TRAŽI KRIVCE ZA NEUSPJEH U SVEMIRSKOM PROGRAMU

Medvedev poludio na znanstvenike: Neću ih staviti pred zid kao Staljin, ali zbog debakla netko mora odgovarati

Rusi bilježe neuspjeh za neuspjehom u svom svemirskom programu
Russian President Dmitry Medvedev, right, gestures while speaking to a group of Russian regional journalists in the Gorki residence outside Moscow, Russia, Friday, Nov. 25, 2011.(AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
 AFP

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je najavio mogućnost kiminalne odgovornosti za seriju propusta koje su se dogodile u ruskom svemirskom programu, piše Reuters .

Početkom studenog Rusija je na Mars htjela poslati sondu, ali umjesto velikog uspjeha ruske znanosti dogodio se debakl - sonda je ostala zaglavljena u Zemljinoj orbiti. Tri mjeseca ranije ruska raketa koja je astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji trebala donijeti opremu i namirnice eksplodirala je prilikom polijetanja.

- Nedavni neuspjesi snažan su udar na našu konkurentnost. To ne znači da se dogodilo nešto što nas je zauvijek unazadilo, ali to znači da se mora napraviti detaljna revizija kako bi se kaznili krivci - izjavio je Medvedev.

- Ne predlažem da ih se stavi pred zid kao za vrijeme Josifa Visarionoviča Staljina, ali treba ih se ozbiljno kazniti financijski, ili ukoliko je krivnja očita, pokrenuti disciplinsku kaznu ili ih kriminalno goniti - zaključio je Medvedev.

Ruski je predsjednik pozvao i na oštre kazne za odgovorne koji su doveli do nekoliko nesreća zbog problema sa loše vođenom infrastrukturom što je primjerice, kako se vjeruje, bio uzrok potapanja ruskog riječnog broda u srpnju kada je stradalo 122 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:39