POLICIJSKI SAT

Merkel progurala novi zakon, stigle procjene koliko bi lockdown u Njemačkoj mogao trajati

Njemačka vlada usvojila je izmjene zakona o zaštiti od zaraznih bolesti
Ilustracija
 Sebastian Willnowdpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Sva poduzeća u Njemačkoj bit će dužna jednom tjedno omogućiti testiranje svim radnicima koji ne rade od kuće. O vlastitom trošku. Odluka se odnosi i na sve javne ustanove, piše Tagesspiegel. Trenutno 60 posto zaposlenih ima mogućnost testiranja, no vlada smatra da to nije dovoljno.

Njemačka vlada usvojila je izmjene zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim se utvrđuju jedinstvene mjere u cijeloj zemlji za područja s velikim brojem zaraženih. Kad broj novozaraženih u tri uzastopna dana skoči iznad 100 na tjednoj razini, u toj određenoj općini ili gradu stupilo bi na snagu više mjera: ograničenje izlaska iz kuće od 21 do 5 sati ujutro, osim radi posla ili šetanja psa, ograničenje druženja na članove jednog kućanstva s jednom osobom koja ne pripada kućanstvu (u slučaju smrti broj se povećava na 15) te zatvaranje trgovina, restorana, kafića, kulturnih i sportskih institucija.

Riječ je o važnoj, hitnoj odluci, poručila je kancelarka Angela Merkel, upozoravajući da s pooštravanjem epidemioloških mjera već kasne.

Zakon se odnosi na mjere koje stupaju na snagu nakon što incidencija preraste 100. U utorak je broj novozaraženih u tjedan dana skočio na 140,9 na 100.000 stanovnika. To je najviša vrijednost od 15. siječnja.

Zakon bi trebao usvojiti Bundestag po ubrzanom postupku. Osim trgovina s hranom, i s više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika, ne bi se zatvarale drogerije, ljekarne, trgovine medicinske opreme, optičari, trgovine sa slušnim aparatima, novinski kiosci, knjižare, cvjećare, trgovine za kućne ljubimce, vrtni centri, benzinske postaje. Što se tiče sporta, bilo bi dozvoljeno samo pojedinačno bavljenje sportom. Izuzetak su profesionalni sportaši, utakmice bi se mogle održavati, ali bez gledatelja. Ostali bi otvoreni frizeri i službe koje se koriste u medicinske i terapijske svrhe. Kulturni i zabavni sadržaji ne bi bili dostupni.

Škole bi nastavile raditi, ali bi se učenici morali testirati dvaput tjedno. Ako broj novozaraženih u tjedan dana preraste 200 na 100.000 stanovnika, škola bi se u toj općini preselila online. Tu je odredbu odmah kritiziralo udruženje pedijatara (BVKJ):

- Zatvaranje svih škola s incidencijom od 200 ili više bilo bi kobno za dobrobit djeteta", izjavio je predsjednik te udruge Thomas Fischbach za Neue Osnabrücker Zeitung. Umjesto zatvaranja škola, on bi cijepio učitelje i škole opskrbio dovoljnom količinom testova. Po novom zakonu, ne bi bila moguća turistička noćenja, ali je dozvoljeno da rade objekti za smještaj, za šofere i druge koji trebaju tu uslugu radi posla. Mjere bi automatski stupile na snagu kad bi incidencija tri dana zaredom prešla 100, ali bi i prestale važiti nakon što broj zaraženih tri dana zaredom bude ispod 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Udruga liječnika intenzivne medicine Divi pozvala je političare da što prije postrože epidemiološke mjere, jer se broj bolesnika na intenzivnoj njezi povećava brže nego što se očekivalo. Ako ovog tjedna donesu takvu odluku, broj pacijenata na intenzivnim odjelima bi do kraja travnja porastao na 6000, koliko je bilo i u drugom valu. No s odgodom od dva tjedna, broj pacijenata na intenzivnoj porastao bi na 7000, upozorio je u utorak predsjednik udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu Gernot Marx.

Da bi Njemačka dobila nacionalnu, a ne decentraliziranu borbu protiv Covida-19, s tim su se morali složiti premijeri 16 saveznih pokrajina. Do posljednjeg časa protivio se premijer Schleswig-Holsteina Daniel Günther (CDU), kao i berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD) koji je bio protiv uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane izlaska iz kuće osim iz opravdanih razloga između 21 i 5 sati. "Svakako je ispravno smanjiti kontakte što je više moguće, u zatvorenom i na otvorenom, ograničiti ih na minimum", rekao je. Ali odlazak u šetnju, sam ili u paru, ne predstavlja veliku opasnost.

Ovaj bi lockdown mogao potrajati dulje, do sredine svibnja ili čak do sredine lipnja, piše berlinski Tagesspiegel. Savezna vlada očekuje da će se pandemija pogoršavati nekoliko tjedana: šef kancelarkinog ureda Helge Braun rekao je tijekom sastanka s premijerima pokrajina da bi pogoršana situacija mogla trajati šest do osam tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:13