BIVŠA KANCELARKA

Merkel se nudi za posrednicu između Putina i Zelenskog: ‘Moguće je i da je moj odlazak potaknuo invaziju‘

Merkel je okrivila ruskog predsjednika za odluku o napadu, ali je i upozorila da Zapad "mora Putina shvatiti ozbiljno"

Angela Merkel

 John Macdougall/Afp

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je njezin odlazak s vlasti možda pomogao potaknuti napad na Ukrajinu.

U intervjuu za njemačku medijsku kuću RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), Merkel je govorila o svojem odnosu s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, projektu Sjeverni tok 2 i novoj fazi života nakon 16 godina provedenih na vlasti.

Angela Merkel rekla je da su odluke koje je donijela dok je bila na vlasti, kao i njezin odlazak prošle godine, možda utjecale na odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da u veljači pokrene invaziju na Ukrajinu. Merkel je okrivila ruskog predsjednika za odluku o napadu, ali je i upozorila da Zapad "mora Putina shvatiti ozbiljno".

U jednom od prvih intervjua otkako je napustila dužnost u prosincu, bivša kancelarka otkriva da je prošle godine pokušala razgovarati s ruskim predsjednikom o novom europskom sigurnosnom poretku, ali da on nije bio zainteresiran za raspravu.

"S jedne strane, Putin više nije bio spreman za summit u normandijskom formatu s predstavnicima Rusije, Njemačke, Ukrajine i Francuske. S druge strane, nisam uspjela stvoriti dodatni europsko-ruski format za raspravu o europskom sigurnosnom poretku", rekla je Merkel u intervjuu za RND, dodavši da Hladni rat "nije prevladan".

"Putina se mora shvatiti ozbiljno", upozorila je. "Njegov brutalni napad prekretnica je u europskoj poslijeratnoj povijesti koja će imati posljedice još dugi niz godina."

Podržala je svog nasljednika Olafa Scholza: "Zato mislim da je ispravno da Zapad radi na postojanju Ukrajine bez da postane dio izravnog vojnog sukoba."

Na pitanje je li Putin čekao s napadom na Ukrajinu dok ona više ne bude na funkciji, Merkel je odgovorila: "Moj odlazak je možda bio doprinos, kao što su izbori u Francuskoj, povlačenje trupa iz Afganistana i odugovlačenje provedbi sporazuma iz Minska".

Nemoć na odlasku

Merkel je priznala i vlastitu nemoć na kraju mandata: "Bilo je jasno da neću još dugo biti na funkciji i zato moram konstatirati da razni pokušaji u protekloj godini nisu imali učinka".

Međutim, dugoročno gledano, ne isključuje svoju posredničku ulogu u rješavanju sukoba. Na pitanje hoće li biti slobodna posredovati, Merkel je odgovorila: "To pitanje se trenutno ne postavlja".

Merkel je branila odluku tadašnje njemačke vlade o izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru unatoč ruskoj aneksiji Krima 2014. godine.

"Nisam vjerovala u promjenu kroz trgovinu, već u povezanost kroz trgovinu s drugom po veličini nuklearnom silom na svijetu", rekla je Merkel.

U tom kontekstu, smatrala je da je projekt opravdan nakon pregovora o mirovnom sporazumu iz Minska za istočnu Ukrajinu, iako to, priznaje, nije bila laka odluka.

"Tadašnja teza je bila: Ako Sjeverni tok 2 bude u funkciji, Putin više neće isporučivati plin kroz Ukrajinu niti će je napadati. Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače kada još uvijek plin nije tekao kroz Sjeverni tok 2. U tom smislu, plin nije bio oružje", smatra bivša njemačka kancelarka.

Ekonomska opravdanja

Merkel je projekt opravdavala i ekonomskim razlozima, osvrnuvši se na visoke cijene zbog promicanja obnovljivih izvora energije, postupnog ukidanja nuklearne energije i početka postupnog ukidanja ugljena.

"Njemačko gospodarstvo se u to vrijeme odlučilo za transport plina iz Rusije jer je bio ekonomski jeftiniji od ukapljenog plina (LNG) iz Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kasnije i iz Sjedinjenih Američkih Država", poručila je Merkel.

Također, bivša kancelarka je objasnila kako je tadašnja vlada bila spremna novcem poreznih obveznika podržati izgradnju dva LNG terminala za tekući prirodni plin u Njemačkoj. "No, do posljednjeg dana mog mandata, nijedna tvrtka u Njemačkoj nije izgradila LNG terminal jer nije bilo uvoznika koji bi zbog visoke cijene rezervirali kapacitete za dugoročni period", kazala je Merkel.

Na kraju velikog intervjua, rekla je da se nakon 16 godina na vlasti i 30 godina u politici zaželjela da kao "slobodna osoba" u miru i tišini bolje upozna zapadnu Njemačku.

"Rijetko sam putovala u stare savezne države bez svrhe", rekla je Merkel za RND. "Nikad nisam bila u Loreleyu ili Moselleu niti sam bila u katedrali u Trieru ili katedrali u Speyeru."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00