DRAMA U ZAPORIŽJU

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila nove informacije o ruskom napadu na nuklearku

‘Mislim da veliki nuklearni incident nije vjerojatan. No bilo bi jako zabrinjavajuće da su reaktori namjerno ciljani‘

Rafael Grossi opisuje što je pogođeno u elektrani u Zaporižju

 Joe Klamar/AFP

Nakon ruskog granatiranja nuklearne elektrane u Zaporižju, nuklearni stručnjaci kazali su kako ovo nije još jedan Černobil, ali da se radi o vrlo osjetljivoj situaciji, prenosi BCC.

'Prvi put sam doista uplašena', rekla je stručnjakinja za nuklearne materijale sa Sveučilišta Sheffield, Claire Corkhill.

Čini se da je u pogonu samo jedan od šest reaktora u Zaporižju.

Corkhill kaže da se reaktori isključuju što znači da se prebacuju u sigurno i stabilno stanje. Smatra kako je to možda i bila namjera Rusije.

'Ako želite onemogućiti opskrbu postrojenja električnom energijom, onda napadate zgradu blizu elektrane i prisiljavate operatere da ju ugase', rekla je.

Dodala je da bi najgori scenarij bio da se prekine opskrba električnom energijom elektrane te da bismo tada mogli vidjeti sličan scenarij kao u Fukušimi 2011. godine. Tada je gubitak struje doveo do prestanka rada rashladnog sustava, što je uzrokovalo topljenje jezgre njihova tri reaktora.

Nema povećane radijacije

Glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, Rafael Grossi, kazao je kako je tijekom noći projektil pogodio zgradu unutar tvornice

'Zgrada nije dio reaktora. Granatiranje je izazvalo lokalizirani požar koji su ugasili lokalni vatrogasci. Niti jedan sigurnosni sustav u tvornici nije pogođen. Nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala', kazao je Grossi.

image

Rafael Grossi, glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA

Joe Klamar

Grossi je na press konferenciji kazao i kako se ponudio da otputuje u Černobil i pokuša organizirati pregovore između Ukrajine i Rusije. Cilj bi bio dogovoriti okvir za jamčenje sigurnosti nuklearnih elektrana tijekom sukoba, uključujući i to kako osigurati fizički integritet lokacija, održavanje struje i sustava sigurnosnog nadzora te da osoblje na lokacijama može ispunjavati svoje dužnosti.

Obje strane razmatraju prijedlog.

'Situacija je i dalje iznimno napeta i izazovna', rekao je Grossi. 'Fizički integritet postrojenja ugrožen je onim što se sinoć dogodilo. Imamo sreću da nije došlo do ispuštanja radijacije i da integritet samih reaktora nije bio ugrožen. I Ruskoj Federaciji i Ukrajini sam rekao da sam spreman otputovati u Černobil što je prije moguće.'

Ukrajinsko osoblje i dalje radi u nuklearnim pogonima, a područje je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je Grossi na konferenciji za novinare.

Pogledajte konferenciju za medije šefa IAEA-a:

Nuklearni incident malo vjerojatan

Još dvojica stručnjaka za nuklearnu energiju kazala su da vojna aktivnost u blizini Zaporižja vjerojatno ipak neće izazvati veliki nuklearni incident.

Dr. Mark Wenman, voditelj Odjela nuklearnih materijala s Imperial Collega u Londonu pojasnio je da nuklearna elektrana Zaporižja ima šest visokotlačnih reaktorskih jedinica VVER-1000 koje proizvode 20 posto električne energije u Ukrajini.

'Postrojenje ima reaktore relativno modernog dizajna pa su najvažnije komponente reaktora smještene unutar zaštitne zgrade od jakog čelika i armiranog betona koja može izdržati ekstremne vanjske događaje, prirodne i umjetne, kao što su pad zrakoplova ili eksplozije', kazao je.

'Jezgra reaktora je smještena u zatvorenu čeličnu posudu pod pritiskom s 20 cm debelim stijenkama. Dizajn je puno drugačiji od reaktora u Černobilu, koji nije imao takvu zaštitu, pa stoga, po mom mišljenju, nema stvarnog rizika u elektrani u kojoj su reaktori sigurno zatvoreni', kazao je.

Profesor Tom Scott sa Sveučilišta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže:

'Granatiranje nuklearnih elektrana protivno je Ženevskoj konvenciji i to je očito vrlo zabrinjavajuće. Dobra vijest je da su razine radijacije oko elektrane navodno normalne i da je pet od šest reaktora sada isključeno, dok jedan još uvijek radi', kazao je.

'Svi reaktori su visokotlačni, vodom hlađeni reaktori i stoga nemaju grafitne jezgre koje bi se mogle zapaliti kao u Černobilu. Njihov sigurnosni dizajn trebao bi značiti da su prilično otporni na bilo kakve vanjske uvjete i stoga nisam pretjerano zabrinut da bi nenamjerno nastala šteta mogla uzrokovati veliki nuklearni incident', kazao je Scott i dodao:

'Međutim, bilo bi jako zabrinjavajuće da su reaktori namjerno ciljani s namjerom da se izazove nuklearni incident.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:43