajanjem Glaxo Wellcomea i Smithkline Beechama), je imala svoju najbolju godinu u više od četvrt stoljeća.

Njezini prihodi su se povećali za 8,4 mlrd. funti tijekom godina, a ojačala ih je američka tvrtka za dostavu DoorDash u koju je Wellcome među prvima investirao.

Sir Jeremy je napustio SAGE da bi se fokusirao na Wellcome u studenom uz tadašnje upozorenje 'da covid kriza nije ni blizu kraja'.

Moakes je kazao da se njegov kolega direktor, inače vodeći epidemiolog, složio da 'idemo prema situaciji gdje covid postaje endemski i da svakako moramo živjeti s njim'.

Ove primjedbe su se pojavile nakon što su političari u Španjolskoj i Njemačkoj upozorili da se među EU članicama dogodio raskol u načinu odnošenja prema zdravstvenoj krizi.

Španjolski premijer Pedro Sanchez je rekao: - Moramo promatrati situaciju s covidom kao prelazak iz pandemije u endemsku bolest.

Ali Karl Lauterbach, njemački ministar zdravstva koji snažno zagovara uvođenje obveznog cijepljenja, napao je odluku Ujedinjenog Kraljevstva da se ne uvode jače restrikcije. - S moje točke gledišta to je nemoralna oklada, izjavio je.

Moakes je u međuvremenu rekao da bi procjepljivanje zemalja koje dosad nisu dobivale dovoljnu količinu cjepiva sada trebao biti prioritet. To je, po njemu, u interesu svih Britanaca.

- Nulta stopa covida nije realno očekivanje, a pogotovo s omikronom. Vrlo mali broj zemalja u svjetu provodi politiku nulte stope covida, kazao je.

- Mi bismo kao globalno društvo trebali doći do stupnja visoke procijepljenosti i naučiti živjeti s takvom situacijom. Problem je što globalno postoje veliki komadi svijeta koji nisu procijepljeni. A to omogućuje stvaranje novih mutacija.

Moakes je dodao: - Kad bi svako društvo bilo procijepljeno kao Ujedinjeno Kraljevstvo, tad bismo bili u sasvim drukčijoj situaciji, ali nismo. Zato je visoki prioritet za Wellcome da nastavi propagirati globalno širenje procijepljenosti. Iskreno, to je u našem interesu.

Kazao je da bi oni u poziciji političkog utjecaja trebali razumijeti da se tu ne radi o pomoći drugim zemljama, nego o vlastitom interesu.

- Trebalo bi doći do toga da to postane ne samo politički poželjno, nego i politički zahtjevati da se to raširi, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:43